Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. - We ontvangen mogelijk een commissie als u zich inschrijft via onze affiliate links.

Hoe kun je het best spreiden als je gaat beleggen?

Hoe kun je het best spreiden als je gaat beleggen?

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

Wie geld belegt, hoopt daar uiteraard zoveel mogelijk voor terug te krijgen. En hoewel je nooit 100% risicovrij kunt beleggen, zijn er wel mogelijkheden om de kans op verlies te verkleinen. Spreiden is daarvan een goed voorbeeld. Hiervan zijn verschillende voorbeelden te noemen, die ieder weer een eigen voor- of nadeel hebben. Je leest hier op welke manieren je kunt spreiden en welke methodes voor jou het meest van toepassing kan zijn.


Hedgen

Hedgen is een manier van spreiden waarbij je het risico van verlies op de ene belegging voorkomt door een andere belegging. Dat is natuurlijk een heel breed begrip, maar het komt altijd op hetzelfde neer. Je belegt bijvoorbeeld in een aandeel waarvan je denk dat het redelijk volatiel is en je weet niet welke kant het op de lange termijn opgaat. Door een belegging te doen die in de andere richting gaat, dek je dus het risico af. Dat betekent dat je met spreiden minder winst maakt, maar je zorgt ervoor dat je verliezen altijd enorm beperkt worden.

Het kerndoel van hedgen: het ‘afschermen’ van je verliezen door strategische beslissingen te maken en in te zetten op zowel winst als verlies met verschillende soorten beleggingen.

Waarom hedgen?

De voordelen van hedgen mogen duidelijk zijn. Iedere belegger weet dat er een risico kleeft aan het beleggen van geld. Het is dus logisch dat beleggers massaal op zoek gaan naar mogelijkheden om zoveel mogelijk risico’s te minimaliseren. Spreiden is zo’n manier om risico’s te verkleinen. Daardoor kan een beleggers een redelijk constante groei van zijn beleggingsportfolio garanderen. Ondanks dat je als hedge belegger niet profiteert van sterk stijgende koersen, verlies je er dus ook extra veel mee wanneer de markt ineens implodeert.

Voorbeeld Hedging

Stel je koopt tijdens een tijd met lage olieprijzen 1000 aandelen Shell, voor € 23,50 per stuk. Je verwacht namelijk dat de oliesector binnenkort weer gaan aantrekken.  Je totale investering is dan € 23.500.

Omdat je niet precies weet of de aandelen wel echt zullen stijgen, zeker vanwege een mogelijke oliecrisis, besluit je om te gaan hedgen. Dat doe je door een putoptie te doen, waarbij je al je aandelen binnen 3 maanden mag verkopen voor € 20,- per aandeel. Stel dat het aandeel Shell aan het einde van de drie maanden een waarde heeft van € 15,00, mag jij de aandelen nog voor 19 euro van de hand doen. Deze put optie kost je in totaal 600 euro.

Door de put optie verlies je in totaal (23.500 – 20.000 + 600=) € 4.100 euro. Had je de put optie niet gekozen. dan was het verlies (23.000-15.000=) € 8.000 geweest. De put optie van 600 euro, heeft je dan dus bijna € 4.000 opgeleverd. Dit is een voorbeeld van hedgen waarbij je het verlies zo goed mogelijk probeert te minimaliseren.


Dollar cost averaging

Een andere manier om je inkomsten zo goed mogelijk te garanderen, is door gebruik te maken van dollar cost averaging. Dit is een methode van spreiden, waarbij de spreiding voornamelijk gebaseerd is op tijd. Je belegt bijvoorbeeld iedere maand 100 euro in Bitcoin, ongeacht de waarde van de munt. Soms krijg je daar veel Bitcoin voor, en soms weinig. Dat is natuurlijk afhankelijk van de koers.

De reden dat dollar cost averaging vaak goed werkt om risico’s te vermijden, is omdat de aandelenmarkt over de lange termijn altijd winst maakt. Zelfs wanneer er een crisis plaatsvindt. Een voordeel van deze manier van spreiden is dat je over de lange termijn vrijwel altijd winst maakt op je beleggingen. Dat komt omdat de aandelenkoersen op langere termijn vrijwel altijd stijgen.

Een nadeel van deze vorm van spreiding is dat je soms een ‘loser’ aandeel kunt kopen. Dat aandeel groeit dus niet, waardoor je uiteindelijk alsnog geld verliest. Er zijn maar weinig aandelen waarbij dat het geval is. Ook is het een nadeel dat je verhoudingsgewijs een stuk minder winst maakt, omdat je soms ook op een piek aandelen koopt, die dan dus betrekkelijk duur zijn.

Lees verder in ons artikel: Wat is ‘dollar cost averaging’?


De zoektocht naar uncorrelated assets

Wanneer je geen gebruik maakt van dollar cost averaging of hedgen, dan kun je ook niet-gerelateerde aandelen kopen. Dit worden ook wel uncorrelated assets genoemd. Ook deze strategie is een vorm van spreiding, omdat je je geld verdeeld over verschillende markten, of segmenten. Omdat de aandelen niet aan elkaar verbonden zijn, zou een dip in het ene segment, géén dip in het andere segment moeten betekenen. Uncorrelated assets hebben dus geen invloed op elkaars koers.

Het vinden van een beleggingsproduct dat geen invloed heeft op een ander product is lastig. In veel gevallen is er altijd wel een vorm van correlatie of verbondenheid. De producten zitten soms zelfs verbonden aan elkaar zonder dat je het weet. Daar kom je dan pas achter wanneer er een crisis of recessie plaatsvindt. De markt stort dan gedeeltelijk in, waardoor de correlatie tussen bepaalde aandelen ineens zichtbaar wordt. Er zijn zelfs websites waarop je kunt zien welke bizarre correlaties er allemaal plaats hebben gevonden. Je ziet dan bijvoorbeeld een correlatie tussen Ford en de Timber & Forestry index. Twee – normaal gesproken – volledig niet-gecorreleerde beleggingen.

Bekijk de markt dus ook vooral op een andere manier dan alleen naar segmenten die overduidelijk aan elkaar verbonden zijn. Soms zijn er externe invloeden mogelijk die meerdere markten tegelijk raken.


Kies voor een indexfonds dat voor jou spreidt

Ben je een beginnende belegger? Dan is risico’s spreiden een flinke klus. Er zijn zo ontzettend veel mogelijkheden om over na te denken, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. In sommige gevallen kan het beter zijn om je beleggingen door iemand anders te laten doen. Zeker als je van plan bent een flink deel van je spaargeld te investeren en nog weinig ervaring hebt. Een indexfonds is een belegging die een gehele markt, of een segment daarvan volgt. Dat is dus in principe al een spreiding. Zo kan je de AEX gebruiken als beleggingsfonds, waarbij je in de 25 grootste beursgenoteerde bedrijven van Nederland belegt.

Die bedrijven zijn grotendeels uit verschillende marktsegmenten waardoor er al een natuurlijke spreiding ontstaat. Je kunt ook kiezen voor andere indexfondsen. Bijvoorbeeld een indexfonds dat alleen op uranium gericht is. Je belegt dan in bedrijven die allemaal iets met uranium te maken hebben. Van het onderzoeken, delven, transporteren en verwerken van de grondstoffen, tot aan het energienetwerk dat wordt aangelegd vanaf de kerncentrales naar steden. Je kunt dus binnen een segment ook weer gebruikmaken van spreiding door een indexfonds te kiezen.


Voorbeeld van een gespreid portfolio

Binnen het kader van beleggingen heb je ook weer verschillende soorten beleggingen. Ook die kunnen helpen om zoveel mogelijk te spreiden. Veel mensen weten al dat bijvoorbeeld goud en olie tegenovergestelde aandelen zijn. Vaak wordt de waarde van goud groter als olieprijzen zakken. Het kan een strategie zijn om beide producten te kopen en zo op de lange termijn te groeien. Hieronder zie je een voorbeeld van een gespreid beleggingsportfolio:

Aandelen: losse aandelen of een aandeel in een indexfonds, zoals bijvoorbeeld de AEX

Obligaties: obligaties van bijvoorbeeld de staat

Commodities: een verzameling van goud, zilver of misschien wel koper of nikkel

Bitcoin

Vastgoed: een garagebox, een eigen pand waarin je huurders hebt zitten of een aandeel in een vastgoedfonds

Collector items: kunst, whisky, wijn en andere schaarse producten

Crowdfunding: als consument leningen verstrekken aan andere consumenten of bedrijven, tegen aantrekkelijke rente.


TIP: collecteer op tijd je winsten

Voor veel (beginnende) beleggers is het moeilijk om de emoties tijdens het beleggen los te laten. Dat is jammer, want daardoor verliest men vaak onnodig geld of valt de winst lager uit dan had gekund. Ga er dus altijd van uit dat je de winsten moet collecteren zodra ze interessant voor je zijn. Blijf niet te lang wachten totdat de koers weer duikt, want dan ben je te laat. Iedereen verkoopt dan zijn aandelen en soms is de koers binnen enkele uren weer op een niveau waar het een maand eerder ook zat. Probeer dus je winsten zo snel mogelijk veilig te stellen.


De artikelen op beleginfo.nl zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De inhoud van de artikelen is om bezoekers te informeren en dienen niet als aanbeveling. Let op, beleggen is risicovol.
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Tip van Beleginfo.nl

degiro
© BelegInfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies