Beleggen in indexfondsen is betrekkelijk eenvoudig. Van alle beleggingsmethoden is het wellicht de meest toegankelijke manier van geld investeren. Maar wat is indexbeleggen nou precies? En wat zijn de voordelen en nadelen van deze vorm van beleggen? In dit artikel kom je erachter.
Wat zijn indexfondsen?
Een indexfonds kun je het beste zien als een beleggingsfonds wat zich gedraagt als een kopie van een onderdeel van de daadwerkelijke beursindex. Daar komt dus ook de naam ‘tracker’ vandaan. Een indexfonds volgt de daadwerkelijke beurs door de index na te bootsen. Het doel van het indexfonds is voornamelijk om de waarde van de aandelen in het normale fonds te spiegelen, in plaats van het hopen op betere koersen. Er zijn een hoop voordelen aan het beleggen in indexfondsen. Hieronder lees je daar meer over.
Wat zijn de voordelen van beleggen in indexfondsen?
Beleggen kan in allerlei vormen en maten, maar vaak hebben beleggingen wel één ding gemeen: het kost veel tijd om je erin te verdiepen. Bij indexfondsen werkt dat net iets anders. Hieronder lees je meer over alle voordelen die het beleggen in een indexfonds kan hebben.
1. Mogelijkheid om in één keer in veel aandelen te investeren met minder transactiekosten
Bij iedere (online) broker betaal je geld wanneer je ergens in investeert. Dat zijn de zogenaamde transactiekosten. Dat kan een percentage zijn van een transactie, maar ook een vast bedrag. Wanneer jij 30 transacties zou doen, betaal je dus ook 30 keer die transactiekosten. Zonde natuurlijk. Wanneer je belegt in indexfondsen beleg je in één keer in tientallen of zelfs honderden bedrijven en ontwijk je mooi die extra transactiekosten.
2. Minder kosten dan beleggingsfondsen
Beleggingsfondsen worden beheerd en gemanaged door soms wel tientallen mensen. Dat brengt uiteraard kosten met zich mee. Dat is niet zo met een indexfonds. Hier is namelijk niemand voor nodig en alles wordt aangestuurd door een computer die de normale index volgt. De kosten van een indexfonds liggen dus ook veel lager dan bij een beleggingsfonds.
3. Beperkt risico (zowel omhoog als omlaag)
Je hoort weleens horrorverhalen van mensen die een verkeerde keus hebben gemaakt door duizenden euro’s te beleggen in één bedrijf. Plotseling gaat het niet meer goed met het bedrijf en de mensen zien niets meer terug van hun ingelegde geld. Met indexfondsen voorkom je dit probleem bijna volledig. Wanneer je belegt in 10, 20 of misschien wel 500 bedrijven tegelijk, kan je nooit zomaar je hele inleg kwijtraken, tenzij de economie onherstelbaar beschadigd is geraakt. De waarde van je aandelen is namelijk altijd het gemiddelde van de bedrijven in de index. Hoe meer bedrijven er in de index zitten, hoe kleiner de kans dat je grote uitschieters naar boven of beneden gaat zien.
4. Mogelijkheid om vanaf een laag bedrag in te stappen
Voor indexfondsen heb je geen enorme kapitalen nodig. Je kunt al een leuk rendement behalen met enkele honderden euro’s die je gewoon eens voor een paar jaar vast laat zetten. Dat in tegenstelling tot sommige beleggingsfondsen voor private investeerders, waar je met minder dan 10.000 euro niet terecht hoeft te komen. Ook voor kleine beleggers die op de lange termijn wat rendement willen behalen is een indexfonds dus interessant.
5. Minder snel overhaaste beslissingen bij dalen of stijgen van specifiek onderdeel
Beleggers zijn vaak emotioneel als ze handelen in aandelen. Zien ze dat hun inleg verminderd is met 10%, zijn ze geneigd de inleg op te nemen en hun 10% verlies te nemen voordat het nóg hoger wordt. Maar dat is niet altijd slim. Met een indexfonds is het gelukkig iets minder turbulent en kan één zwak aandeel nooit voor 10% verlies zorgen in een dag. Daardoor ben je waarschijnlijk minder geneigd om emotioneel bezig te zijn met je aandelen, waardoor je ze gewoon gestaag kunt laten doorgroeien.
6. Vereist minder kennis
Indexfondsen zijn wellicht de makkelijkste manier om te beleggen. Je hoeft zelfs niets uit te zoeken en alles is al van tevoren voor je bepaald. Het enige wat je hoeft te doen is het kiezen van een index en bepalen welke inleg je wilt doen. Vervolgens kun je al het daadwerkelijke beleggen uitbesteden aan het fonds.
7. Steady verdiensten
Hoewel bedrijven soms failliet gaan, is het heel bijzonder als er zoiets gebeurt met de economie. Beleggen in de grootste bedrijven van een index is dus best een betrouwbare vorm van inkomsten. De economie groeit gemiddeld zo’n 6-8% per jaar, dus zelfs in tijden van crisis hoef je je geen zorgen te maken over je beleggingen. Die zijn dan misschien wat minder waard, maar de waarde daarvan wordt weer ingehaald in de jaren dat de beurzen 20% per jaar groeien. Op de lange termijn behaal je dus vrijwel altijd winst met indexfondsen.
Wat zijn de nadelen van beleggen in indexfondsen?
Iedere vorm van beleggen heeft zo zijn eigen nadelen. Bij indexfondsen is dat niet anders. Afhankelijk van je eigen gewenste beleggingsstrategie kunnen de volgende punten als nadelen worden gezien.
1. Je betaalt een marge
Niemand betaalt graag geld. Zeker niet als je ook graag bezig bent met geld verdienen. Dat je een marge betaalt voor je beleggingen in het indexfonds is dus een beetje jammer, maar toch onoverkomelijk. Aan de andere kant profiteer je juist wel weer van de afwezigheid van transactiekosten, waardoor je op de lange termijn met indexfondsen alsnog goedkoper uit bent.
2. Niet alle indexfondsen zijn makkelijk te beleggen in NL
In Nederland hebben we natuurlijk de bekende AEX Index en ook in Duitsland en de Verenigde Staten zijn we wel in staat om enkele indexen aan te wijzen, maar hoe zit het met de rest van de wereld? Wat voor mogelijkheden heb je daar met ETF’s of indexbeleggen? Genoeg, maar het is niet allemaal even makkelijk te regelen. Wereldwijde indexfondsen kun je uiteraard wel vinden, maar soms moet je je daarvoor bij verschillende online brokers aanmelden, waardoor je de aandelen niet op één centraal punt kunt houden.
De Europese regelgeving verplicht indexfondsen om documentatie aan te bieden in landen waar het verhandelbaar is. Dit is meestal de reden waarom je een bepaalde ETF niet kan vinden bij jouw broker.
3. Indexfondsen betekenen conservatief beleggen
Je hoort weleens over mensen die in één klap duizenden euro’s hebben verdiend met een stijgende koers. Die dingen gebeuren, maar niet met indexfondsen. Je mag blij zijn als je jaarlijks boven de 10% uitkomt, al zullen er ook jaren zijn dat je minder groei zult zien. Echte knallers zitten er dus niet bij met het beleggen in indexfondsen. Het is dus echt alleen een strategie voor op de lange termijn en niet om op de korte termijn rijk van te worden.
4. Minder controle op gekozen bedrijven
Met indexfondsen heb je naast de index weinig te kiezen. Je gaat dus all-in voor de gehele index of je doet het niet. Er is geen middenweg bij het kiezen van de bedrijven waarin je investeert. Soms kan dat onhandig zijn, omdat je niet graag investeert in bepaalde bedrijven waar je het op bepaalde gebieden niet eens bent. Bijvoorbeeld banken die investeren in wapens, of sigarettenfabrikanten. Je kunt met een indexfonds helaas niet direct bepalen waar je wel of niet in investeert.
5. ‘In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst’
Deze uitspraak ken je vast nog wel van TV. En hoewel hij vervelend klinkt, is het wel waar. Zelfs al zou een beursindex al twintig jaar winst maken, dan nog betekent het niet dat jij winst gaat behalen met je beleggingen. Soms loopt het nou eenmaal anders met de beurs, en wanneer je je niet hebt voorbereid op zo’n scenario kan dat een bittere nasmaak geven wanneer blijkt dat je een groot deel van je inleg kwijtraakt. Dus ondanks dat indexfondsen veiliger zijn dan losse aandelen, moet je er niet van uitgaan dat je 100% veilig belegt.
6. Je vertrouwt niet alleen de broker waar het fonds aanschaft maar ook de uitgever van het indexfonds
Wanneer je direct investeert in een bedrijf, dan vertrouw je één partij: de broker waar je een aandeel aanschaft. Maar wanneer je investeert in een indexfonds, dan beleg je via een uitgever van een indexfonds. Dat zijn dus meerdere partijen waar je rekening mee moet houden. Met 100 euro is dat wellicht geen probleem, maar het kan wellicht oncomfortabel zijn wanneer je al je geld uit handen geeft aan deze partijen.
Hoe onderscheiden indexfondsen zich?
Je vraagt je misschien af hoe indexfondsen zich van elkaar onderscheiden en waar je op moet letten wanneer je kiest voor een bepaald indexfonds. Want ondanks dat de fondsen in de basis overeenkomen, zijn er toch verschillen die het ene indexfonds beter geschikt kunnen maken voor jouw beleggingen. Hieronder zie je op welke punten je indexfondsen kunt onderscheiden.
Soort indexfonds
Het grootste onderscheid tussen verschillende indexfondsen is hetgeen waar ze in investeren. Zo zijn er bijvoorbeeld indexfondsen die zich richten op tech, duurzaamheid, energie of andere sectoren. Dit fonds volgt dan de koers van bedrijven in zo’n sector. Wanneer je kiest voor een dergelijk indexfonds wat zich richt op één sector krijg je wel meer te maken met een eenzijdige investering. Dat kan mogelijk leiden tot grotere winsten of verliezen, afhankelijk van de resultaten die in zo’n sector worden geboekt. Over het algemeen kun je zeggen dat er brede en smalle indexfondsen zijn.
Actief/passief
Het beleid waarmee een indexfonds werkt heeft invloed om de selectie van de inhoud. Een actief indexfonds wordt bijvoorbeeld beheerd door managers, die vervolgens bepalen welke inhoud het fonds krijgt. Aan de andere kant zijn er ook passieve indexfondsen. Daarvan staat de inhoud al vast, omdat dit fonds gewoon passief de holdings volgt die in een bepaalde index staan. Daarbij kun je denken aan de S&P500 of de AEX.
Kosten
Indexfondsen willen zelf natuurlijk ook geld verdienen. Afhankelijk van het indexfonds wat je kiest betaal je dan veel of weinig geld als commissie. Er zijn drie soorten kosten waar je rekening mee moet houden. Als eerst natuurlijk de transactiekosten van een bepaalde belegging. Deze transactiekosten zijn over het algemeen lager wanneer een indexfonds grote bedragen beheert en hoger wanneer je te maken hebt met een kleiner fonds. Daarnaast kom je ook nog eventuele kosten tegen voor vermogensbeheer via de vermogensbeheerder waarbij je investeert.
Spreiding
De bid & ask spread, oftewel de bied & laat spreiding is een verschil tussen de de prijzen die een koper en verkoper bereid zijn overeen te komen voor een bepaald aandeel. Wanneer er sprake is van een liquide markt, waarbij de aandelen gemakkelijk van de hand worden gedaan, is over het algemeen een lage spreiding zichtbaar. Er zijn op ieder moment wel kopers en verkopers aanwezig voor zo’n indexfonds. Bij een minder liquide markt kan de spreiding weer hoger zijn, waardoor het voor kan komen dat je het fonds niet kwijtraakt voor een prijs waarmee je echt tevreden bent.
Belasting
Wanneer je belegt in een indexfonds, dan zijn er ook op het gebied van belasting zaken waarmee je rekening moet houden. Waar is het indexfonds belastingplichtig bijvoorbeeld, en wat betekent dat voor jouw inkomsten uit het fonds? Door goed te kijken naar de voorwaarden van de fondsen kom je er al snel achter of de belasting voor je beleggingen al in de prijs doorberekend is of dat je zelf nog actie moet ondernemen om aan je belastingverplichting te voldoen.
Dividend
Ga je investeren in indexfondsen waarbij dividend wordt uitgekeerd? Dan is het slim om je eerst te verdiepen in de opties die je hebt en die een bepaald fonds biedt. Er zijn namelijk enkele indexfondsen die een deel van het dividend voor zichzelf houden, waardoor jij minder ontvangt. Voordat je kiest voor een indexfonds is het dus handig om je te verdiepen in de regels omtrent het dividend. Soms moet je het dividend van de beleggingen zelf ook nog claimen bij het indexfonds.
Voorbeelden van bekende indexfondsen
Ben je benieuwd geworden naar beleggen in indexfondsen en zou je dat zelf ook weleens willen proberen? In Nederland en de Verenigde staten kun je in een aantal indexfondsen beleggen. Hieronder enkele voorbeelden van deze fondsen en hun naam op de beurs. Zo kun je zelf al eens op zoek gaan naar welke indexen jou aanspreken en waar je mogelijk in zou willen beleggen.
-
- Vanguard Total Stock Market Index (VTSMX)
- Fidelity Total Stock Market Index (FSTMX)
- Vanguard S&P 500 ETF (VOO)
- Schwab U.S. Small-Cap ETF (SCHA)
- Vanguard High Dividend Yield ETF (VYM)
- iShares Core Euro Government Bond UCITS ETF
Alternatieven voor indexbeleggen
Uiteraard is indexbeleggen niet de enige manier hoe je een beleggingsportefeuille kunt creëren. Sterker nog, het is eigenlijk altijd aan te raden om te diversificeren in je portfolio, zodat je minder vatbaar bent voor koersschommelingen van de beurs of de markt. Hieronder enkele opties die je ook eens kunt proberen om extra geld te besparen of beleggen.
- Beleggingsfonds
- Spaarrekening of depositospaarrekening
- Obligaties of obligatiefondsen
- Zelf aandelen kopen
- Bekijk welke holdings een indexfonds heeft en koop ze zelf
Zoals je ziet zijn er op het gebied van indexfondsen een aantal belangrijke keuzes te maken. Ga je voor een passieve vorm waarbij je een standaard index van een heel land volgt, zoals de AEX of &P500, of kies je juist voor een sector-gerichte aanpak? Net als met alle andere vormen van beleggen, blijkt ook hieruit dat het hebben van een strategie – hoe eenvoudig ook – uiteindelijk kan leiden tot beter rendement op je beleggingen.