Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. - We ontvangen mogelijk een commissie als u zich inschrijft via onze affiliate links.

Passief inkomen genereren; alles wat je moet weten (inspirerende tips en voorbeelden)

Passief inkomen genereren; alles wat je moet weten (inspirerende tips en voorbeelden)

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

Geld verdienen terwijl je leuke dingen doet. Een passieve inkomensstroom waarbij je niet actief hoeft te werken. In deze blog gaan we in op passief inkomen. Wat verstaan we er onder, welke vormen van passief inkomen kennen we, en welke tips zijn juist voor jou van belang als je ook aan de slag wil met passief inkomen?


Betekenis passief inkomen

Passief inkomen is een heel breed begrip. Een hele algemene omschrijving van passief inkomen is inkomen dat je verdient terwijl je er in letterlijke zin niet voor hoeft te werken. Dat betekent uiteraard niet dat je er  helemaal niets voor hoeft te doen. Enkele voorbeelden van een passief inkomen:

  • beleggen in aandelen
  • vastgoed verhuur
  • affiliate marketing
  • digitale producten verkopen
  • dropshipping
  • p2p lenen
  • Weblog of Youtube kanaal met advertenties

Wat is jouw doel?

Voordat je aan de slag gaat met passief inkomen genereren is het verstandig om te bepalen wat jouw persoonlijke doel is, datgene wat jij er mee wil bereiken. Hiervoor geldt dat je best een uitdagend doel mag stellen, maar ook weer niet de lat al te hoog moet leggen. Het gaat dus om een uitdagend, maar realistisch doel.

Minder hoeven werken

Er zijn mensen die er van dromen, of op zijn minst naar verlangen, om minder te werken. Meer verdienen per uur is een mogelijkheid, passief inkomen genereren is zeker ook een goede optie. Door jouw geld voor je te laten werken, kan je in die tijd leukere dingen gaan doen, of geld opzij zetten voor later, en bijvoorbeeld eerder stoppen met werken.

FIRE

FIRE is de afkorting voor Financial Independence, Retire Early. Waarschijnlijk begrijp je het al: het gaat er bij FIRE om dat je dusdanig met je geld omgaat (en er meer van maakt) dat je financieel vrij en onafhankelijk wordt (hoe jonger, hoe beter), en kunt doen wat je écht wilt.

Rendement maximaliseren

Je kunt natuurlijk ook eens kritisch kijken naar al die manieren waarop je geld verdient, actief en passief. Misschien is een salarisverhoging niet eens zo’n gekke vraag. Krijg je een positieve reactie, dan kan dat een flinke boost geven aan je streven om minder te gaan werken. Maar je ook eens kijken naar de beleggingen die je al hebt lopen. Wellicht staat er nog iets te veel spaargeld spinnenweb te vergaren. Het is altijd goed om regelmatig naar je vermogen, en vooral de groei daarvan te kijken, maar als je passief inkomen wilt vergaren een must. De kans is groot dat je meer rendement te behalen, bijvoorbeeld om nu toch eens in iets meer risicovolle producten te beleggen.


Ideeën en voorbeelden van passief inkomen vergaren

Laten we eens wat ideeën voor het verkrijgen van passief inkomen op een rij zetten. We geven ook wat voorbeelden, waardoor je zelf wellicht op andere ideeën komt.

Beleggen

We hadden ’t al even over beleggen. Dit is eigenlijk wel het meest sprekende voorbeeld van passief inkomen vergaren. Beleggen is in principe ook mogelijk voor iedereen, of je nou veel of slechts een klein vermogen hebt. Als je op de juiste manier belegt, dan wordt dat kleine vermogen al snel een stuk groter.

Aandelen

De belegging waar iedereen meteen het eerste aan denkt, is uiteraard het beleggen in aandelen. Met het kopen van een aandeel koop je eigenlijk een minuscuul stukje van een bedrijf. En uiteraard koop je dat aandeel liefst op het best mogelijke moment, lees als de koers relatief laag is. Gaat die koers vervolgens stijgen, dan boek je dus koerswinst: jouw belegging wordt meer waard. Let op: die winst realiseer je pas op het moment dat je het aandeel verkoopt. In de tussentijd kan die koers ook weer dalen, of verder stijgen natuurlijk.

Dividend

Je kan het zien als een extraatje op koerswinst van sommige aandelen: dividend. We hebben het hier over een klein stukje winstdeling, dat per aandeel wordt uitgekeerd. Bij veel bedrijven is dat jaarlijks, maar bijvoorbeeld ieder kwartaal komt ook voor. Die uitkering kan op twee manieren plaatsvinden. Of je krijgt dat dividend letterlijk uitbetaald en dus als een apart bedrag op je rekening, óf het wordt herbelegd waardoor jouw aantal aandelen ietsje groter wordt.

Indexfondsen

Ook indexfondsen zijn een mooie manier om je geld te laten groeien. Het voordeel hiervan is dat je wat minder risico neemt dan met aandelen (hoewel je met de keuze voor bepaalde aandelen dat risico weer erg kunt beperken). Een indexfonds is namelijk al een spreiding, over een regio, binnen een sector, of een combinatie van beide.

Eigen strategie bepalen

Het is belangrijk dat je een eigen strategie bepaalt en die volgt. Dat bepalen doe je niet zomaar even op een verloren zondagmiddag. Nee, daar neem je de tijd voor, en pas als je jouw doel hebt bepaald. Daarbij is het uiteraard niet alleen belangrijk wanneer je dat bereikt wil hebben. Want ook dat is van grote invloed. Kies een strategie die bij jou past en houdt daar aan vast. Switch niet te snel naar een andere tactiek als je het idee hebt dat deze tactiek niet goed of niet voldoende werkt. Dat je (nog) niet het gewenste rendement maakt, kan immers ook aan andere factoren liggen, zoals de sfeer op de beleggings- of andere markt. Pas als je na langere tijd niet anders kunt dan constateren dan dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt, dan kan je die heroverwegen.

Laat jezelf adviseren bij het investeren

En natuurlijk hoef je het niet zelf of alleen te doen. Je kan ook op diverse manieren gebruik maken van de kennis en expertise van anderen, en van de moderne technologieën.

Peaks

Peaks is zo’n modern instrument waarbij je kunt sparen, of zeg maar gerust beleggen. Want Peaks is meer dan de ouderwetse manier van sparen, die je zou kunnen afleiden uit de door hen zelf bedacht naam Piekenpijp 2.0. Peaks heeft zich heel slim gericht op al die mensen die steeds meer geld online uitgeven. Het principe is namelijk net zo eenvoudig als slim: elke uitgave die jij online doet, in een webshop of anderszins, wordt naar boven afgerond. Je hebt het nauwelijks in de gaten maar al die kleine bedragen worden voor jou belegd. En dan opeens blijk je al een leuk bedragje bij elkaar gespaard en belegd te hebben. Vooral je weinig ervaring hebt met beleggen en weinig risico wilt lopen, dan is Peaks een goede keuze. Je kan immers nooit veel geld verliezen. Je kiest het bij jou passende profiel, dat een mix is van aandelen (beleggingsfondsen) en obligaties. De namen hiervan zijn net zo opvallen als grappig: Mild, Pittig, Scherp en Heet. Wil je tussentijds overstappen, bijvoorbeeld als je minder of juist wat meer risico wil lopen, dan kan dat eenvoudig.

Roboadvisor

De Openbank roboadvisor is een andere manier van automatisch beleggen. Wil je deze beleggingstool gebruiken, dan krijg je eerst een aantal vragen. Door het beantwoorden hiervan, krijg je een beleggingsstrategie gepresenteerd die goed bij jou past. Geef dus eerlijk antwoord. Doe je dat niet, dan kom je mogelijk uit bij een strategie die wel aantrekkelijk klinkt, maar eigenlijk niet bij jou past. De kans is dan aannemelijk dat je hier later spijt van krijgt, bijvoorbeeld als de markt wat tegenzit, en je lijdt meer koersverlies dan je zou willen accepteren. En op dat moment kan je niet terug. Na jouw inleg gaat de Roboadvisor aan de slag, gevoed door beleggingsexperts en Black rock, een zeer grote beheerder van beleggingen, één van de grootste ter wereld zelfs.


Vastgoed

Een hele aantrekkelijke manier om zittend op je bank geld te verdienen, voor sommigen zelfs slapend rijk te worden, is vastgoed. Er zijn verschillende manieren om met vastgoed vermogen op te bouwen, van beleggen in vastgoed tot het zelf exploiteren van vastgoed, die we hieronder zullen behandelen.

Vastgoed aankopen en verhuren

We beginnen met een manier die niet voor iedereen is weggelegd, o.a. omdat je een aardig vermogen moet hebben om er mee te beginnen: het kopen van vastgoed, dat waar nodig laten opknappen en het vervolgens verhuren. Je hebt dus nogal een startkapitaal nodig om een huis of ander pand aan te kopen, wat ook niet heel makkelijk is als je al een lopende hypotheek hebt. Mocht je een goed inkomen hebben, dan kan je wel je uiteraard wel je hypotheek verhogen of oversluiten. Vastgoed aankopen is bijzonder geschikt voor mensen die bijvoorbeeld een flinke erfenis hebben gedaan, en een goede belegging zoeken.

Appartementen en studio’s

Zeker in grote steden zijn appartementen en studio’s enorm populair. En het zijn niet alleen studenten die genoegen nemen met een niet heel grote oppervlakte. Een appartement of studio is in aanschaf een stuk goedkoper dan een woonhuis, maar juist in de stad betaal je juist extra veel voor een paar vierkante meter woonoppervlakte. Vergeet echter niet dat de huuropbrengsten zeer aantrekkelijk zijn.

Kamerverhuur

Heb je niet de financiële mogelijkheden om woonruimte te kopen, dan is kamerverhuur ook een serieuze optie. Dat kan al als je maar één kamer over hebt, en zeker in een grotere stad is daar een goede markt voor. Besef dat je dan dus wel iemand in je eigen huis krijgt, maar de opbrengst per maand is wel heel erg aantrekkelijk. Vertrekt iemand, dan maak je schoon, saust hier en daar wat, doet wellicht een kleine aanpassing, en hup: de volgende huurder kan erin. Zo betaalt jouw kamerhuurder een deel van jouw hypotheek en zie je je vermogen maandelijks groeien.

Recreatiewoning aankopen en verhuren

Een recreatiewoning is een soortelijk, maar eigenlijk ook weer heel ander verhaal. Bij een recreatiewoning weet je van tevoren dat je slechts een klein deel van het jaar huurders hebt. Daar staat tegenover dat je bij iedere week bezetting een mooie opbrengst hebt. Ook kan je in periodes dat er geen boekingen zijn zelf van je vakantiehuis genieten. Wil je er minder werk mee hebben, dan kan je de verhuur onderbrengen bij een verhuurorganisatie. Natuurlijk betaal je daar wel een vergoeding voor.

Vastgoedfondsen

Een vastgoedfonds is een soort beleggingsfonds. Je legt je geld dus in in een mix van aandelen die de fondsbeheerder heeft samengesteld. Besef dus dat je je geld eigenlijk uit handen geeft, want de fondsbeheerder beslist er wat er met jouw inleg (en uiteraard die van vele anderen) gaat gebeuren. Wel kan je gerust op zijn dat dat letterlijk weloverwogen, want met grote spreiding gebeurt. Waar het mogelijk tijdelijk minder goed met dat ene vastgoedaandeel zal het andere juist floreren. Dat houdt elkaar dus mooi in balans, en zal gestaag groeien. Alleen als er vastgoedbreed malaise is, dan zit je tijdelijk even niet goed. Maar vastgoed herstelt zich altijd weer, dat zie je bijvoorbeeld aan de woningmarkt.

SynVest

Denk je er over om te beleggen in Nederlands vastgoed, maar wil je ook wel over de grens beleggen. Dan is SynVest wellicht een interessante optie. Synvest belegt, sinds 2005, behalve in Nederlands ook in Duits vastgoed. Het gaat niet om doorsnee gebouwen, maar om panden die ook in de toekomst zeer interessant blijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan winkelcentra en kantoren. SynVest heeft diverse beleggingsfondsen, uiteraard met uiteenlopende risicoprofielen. Er zit vast ook iets voor jou bij.

Corum

Wil je nog verder over de grens kijken, voor jouw vastgoedbeleggingen? Dan is Corum, actief sinds 2012, ook een goede keuze. Past Corum Origin al goed bij jou, met beleggingen in de hele Eurozone? Of stap jij in bij Corum XL, en beweeg je je wereldwijd in vastgoedinvesteringen? In totaliteit heeft Corum ruim 150 panden over de hele wereld in haar portefeuille. Lees je in, vraag advies en doe mee als je internationaal wil beleggen in vastgoed.

Vastgoedfondsen op de beurs (REIT)

De term REIT staat voor Real Estate Investment Trusts, een vastgoedfonds, maar dan beursgenoteerd. REIT ontstond in Amerika, maar is, zoals zoveel van dat grote continent, ook overgewaaid naar Europa. Een REIT is dus een beursgenoteerd bedrijf in de vastgoedsector. Het gaat daarbij voornamelijk om zakelijk vastgoed. Je kunt dus beleggen in een vastgoedfonds dat zich daarmee bezighoudt (of zelfs rechtstreeks beleggen uiteraard). Je zou kunnen zeggen dat REIT’s direct investeren in vastgoed, vastgoedfondsen indirect.

Wereldhave

Het Nederlandse Wereldhave is zo’n beursgenoteerde onderneming die in vastgoed belegt. Wereldhave bestaat al sinds 1930, dat zegt natuurlijk wel iets. De winst van Wereldhave komt dus uit waardestijgingen en huuropbrengsten van vastgoed. Er wordt vooral belegd in winkelbedrijven, slechts een klein deel in kantoorruimte. Van alle beleggingen bevindt zich bijna de helft in Nederland, en wat kleinere delen in België en Frankrijk.

Unibail

Unibail is een Europees/Australisch bedrijf dat ook belegt in vastgoed. De volledige naam is overigens Unibail-Rodamco-Westfield. Unibail-Rodamco werd in 2007 opgericht, en ging in 2018 samen met een tak van Westfield. Specialisatie zijn winkelpanden in diverse Europese landen, kantoren met name in Parijs en omgeving en in diezelfde regio ook tentoonstellingsgebouwen en conferentiezalen.

Garageboxen

Een garagebox is natuurlijk niet waar je het eerste aan denkt als je nieuwe stappen wil zetten op het gebied van beleggen. Maar je gaat waarschijnlijk snel overstag als je weet dat garages jaarlijks drie tot vijf procent in waarde stijgen. Iedereen die wel eens naar goedkopere huizen heeft gezocht, is vast ook garages tegen gekomen. Waarschijnlijk ben ook jij van de prijzen geschrokken. Maar juist dan is zo’n waardestijging enorm aantrekkelijk. En uiteraard is het risico erg beperkt, want er zal altijd vraag naar garages blijven.

Land verhuren

Ook het verhuren van landbouw- of andere grond zal niet als eerste in jou opkomen. Maar iedereen hoeveel vraag er is naar grond, en dat er steeds minder aanbod is. Er worden immers altijd huizen gebouwd, en veel landbouwbedrijven willen uitbreiden. Als jij dus een stuk grond in je bezit hebt, en dat verhuurt, dan stromen de huurinkomsten binnen.


Ondernemen via internet

Het world wide web biedt veel mogelijkheden om passief inkomen te genereren. De hele online wereld is jouw markt. Met een beetje creatief denken liggen daar enorme kansen. We noemen een aantal mogelijkheden. Na het lezen daarvan kom je mogelijk zelf ook nog op andere ideeën.

Schrijf een e-book

blank

Er is vast een onderwerp waar jij veel van af weet, en waar veel mensen interesse in hebben. Wat zou je er van denken om deze kennis eens op te schrijven en online te delen met anderen, middels een e-book? Wellicht is het handig om eerst eens online te zoeken wat er al geschreven is over dit onderwerp. Aan de hand van wat je tegenkomt, kan je bijvoorbeeld een bepaald subonderwerp hiervan belichten, of het onderwerp met een bepaalde invalshoek benaderen. Hoe populairder het onderwerp, des te meer potentiële klanten en dus ook hoger de prijs die je kan vragen voor het downloaden van je e-book. En wellicht is er zoveel interesse dat je er verschillende vervolgen aan kunt geven.

Stock foto’s verkopen

Door het continue groeien van het world wide web, komt er ook steeds meer behoefte aan foto’s. Niet iedereen verstaat de kunst om goeie foto’s te maken, en dus gaan steeds meer mensen online op zoek naar foto’s die ze mogen gebruiken. Er zijn mensen die genoegen nemen met foto’s die ze gratis kunnen downloaden. Maar als ze jouw foto’s zien die nog net iets mooier, sprekender zijn, dan hebben ze daar vast geld voor over. En stel je eens voor hoeveel mooie foto’s jij dagelijks, wekelijks, maandelijks, jaarlijks kunt maken? Als je een goeie fotograaf bent, kan stock foto’s verkopen een hele interessante bijverdienste opleveren.

Muziek licenseren

Maar misschien heb je een heel ander talent, bijvoorbeeld muziek maken. Mocht je nou muziek maken waar vraag naar is, bijvoorbeeld omdat hij zo vernieuwend is of omdat hij in de buurt komt van een populaire zanger of band, dan zijn ook daar financiële mogelijkheden. Dus: neem jouw muziek op (en zorg dat het professioneel klinkt) en laat hem licenseren. Vanaf dat moment verdien je geld bij elke keer dat jouw persoonlijke hits worden gedownload of op een andere manier gebruikt.

Verkoop een cursus

In plaats van een e-book kan je ook een cursus schrijven, over het onderwerp waar jij de kennis van hebt, die anderen ontberen. Als je het slim aanpakt, kun je er meer lessen van maken dan je normaalgesproken zou doen, simpelweg door de lessen wat korter te maken. Schrijf de cursus zo, dat mensen na een proefles erg worden geprikkeld om zich in te schrijven. Eventueel schrijf je ook nog een vervolgcursus, hou daar dus rekening mee bij het schrijven, zodat je niet al je kruit al in de eerste cursus verschiet en teveel weggeeft.

Affiliate marketing

Een makkelijke en leuke manier om wat geld te verdienen terwijl je letterlijk achterover leunt (ik hoop voor jou dat de zon schijnt) is affiliate marketing. Stel: je hebt een website, en je trek redelijk wat bezoekers. Zij lezen jouw blogs, en als je een webshop hebt, wordt daar regelmatig iets besteld. Misschien wordt er ook een dienst van jou afgenomen. Maar hoe interessant is het voor jou als je op een eenvoudige manier veel meer geld kunt verdienen met jouw website? Als jij namelijk een advertentie van een ander bedrijf op jouw website plaatst, kan je met iedere bestelling die een bezoeker (van jouw website) bij dat bedrijf plaatst, geld verdienen. Soms krijg je ook een vergoeding voor elke keer dat iemand alleen maar via jouw website hun website bekijkt. Dat tikt lekker aan toch? Natuurlijk is het wel aan te raden om te kiezen voor bedrijven die in ieder geval enige relatie hebben met jouw eigen website of business.

Zoekmachine optimalisatie

Nog een online mogelijkheid om geld binnen te laten rollen, is het werken met zoekmachine optimalisatie. Valt de aandacht voor jouw website je tegen? Krijg je minder bezoekers dan verwacht? Zoek dan eens uit hoe je scoort in de Google ranking. Als je bijvoorbeeld op pagina 10 tevoorschijn komt als mensen zoeken op trefwoorden waarmee ze jou kunnen vinden, dan is het heel simpel. De meeste mensen vinden al wat ze zoeken op de allereerste pagina, een enkeling bladert nog door naar de volgende. Zorg dus dat je hoger scoort in Google en andere zoekmachines. Pas je website aan, of huur iemand in die expert is op dit gebied. Dat is een kleine investering die jou een grote toeloop aan bezoekers en dus klanten kan opleveren.

Inkopen/verkopen via Bol.com of Amazon

Een ander leuk verdienmodel is nog niet bekend bij heel veel mensen, maar groeit wel enorm in populariteit. Het gaat om inkopen en verkopen via grote webshops als bol.com en Amazon. Hoe het werkt? Heel simpel. Je zoekt artikelen die je zou willen verkopen en kijkt welke partijen dat al doen. Kies dus geen producten die al door verschillende grote aanbieders worden verkocht. Als je nu dat betreffende artikel in een grotere hoeveelheid koopt, dan krijg je korting. Je betaalt dus minder dan iemand die één product wil kopen. Het verschil tussen beide prijzen is jouw marge. Kies je het juiste artikel, dan kan het storm lopen. Want, en daar zit nog een truc: je maakt gebruik van een enorm groot verkoopkanaal met een enorm bereik. Bedenk wel dat je altijd wat moet voorfinancieren.

Ontwikkel een app

Apps, we kunnen niet meer zonder. Vraag eens een paar mensen om je heen hoeveel apps ze op hun telefoon (of laptop of tablet) hebben staan. Of het nu gaat om sporten, slapen, stappen zetten, een groot sportevenement volgen: je kunt het zo gek niet bedenken of er zijn apps voor. Voor welk gebruik zou jij een app kunnen (laten) ontwikkelen? Je beschrijft de structuur en hoe de app volgens jou zou moeten werken, en laat dit omzetten naar een app. Die laat je bijvoorbeeld in Play Store zetten, en vervolgens krijg je bij elke download betaald, eenmalig en/of door het gebruik per maand. Natuurlijk kan je nog slimmer zijn door een gratis versie met minder mogelijkheden aan te bieden. Moet je eens kijken hoeveel mensen daarna overstappen op de betaalde versie. Uiteraard maak je het aantrekkelijk om een jaarabonnement af te sluiten, en kom je regelmatig met nieuwigheden.

Verdienmodel advertenties

Waarschijnlijk zijn er genoeg bedrijven, klein én groot, die graag in de door jou ontwikkelde app worden vermeld, in de vorm van een advertentie. Voor elke bestelling door een klant die via jouw app in hun webshop terecht komt, krijg jij betaald. Soms krijg je zelfs ook betaald als klanten alleen maar doorklikken. Want elke actie kan bijdragen aan een hogere ranking in Google. Omdat je dus inkomsten krijgt uit die advertenties, kan je mogelijk korting geven op wat jij zelf aanbiedt, of zelfs een gratis dienst aanbieden. Daardoor trek je zelf ook altijd meer klanten aan. We hebben ’t al genoemd, toch nog één keer: kies wel voor een advertentie die enigszins past bij jouw eigen business.


Rentenieren

Wie droomt er niet van: rentenieren. Wat is rentenieren precies? Eigenlijk is dat niets anders dan leven van je spaargeld, of nog beter gezegd van de rente daarover. Veel mensen streven ernaar een dusdanig vermogen op te bouwen, dat de jaarlijkse rente volstaat om van te leven, en (heel belangrijk) hun vermogen in stand blijft. We hoeven je, zeker met de huidige rentestand, niet uit te leggen dat je nogal een vermogen moet opbouwen om voldoende rente te genereren. Het loont dus ook altijd de moeite om verder te kijken dan je vermogen volledig op een spaarrekening te laten staan.

P2P leningen

Een P2P lening is een lening van de ene persoon aan de andere. En je begrijpt het al: waar jij de lenende partij kunt zijn (als je tijdelijk om geld verlegen zit), kan je natuurlijk ook de uitlenende partij zijn. Geloof ons: er is een enorme markt op dat gebied. In sommige gevallen zijn rendementen tot wel 10% mogelijk. Uiteraard moet het voor jou geen probleem zijn om een deel van je vermogen tijdelijk bij een ander te stallen. Is dit iets voor jou?

Mintos

Je zou bijvoorbeeld kunnen kiezen voor het platform Mintos, sinds 2015 actief op het gebied van P2P leningen. Je mag dit ook gerust hét P2P platform noemen. Alle handelingen gaan hier volledig digitaal. Om je een idee te geven: miljarden euro’s worden hier ge- en uitgeleend. Je hebt op Mintos de keuze uit vele mogelijkheden. We raden je aan je daar eerst in te verdiepen. Geef voor jezelf ook eerlijk antwoord op vragen als: met hoeveel renteopbrengst kan ik leven? Hoe lang ben ik bereid geld uit te lenen? Hoeveel risico ben ik bereid te nemen? We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen, dat de kans op hoog rendement groter wordt naarmate je meer risico durft te nemen.

Spaardeposito

Een spaardeposito is een spaarvorm met een vaste rente, en een vaste looptijd. Die looptijd kan variëren tussen een paar maanden tot wel twintig jaar. Je raadt het al: je kan ook geld verdienen door te kiezen voor interessante spaardeposito’s. Want er is altijd vraag naar geld.

Raisin

Een goede mogelijkheid om te sparen via een spaardeposito is Raisin. Je opent makkelijk een rekening bij hun Duitse bank. Vervolgens heb je de keuze uit maar liefst zo’n 80 verschillende deposito’s, bij 18 verschillende Europese banken. Ook jij vind hier vast een deposito dat bij jou past, gezien de looptijd die jij wenst, en natuurlijk de mogelijke opbrengst.

Bigbank

De Bigbank is opgericht in Estland, in 1992, en inmiddels door strategische groei al actief in negen landen in Europa. Bigbank biedt online deposito’s aan, plus consumentenkredieten. Ook kan je bij Bigbank spaarrekeningen openen, met een meer aantrekkelijke rente dan je op een normale spaarrekening krijgt.

Rente op cryptovaluta

blank

Als je een beetje klaar bent met die lage rente op je normale spaarrekening, dan wordt het hoog tijd om o zoek te gaan naar andere mogelijkheden. Cryptosparen is wellicht één van die passende mogelijkheden voor jou. Ook in de crypto-omgeving zijn er namelijk spaarkansen, tegen vaste en tegen variabele rentes. We adviseren je om je goed in te lezen. Tevens zou je jezelf moeten afvragen of je in die cryptowereld wilt zijn. Vanwege de risico’s is het niet voor iedereen geschikt.

BlockFi

BlockFi werd in 2017 opgericht. Je kan BlockFi zien als een soort marktplaats voor peer-to-peer kredieten. Op het BlockFi platform komen crypto geldleners en crypto gelduitleners samen. Als je als lener hebt geïnvesteerd in cryptovaluta, dan dienen deze ook als onderpand voor de lening. Via BlockFi kan je renterendementen maken die fors hoger liggen dan op de gewone markt van geldleningen.

Cryptovaluta

Cryptovaluta (oftewel cryptocurrency) zijn digitale valuta, helemaal passend in deze moderne, digitale en snelle wereld. Ze worden door een snel toenemend aantal mensen gezien als hét alternatief voor onze reguliere soorten geld. Uiteraard is de bitcoin de meest bekende. Cryptovaluta zijn volgens de Nederlandse wet overigens officieel nog steeds geen geld, wel ruilmiddel. Desondanks steken steeds meer mensen hun geld in deze hippe valuta, ook mensen die kennis van cryptocurrency ontberen. Lees je goed in voordat je hierin investeert, want voordat je het weet neem je meer risico dan je eigenlijk wil


Investeren in bedrijven

Als je wat extra geld hebt liggen, dan kan je ook overwegen om te investeren in bedrijven, bijvoorbeeld in de mooie plannen van nieuwe ondernemers.

Angel investing

Zo kan je een ‘business angel’ worden, ook wel durfkapitaalverstrekker genoemd. In ruil voor jouw investering krijg je bijvoorbeeld aandelen, sluit je samen een achtergestelde lening af, of kies je voor een combinatie van beide. Denk aan een bedrag van € 50.000, maar wellicht zijn er ook start-ups die al blij zijn met een kleinere inleg. Heb je daarnaast kennis van producten, de branche of andere belangrijke ervaring of contacten, dan kan je nog veel meer inbrengen.

Crowdfunding

Ook crowdfunding wordt steeds populairder. Deze vorm van financiering wordt ook wel publieksfinanciering genoemd. Met jouw spaargeld help je een ander bij het opzetten van zijn bedrijf, het introduceren van zijn uitvinding, of het starten van zijn project. Als je wilt deelnemen, dan doe je dat rechtstreeks, dus zonder tussenkomst van een tussenpersoon. In de meeste gevallen ben je mede-investeerder zodra je je daarvoor hebt aangemeld en je inleg hebt overgemaakt. Soms is dat pas het geval als het benodigde bedrag voor de volle 100% is behaald. Gebeurt dat niet, dan krijg je je inleg terug.


Windmolens en zonne-energie

blank

Voor veel mensen nog een onbekend fenomeen, maar ook met windmolens en zonne-energie kan je geld verdienen. Voor windmolens en zonnepanelen is immers ruimte nodig, en als er ergens schaarste in is in Nederland: juist ja. Dus als er een plan is om in jouw omgeving windmolens te plaatsen, en jij hebt een groot stuk land, dan kan je twee dingen doen. Of boos worden en in verzet gaan (wat vaak niet helpt), óf je gaat jouw bezit te gelde maken, door een vergoeding te krijgen voor het ter beschikking stellen van een stukje grond.


Verhuur je auto

Als je je auto niet elke dag gebruikt, waarom zou je hem dan niet verhuren? Ook op dagen dat hij voor je deur staat, kost hij geld. Denk hierbij aan wegenbelasting. En uiteraard gaat ook de afschrijving door: jouw auto wordt elke dag een beetje minder waard. Als dat nog geen reden is om je auto voor verhuur beschikbaar te stellen? Uiteraard bepaal je zelf op welke dagen jij auto wel of niet te huren is. Maar al doe je dat maar een paar keer per maand, dan heb je een makkelijke, leuke extra inkomstenbron.


Verhuur je boot/caravan/camper of parkeerplaats

Datzelfde geldt natuurlijk voor je boot, caravan, camper of zelfs parkeerplaats. Om met dat laatste te beginnen: in veel grote steden is er een enorm ruimtegebrek. Soms kunnen mensen hun auto pas kwijt na veel rondjes lopen, en op een half uur lopen van huis. Dat wil niemand! Als jij je auto maar weinig gebruikt, maar wel een eigen parkeerplaats, dan is die goud waard. Je lacht om de tijd die je af en toe kwijt bent om naar je eigen auto te lopen, als je ziet wat er maandelijks zo maar even aan euro’s binnen komt rollen.

En ook je boot, caravan of camper kan je prima verhuren. Voor al deze mogelijkheden geldt: jij blij, en de huurder blij. Want die bespaart het geld voor een grote investering, en kan toch regelmatig genieten van varen of vakantie vieren.


Reclamerijden

Als je juist veel auto rijdt, besef je vast niet dat je juist daarmee ook een leuke zakcent extra kunt verdienen. Er zijn namelijk genoeg bedrijven die graag met hun logo of andere reclame-uiting op de weg zichtbaar willen zijn, en daarvoor willen betalen. Dus, als jij er geen probleem mee hebt om reclame van een bedrijf op jouw autodeur te hebben, dan verdien je al rijdende geld. En daar hoef je dus helemaal niets voor te doen. Easy.


Extra tips voor het creeëren van passief inkomen

We geven je nog een aantal tips die ook kunnen bijdragen aan vermogensgroei.

Geld maakt geld

Als je geld hebt, dan heb je een voorsprong op iemand die geen of heel weinig geld heeft. Want met geld kan je meer geld maken. De Franse econoom Thomas Piketty schreef er een pil van een boek over, van meer dan 800 pagina’s. De kern van het boek is dat mensen met geld makkelijker nog rijker worden. En wat voor geld geldt, gaat ook op voor bezittingen, bijvoorbeeld die je kunt verhuren. Hierboven hebben we je al genoeg mogelijkheden geschetst.

Zorg ervoor dat je goed spreid (hedgen)

Als je geld hebt, dan is het verleidelijk om flink te investeren. Maar vergeet niet dat je behalve geld verdienen ook verliezen kunt lijden. Om die reden is het goed om je risico’s af te dekken, bijvoorbeeld door te spreiden enhet doen van andere investeringen. Daarvoor zijn er allerlei mogelijkheden, zoals termijncontracten en opties. Laat je goed voorlichten (en doe je huiswerk) voordat je je op onbekend investeringsterrein begeeft.

Geld besparen op andere zaken

We hebben het hierboven steeds gehad over extra inkomsten vergaren, je geld voor je laten werken. Maar het kan ook erg zinvol zijn om eens op een rij te zetten waar je nou precies je geld aan uitgeeft, en of dat niet wat minder kan. Want wat je niet uitgeeft, hoef je ook niet te verdienen. Anders gezegd: hoe minder je uitgeeft, hoe meer je overhoudt. Je hoeft niet superzuinig te gaan leven, maar je zal verbaasd opkijken als je er achter komt dat sommige uitgaven echt niet nodig zijn.

Minimaliseer je maandelijkse uitgaven

Weet jij wat je precies uitgeeft maandelijks? Waarschijnlijk niet. Daar kan je simpelweg achter komen door een aantal maanden je uitgaven bij te houden, of voor een goed beeld liever nog een heel jaar. Dat kan je lekker ouderwets doen, in een handgeschreven kasboekje. Maar natuurlijk zijn er ook online tools voor ontwikkeld. Je kan daarin makkelijk je uitgaven rubriceren, waardoor je snel ziet wat je bijvoorbeeld uitgeeft aan verzekeringen, aan je auto, aan uitjes en vakantie, et cetera. Daarna kan je eens kritisch kijken waar er iets te besparen valt.

Bespaar op je boodschappen

blank

Waarschijnlijk doe je minstens twee keer per week boodschappen. Stel dat je bij elk bezoek aan de supermarkt een paar euro bespaart. Heb je een idee waar je qua maandelijkse besparing op uitkomt? Juist, een aanzienlijk bedrag. Wij mensen zijn gewoontedieren. We lopen soms zonder nadenken door de supermarkt en kopen wat we altijd kopen. Waarom zou je immers een ander product kopen als je tevreden bent? Nou, bijvoorbeeld omdat er prima alternatieven in de schappen liggen die een stuk goedkoper zijn. Een kwestie van uitproberen dus. De kans is groot dat je er je wekelijkse sport van maakt om zoveel mogelijk te besparen. Je hoeft niet het goedkoopste van het goedkoopste te nemen, maar  kwaliteit hoeft niet duur te zijn.

Verlaag je belastingen

Belasting betalen vinden we vaak een vanzelfsprekendheid, hoe jammer ook. Je hebt inkomsten en vermogen, en dus betaal je belastingen. Maar hoe weet je of er mogelijkheden zijn om wat minder te betalen? Vaak kom je daar pas achter na het raadplegen van een specialist, zoals een administratiekantoor of, nog beter, een fiscaal adviseur. Ja, dat kost je zijn uurtarief, maar als er iets te besparen valt door belastingvermindering, dan is dat fors meer, en waarschijnlijk terugkerend.

Herevalueer je hypotheek (of huur)

Iedere maand worden jouw maandelijkse hypotheeklasten automatisch afgeschreven, of wellicht je maandelijkse huur. Heel normaal, want daar heb je ooit voor getekend. Maar heeft er ooit iemand gezegd dat je niet kunt besparen op je hypotheeklasten? Nee dus. Onderzoek eens wat de huidige manieren zijn om het bedrag dat je maandelijks betaalt naar beneden te krijgen. Zo kan het zijn dat je je hypotheek beter kan oversluiten, zodat je minder rente betaalt. En jij begrijpt vast al hoe groot die invloed kan zijn op het bedrag dat je als hypotheekschuld hebt staan. Soms kan het fiscaal gunstig zijn om extra af te lossen. Dat kost je op dat moment ineens het bedrag dat je extra aflost, maar jouw hypotheekschuld daalt met hetzelfde bedrag, en dus ook je maandelijkse lasten.

Heb je een huurwoning? Kijk dan eens naar de jaarlijkse huurverhoging: is die wettelijk toegestaan of buiten proporties? Misschien is er iets veranderd in je persoonlijke (en financiële) situatie, en heb je nu wel recht op huurtoeslag? In sommige situaties kan het ook raadzaam zijn om eens te kijken naar een andere, bijvoorbeeld kleinere huurwoning. Wie weet staat die ook op een prima stek en betaal je maandelijks een flink stuk minder.

Schulden aflossen

Als je, behalve je hypotheekschuld, nog andere schulden hebt: kijk eens wat precies de afspraken zijn. Hoeveel is je restschuld? Hoe lang moet je nog betalen? Welk rentepercentage betaal je over die restschuld? Kan je versneld aflossen en indien gewenst een andere lening afsluiten, met een lager rentepercentage?


De beste boeken over het opbouwen van passief inkomen

blank

Natuurlijk loont het ook om veel te lezen over wat passief inkomen nu exact is, en hoe je het opbouwt. Je kan op ideeën komen waar je zelf nooit aan had gedacht, naast alle opties in deze blog. We zijn voor jou op zoek gegaan naar goede boeken over het opbouwen van passief inkomen, en dit zijn wat ons betreft verreweg de beste:

4 hour workweek – Tim Ferriss

De titel van dit boek van Tim Ferriss, eigenaar van een multinational en tevens docent aan een universiteit, zegt eigenlijk al genoeg. Waarom zou je 40, 50 of 60 uur per week werken terwijl je kansen laat liggen om met minder uren werken genoeg te verdienen en veel meer leuke dingen te doen? Volgens Tim Ferriss kan je met vier uur slim werken veel geld verdienen, heel veel geld zelfs. Ga jij de uitdaging aan?

Rijke pa, arme pa – Robert Kiyosaki

Als je eindelijk uit je schulden wil komen, of juist elke maand (nog meer) geld wil overhouden, dan is ‘Rijke pa, arme pa’ een aanrader. Robert Kiyosaki legt uit hoe geld wordt verdiend en hoe je die geldstroom groter, breder, langer kunt maken. Daarnaast geeft hij tips om je geld te behouden én het voor jou te laten werken. Dat is inderdaad de kern van passief inkomen genereren. In dit boek wordt de fabel ontkracht dat je een rijke pa of al hoog inkomen moet hebben, om rijk te worden.

Miljonair met een gewone baan – Oeds-Jan Postma

Oeds-Jan Postma is een schrijvende econoom. Hij beschrijft de droom van zoveel mensen om miljonair te worden, om nooit meer te hoeven werken, om werkelijk alles te doen wat je wil. Hij legt ook uit dat het niet bij dromen hoeft te blijven. In ieder geval is financieel onafhankelijk worden voor iedereen mogelijk. Belangrijke les: je hoeft hier echt niet dag en nacht voor te werken, of eindelijk eens die grote loterij te winnen. Volgens Oeds-Jan Postma gaat het om de combinatie tussen slim beleggen en bescheiden leven.

De artikelen op beleginfo.nl zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De inhoud van de artikelen is om bezoekers te informeren en dienen niet als aanbeveling. Let op, beleggen is risicovol.
foto auteur Bart Verberkt
Dit artikel is geschreven door Bart Verberkt

Van beroep (financial) projectcontroller, als zzp'er. Sinds 2020 eigenaar van een chambres d'hôtes in de Bourgogne, organisator van retraites en tekstschrijver dus, met name over financiële onderwerpen.

Tip van Beleginfo.nl

degiro
© BelegInfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies