Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. - We ontvangen mogelijk een commissie als u zich inschrijft via onze affiliate links.

Synvest Vastgoedfonds review & ervaringen

Ga naar Synvest

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

Ben je op zoek naar een beleggingsfonds op het gebied van vastgoed? SynVest is een zowel in Duitsland als in Nederland opererend fonds, waar je diverse beleggingsmogelijkheden hebt. In deze review kom je meer te weten over de voordelen, risico’s en mogelijkheden van het platform.

Waarom kies je voor Synvest?
  • Maandelijks dividend in tegenstelling tot andere beleggingsfondsen
  • In 2016, 2017 en 2019 winnaar van de Cashcow Award
  • Officiële vergunning van de AFM (Autoriteit Financiële Marken)
  • Weinig klachten over uitbetalingen van SynVest
  • 10 jarig track record met mooie prestaties
Ga naar Synvest

Wat is Synvest?

Liefhebbers van vastgoed weten vaak wel wat Synvest is. Synvest is namelijk een beleggingsfonds dat zich volledig richt op vastgoed. Wat voor veel beleggers interessant is, is dat Synvest niet alleen op de Nederlandse markt belegt in vastgoed, maar ook in Duitsland. Dat zorgt voor een redelijke spreiding waardoor je minder risico’s loopt.

blank

Het is trouwens nog niet zo lang geleden dat Synvest de overstap maakte naar de Nederlandse vastgoedmarkt. In mei 2020 ging Synvest met de Dutch RealEstate Fund ook de Nederlandse grens over vanuit Duitsland. Er zijn zo’n 3.000 beleggers binnen Synvest, die samen voor ongeveer 300 miljoen euro belegt hebben. Gemiddeld is dat dus 100.000 euro per belegger. Het vastgoedfonds is dus niet voor de hele kleine beleggers, al is daar ook plaats voor.

Vastgoedportefeuille

De vastgoedportefeuille van SynVest is vrij breed. Dat is mooi, want dat betekent dat er genoeg spreiding is om een tegenvaller in één markt op te vangen. SynVest belegt in de volgende typen vastgoed:

  • Supermarkten
  • Gezondheidscentra
  • Kantoorpanden
  • Bedrijfspanden

Zoals SynVest het zelf al aangeeft, proberen ze een vastgoedportefeuille te creëren die zo divers is dat het altijd voldoet aan de vraag in de markt. Daarnaast investeert het fonds alleen in panden die ook in de toekomst nog een functie zullen vervullen, en daarmee dus de waarde behouden.

Locaties

Ook qua locaties lijkt het wel goed te zitten met SynVest. De laatste tien aankopen liggen verspreid van Apeldoorn tot Leeuwarden en Dronten. Wat dat betreft zorgen ook de locaties ervoor dat de spreiding van het fonds voldoet aan de eisen van de gemiddelde belegger.

Dividend

Als belegger wil je graag je verdiende geld ontvangen. Want dat betekent dat je weer opnieuw kunt investeren, en dat je zeker bent van je inkomsten. Bij SynVest ontvang je iedere maand dividend. Niet de beloofde gemiddelde 8,1 procent in 7 jaar, maar een acceptabele zes procent. Dat is een voorschot op het totale rendement wat je aan het eind van het jaar bij elkaar hebt gespaard. Die zes procent is overigens op jaarbasis. Dus neem je totale investering, daar zes procent van, en dat delen door twaalf. Dat is je maandelijkse inkomen uit dividend bij SynVest.


Mogelijkheden

blank

Bij SynVest heb je een aantal mogelijkheden wanneer je wilt beleggen in vastgoed. Onder andere natuurlijk de Nederlandse en Duitse markt, maar er zijn nog meer opties. Hieronder opgesomd wat je kunt verwachten als je SynVest wilt toevoegen aan je beleggingsportefeuille.

Nederlands vastgoed (SynVest Dutch RealEstate Fund)

De nieuwste aanwinst van SynVest is het Dutch RealEstate Fund. Dit fonds is praktisch gezien een kopie van het veel eerder opgerichte German RealEstate Fund, maar dan in Nederland. Door dezelfde strategie hier toe te passen, biedt SynVest ook al direct een prognose waarbij het gemiddelde jaarrendement op 8,1% wordt geschat. Je ontvangt maandelijks een voorschot van 6% dividend op jaarbasis.

Duits vastgoed (SynVest German RealEstate Fund)

Je kunt al sinds 2008 bij SynVest investeren op de Duitse markt. Het bedrijf is daar dus zeker geen nieuwe speler meer. De resultaten van SynVest mogen er best zijn. Het beleggingsfonds biedt een gemiddeld jaarrendement van 8,2% op basis van zeven jaar. Daarbij wordt maandelijks dividend uitbetaald, namelijk 4% dividend op jaarbasis.

Zowel het Nederlandse als Duitse RealEstate Fund investeren in dezelfde soorten panden. Feitelijk gezien zijn alleen de landsgrenzen het verschil tussen de twee, en de maandelijkse uitkering van dividend.

SynVest Value Investment Fund

Met het SynVest Value Investment Fund, kijkt het fonds naar globale marktontwikkelingen en kansen. Vervolgens stopt het fonds geld in potentieel interessante branches of bedrijven. De ROI van investeringen in dit fonds zijn bijzonder groot, evenals het risico. Je moet dus wel weten wat je doet voordat je je geld in dit fonds belegt.

Pensioen

SynVest biedt ook de mogelijkheid om op twee manieren extra te sparen voor je pensioen. Zo kun je SynVest voor jou laten beleggen, waardoor je inkomsten in Box 1 terecht komen bij de belastingaangifte. Maar je kunt er ook voor kiezen om zelf te beleggen, waardoor je investeringen in Box 3 terecht komen.

Welke optie je ook kiest, je geniet altijd van fiscale voordelen. Zo kun je de inleg aftrekken van de belastingaangifte, onder bepaalde voorwaarden. Of je ontloopt vermogensrendementsheffing over het opgebouwde kapitaal. Je betaalt namelijk pas belasting over het bedrag wanneer je de daadwerkelijke pensioenleeftijd bereikt hebt, wat fiscale voordelen oplevert.

Vrijgekomen lijfrente

Een andere interessante optie bij SynVest is die om de lijrente uit te keren of uit te stellen. In beide gevallen valt er nog geld te verdienen. Wanneer je het volledige bedrag bij SynVest parkeert en het periodiek laat uitkeren, dan ontvang je nog steeds rente over het resterende bedrag. Wanneer je de lijfrente uitstelt, omdat je het bijvoorbeeld nog niet nodig hebt, dan kun je ook nog extra vermogensgroei toepassen terwijl je wacht.

Aandelen indexfonds

Een andere mogelijkheid bij SynVest zijn de indexfondsen. Ook hierin kun je naar hartelust beleggen, in verschillende indexen. Binnen de overkoepelende thema’s van de obligatie indexfondsen, aandelen indexfondsen en vastgoedfondsen, kun je nog enkele andere mogelijkheden kiezen. Je kunt zelf bepalen in welke indexfondsen je wilt investeren en met hoeveel geld. Binnen de aandelen indexfondsen heb je de keuze uit diverse opties. Op dit moment zijn dit de mogelijkheden:

  • Aandelen indexfonds met aandelen uit Europa en de VS.
  • Het Value Investment fund, met wereldwijde beursgenoteerde bedrijven.
  • Het Duurzaam Beleggen Fonds waarbij Social Responsibility centraal staat.
  • Het Emerging Markets Aandelen Fonds voor beursgenoteerde bedrijven in emerging markets.
  • Vastgoed aandelen Index Fonds voor wereldwijde beursgenoteerde vastgoedbedrijven.

Obligatie indexfonds

Vervolgens kun je bij SynVest ook nog investeren in obligaties. Als eerst is er het Rente Fonds, met kortlopende staatsobligaties. Ook is er een Obligatie Index Fonds, waarbij Europese obligaties worden opgekocht van zowel staat als bedrijven. Vervolgens is er nog een High Yield Obligatiefonds, waarbij de focus ligt op directe en indirecte beleggingen in obligaties.


Hoe werkt het?

Starten met beleggen bij SynVest is helemaal niet zo moeilijk. Je kunt met een maandelijks bedrag van honderd euro al beginnen. Leg je liever meer geld in één keer in, dan is een eenmalig startbedrag van € 2.500 euro ook goed.

Voor jou aan de slag

Hoe het daarna precies werkt, hangt vooral af van hoe je belegt. Hierboven heb je alle mogelijkheden om te beleggen gezien. Wel hebben alle beleggingsmogelijkheden één ding gemeen: SynVest gaat voor jou aan de slag, en jij ontvangt daar de inkomsten van.

Hoeveel? Ook dat hangt weer heel erg af van je beleggingen. Je kunt je voorstellen dat een Duurzaam Index Fonds minder geld oplevert dan een High Yield Indexfonds. Daar moeten we dus nog even een slag om de arm houden, omdat dan het risico ook meegewogen dient te worden.

Maandelijks dividend

Over het algemeen geldt wel dat je maandelijks inkomsten krijgt van SynVest. Dat komt omdat de meeste panden waar zij in investeren, huurinkomsten opleveren. Die huurinkomsten worden vervolgens bij elkaar gelegd, en na aftrek van de kosten gedeeld met de beleggers. In Duitsland ligt dit dividend percentage op 4%, in Nederland op 6% op basis van jaarrente.


Wat zijn de risico’s?

net zoals met iedere belegging, is ook SynVest niet uitgesloten van risico. Sterker nog, omdat zij zich voornamelijk richten op vastgoed, is er geen sprake van spreiding buiten de vastgoedmarkt. Dat is dus al het eerste risico bij SynVest. Dat als de gehele Duitse en Nederlandse vastgoedmarkt implodeert, dat je beleggingen hetzelfde lot te wachten staan.

Maar daarmee is nog niet alles gezegd. Hieronder daarom een kleine opsomming van alle andere risico’s.

Zelf financieren

SynVest financiert (in ieder geval in Duitsland) 60% van het vastgoed via een banklening. Die 40% komt dus van henzelf, en daar moet geld voor zijn. Maar dat geld komt van beleggers en die lopen daarmee dus indirect risico. Want zijn bepaalde panden wel het volledige bedrag waard?

Renterisico

Een lage hypotheekrente is mooi, want dat kost minder geld. Maar wat nou als de balans weer de andere kant uitslaat? En hypotheekrentes hoog worden, en huur laag? Dat zou ervoor kunnen zorgen dat je uiteindelijk helemaal geen rendement verdient, of zelfs geld verliest.

Leegstandrisico

Ieder pand moet verhuurd zijn voor een maximale winst. Maar gebeurt dat altijd? In een economische crisis gaan veel bedrijven failliet, en het kan soms maanden of jaren duren voordat een pand weer een nieuw bestemmingsplan krijgt.

Externe crises

Als laatst moet je natuurlijk rekening houden met andere zaken, zoals overstromingen, economische crisis of andere onwaarschijnlijke maar toch mogelijke factoren die invloed hebben op de waarde van je beleggingen.


Waarom kies je voor beleggen met SynVest?

Er zijn een aantal punten waarop we SynVest goed scoort onder andere beleggers. Hieronder een aantal punten opgesomd:

  • Synvest betaalt maandelijks dividend uit, in tegenstelling tot veel andere beleggingsfondsen.
  • In 2016, 2017 en 2019 was SynVest de winnaar van de Cashcow Award. Dit is een beleggingsmagazine.
  • SynVest heeft een officiële vergunning van de AFM (Autoriteit Financiële Marken)
  • Er zijn weinig klachten te zien over uitbetalingen van SynVest in de laatste jaren.
  • SynVest bestaat al 10 jaar en tot nu toe hebben er geen schandalen plaatsgevonden die het vertrouwen hebben laten verliezen.

Is Synvest betrouwbaar?

Aanvullend op de voordelen van SynVest, moeten we het ook even over de betrouwbaarheid hebben. Want als het om geld gaat, is dit voor beleggers de nummer één voorwaarde. Wanneer we kijken naar SynVest, dan kunnen we voor de Nederlandse markt nog weinig zeggen over de betrouwbaarheid. We nemen dus vooral een kijkje bij onze Oosterburen, in Duitsland.

Daar lijkt het erop dat de eerste jaren voor SynVest niet geheel zonder obstakels verliepen. Dit herleiden we uit reviews op diverse platforms. Maar nadat SynVest de Cashcow Award won, zijn er weinig noemenswaardige klachten te lezen over het platform. Samen met de andere voordelen van het fonds, meewegend dat er altijd risico’s zitten aan beleggingen, lijkt het erop dat SynVest een betrekkelijk veilig platform is om je geld in te stoppen.

AFM toezicht

blank

In het kader van betrouwbaarheid, moet er natuurlijk een registratie ofwel vergunning bij de AFM zijn. Gelukkig heeft SynVest deze officiële vergunning, waardoor ook dit beleggingsfonds onder toeziend oog van de AFM opereert. Dit is voor veel beleggers een harde eis – terecht – waardoor dit de betrouwbaarheid van het fonds sterkt.

Ervaringen

Op internet staan vele recensies en reviews over SynVest. Niet allemaal zijn ze even rooskleurig, en de meeste kritiek luidt dat de beloofde rendementen beduidend lager uitvallen. Sommige beleggers ontvingen in de eerste jaren (in Duitsland dus) een rendement tussen de 4-7 procent in plaats van de beloofde 8,2 procent gemiddeld. Dit gaat natuurlijk over een gemiddeld rendement over 7 jaar, en we weten niet of deze personen daadwerkelijk het rendement over een langere periode hebben bekeken, of slechts van één jaar.

De laatste jaren zien we overwegend lovende recensies met tevreden beleggers die maandelijks hun dividend ontvangen. Ook hieruit kunnen we voorzichtig concluderen dat SynVest een betrekkelijk veilig platform is om je geld in te beleggen.

Pluspunten
  • Maandelijks dividend ontvangen
  • AFM vergunning
  • Veel verschillende opties binnen de vastgoedmarkt
  • Geen noemenswaardige incidenten
Minpunten
  • Sommige beleggers klaagden over een lager dan beloofd rendement
  • De spreiding kan te beperkt zijn voor jouw portefeuille
  • Met sommige beleggingen loop je een verhoogd risico
  • Hoge uitstapkosten tot 9% in eerste jaar
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Beoordeling Synvest

  • Vastgoed
  • Tot 8,1% rente
  • Maandelijks dividend
Ga naar Synvest
© BelegInfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies