Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. - We ontvangen mogelijk een commissie als u zich inschrijft via onze affiliate links.

VWRL ETF Indexfonds; alles wat je hierover moet weten

VWRL ETF Indexfonds; alles wat je hierover moet weten

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

In deze blog behandelen we het VWRL ETF Indexfonds. Wat houdt dit fonds precies in en waarom is het zo populair? We proberen antwoord op de vraag te geven of VWRL een interessante belegging kan zijn en waarom zou je een positie in dit indexfonds innemen. Als je er interesse in hebt, waar kan je dit indexfonds kopen? Lees mee en ontdek ook welke alternatieven er eventueel zijn.


Wat is VWRL?

VWRL is een beursverhandeld indexfonds van Vanguard, een wereldwijde ETF. De volledige naam luidt dan ook Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. De doelstelling van VWRL ETF is om een bekende index na te bootsen, namelijk de FTSE All-World index. Dat betekent ook dat de VWRL ETF een mand vol aandelen is, uit zowel verschillende sectoren als diverse landen, die de gehele wereldeconomie nabootsen.

In totaal gaat het om maar liefst ruim 3.000 aandelen die er in zijn vertegenwoordigd. Deze spreiding maakt VWRL een interessant belegging voor beleggers die op zoek zijn naar spreiding en het beperken van risico’s. De totale waarde van het fonds ook de vier miljard Amerikaanse Dollars aan belegd vermogen al overstegen, daarmee is het een van de grootste ETF indexfondsen in de wereld.

In welke sectoren zitten de aandelen uit het VWRL ETF Indexfonds?

Dit wereldwijde indexfonds heeft een enorme spreiding over sectoren. Procentueel het meest vertegenwoordigd is de technologische sector met ongeveer 20 procent, gevolgd door de financiële sector met 19 procent. Daarna volgen de gezondheidszorg, consumentendiensten, industrie en nijverheid en consumptiegoederen, met 11 à 13 procent. Tot slot zijn er een aantal sectoren iets minder vertegenwoordigd. We hebben het dan over bijvoorbeeld olie en gas. De percentages zijn uiteraard altijd een momentopname, want ze kunnen zelfs iets schommelen per dag.

In welke landen is het VWRL ETF Indexfonds vertegenwoordigd?

Het zal je niet verbazen dat het VWRL ETF Indexfonds een groot aandeel heeft in aandelen in de Verenigde Staten, ruim 50 procent zelfs. Daarna is er een flink gat naar Japan en China, met respectievelijk 8 en 5 procent. Het Verenigd Koninkrijk doet voor 4 procent mee. Kleinere deelnames zijn er weggelegd voor andere Europese, Amerikaanse en Oosterse landen.


Waar koop je VWRL?

Nu je iets meer weer weet over dit indexfonds wordt het vast interessant voor jou om eens te kijken of dit wereldwijde, goed gespreide fonds, iets voor jou is.

DEGIRO - VWRL gratis verhandelen

Imageblank
Bezoek DEGIRO

Je koopt dit fonds bijvoorbeeld bij DEGIRO. Dit is een online platform waarop je in aandelen, fondsen e.d. kunt handelen. DEGIRO is gevestigd in een Amsterdamse wolkenkrabber en heeft een uitstekende naam. Dat autoriteiten als AFM en DNB ook toezicht houden op de activiteiten van DEGIRO zal je vast geruststellen.

Bij DEGIRO zit VWRL in de kernselectie. Dat betekend dat je dit aandeel gratis kunt verhandelen op dit platform.

Bezoek DEGIRO

Omdat VWRL een van de grootste indexfondsen is, kun je de ETF verhandelen op de meeste handelsplatformen. Zo is VWRL ook beschikbaar bij BinckBank, Lynx en Flatex.


Hoe werkt het VWRL ETF Indexfonds?

blank

Investeren in het VWRL ETF Indexfonds werkt heel simpel. Je zoekt een broker, zoals DEGIRO, en je bepaalt welk bedrag je wil inleggen. Daarna bepaal je welke strategie je daarbij volgt (zie voor uitleg beneden), en na jouw (eerste) inleg gaat het fonds voor jou aan het werk. De fondsbeheerders houden de samenstelling van het fonds en de onderliggende aandelen continu in de gaten. Wanneer de koersen van de aandelen binnen de ETF stijgen, stijgt de waarde van het fonds ook.

Op lange termijn is het de bedoeling dat je beleggingen in waarde gaan stijgen. Geen paniek als dat niet meteen gebeurt, of je zelfs even in de min schiet, dat kan gebeuren. Om dit risico te verminderen, kun je ervoor kiezen om Dollar Cost averaging toe te passen. Je koopt dan wekelijks of maandelijks een beetje. Omdat VWRL in de kernselectie zit van DEGIRO, hoef je je niet druk te maken over hoge transactiekosten, wanneer je belegd via deze broker.

Een geruststelling voor jou is dat datgene wat je normaalgesproken zelf doet (het beursnieuws volgen en beslissen om wel of niet te verkopen, of zelfs bij te kopen) nu voor elk individueel aandeel wordt gedaan door de fondsbeheerders.


VWRL Dividend

Je verwacht het misschien niet bij een ETF, maar als je kiest voor het VWRL ETF Indexfonds kies je ook voor dividend. Dat kan je zien als een voordeel of als een nadeel. Veel bedrijven kiezen er namelijk voor geen dividend uit te keren, maar winst direct te herinvesteren in hun business. Ook dat is ondernemen namelijk. Maar voor jou als belegger is het maar wat leuk om eens per jaar een bedrag(je) uitgekeerd te krijgen.

Wanneer wordt er dividend uitgekeerd?

Het VWRL ETF Indexfonds keert zelfs vier keer per jaar dividend uit, steeds aan het einde van het kwartaal. Mocht je slim denken te zijn om juist dan te beleggen in dit aantrekkelijke fonds, dan ben je echter te laat. Halverwege de maand is er een soort closing date: de hoeveelheid aandelen VWRL ETF Indexfonds die je op dat moment bezit, tellen mee voor de dividenduitkering.

Hoe hoog is het dividend?

Natuurlijk kunnen we niet in de toekomst kijken, het toekomstige dividend gaan we dan ook niet voorspellen. Maar als je uitgaat van 2% van de aandeelwaarde, zit je heel aardig in de buurt van de werkelijke dividenduitkering in het verleden.


Prestaties VWRL ETF Indexfonds

Als we kijken naar de afgelopen jaren, dan kunnen we niet anders dan constateren dat het VRWL ETF Indexfonds uitstekend heeft gepresteerd. Het gemiddelde rendement tussen 2014 en 2020 was ruim 10%. Dat is inclusief een slecht jaar 2018 (- 4%) en een zeer goed jaar 2019 (+ 28%). 2020 leek ook voor het VWRL ETF Indexfonds een slecht jaar te worden. Maar na het derde kwartaal herstelde het fonds zich goed en eindigde alsnog in de plus. De genoemde percentages zijn overigens inclusief de hierboven beschreven dividenduitkeringen.

Koersontwikkeling

Om toch even de koersontwikkeling apart te beschouwen: eind 2013 was de koers van het VWRL ETF Indexfonds bijna € 50. In de jaren daarna steeg de koers geleidelijk, via € 57 (2014), € 61 (2015) en € 66 (2016) naar € 70 (2017). In 2018 daalde de koers naar € 66, om daarna weer verder te stijgen naar € 83 (2019) en € 86 (2020). Alle genoemde koersen zijn afgerond, en per ultimo van het betreffende jaar. Zo waar prachtige koersstijgingen dus, al sinds 2013. Omdat VWRL en ETF’s een redelijk recente uitvinding zijn, is het track record wel beperkt. Je kunt op basis van deze data niet stellen dat het fonds altijd een stijging van 10% zou kunnen realiseren. Ook omdat het indexfonds nog nooit een serieuze financiële crisis heeft doorstaan.

Dividenduitkering

We bespraken de dividenduitkering van het VWRL ETF Indexfonds al. We drukken deze ook  uit in percentages en in euro’s, want daar gaat het jou onder aan de streep ook om natuurlijk. Tussen 2013 en 2019 varieerde het uitgekeerde dividend (van vier kwartaaluitkeringen) tussen de 1,89 en 2,24%. Alleen 2020 was om de bekende reden een negatieve uitschieter, met toch nog een uitkering van 1,63%. De dividenduitkeringen in euro’s laten uiteraard een iets ander beeld zien, omdat je ze moet afzetten tegen de koerswaarde op een bepaald moment. Tussen 2016 en 2020 (en dat zien wij als een goeie graadmeter of richtlijn) varieerden de dividenduitkeringen tussen de € 1,30 en € 1,57 per aandeel.


Een indexfonds versus individuele aandelen

Er is een duidelijk en groot verschil tussen het beleggen in individuele aandelen en het investeren in een indexfonds zoals het VWRL ETF Indexfonds. Dat verschil heeft alles te maken met de grote spreiding, zeker bij dit fonds, waardoor je doorgaans minder risico loopt. Omdat we indexbeleggen eerder al uitgebreid beschreven, volstaan we hier met verwijzing naar de blog hierover, die jou uitgebreid kennis laat maken met indexbeleggen: Alles wat je moet weten over indexbeleggen.


Waarom kies je voor VWRL?

blank

Een reden waarom je voor VWRL zou kunnen kiezen is dat het nog meer dan veel andere indexfondsen de garantie biedt op een enorme spreiding. Het moet wel heel gek lopen, wil het in alle branches en regio’s op lange termijn misgaan op het gebied van beleggingen. Dat gebeurt uiteraard tijdens een beurskrach of grote crisis, maar juist dan zullen veel individuele bedrijven (en dus hun aandelen) het een stuk moeilijker hebben. In een beleggingsfonds zal je zien dat er altijd branches (en wellicht ook regio’s) zijn waar een crisis wat minder hard toeslaat, waardoor de overall schade wellicht nog enigszins meevalt. Investeren in een ETF Indexfonds als VWRL scheelt je ook een heleboel gezoek, geanalyseer et cetera. Dat hebben de fondsbeheerders namelijk al uitgebreid voor jou gedaan (en dat blijven ze voortdurend doen). Je bespaart je dus een heleboel tijd. Met aandelen VWRL ETF Indexfonds kopen, koop je een hele brede range aan aandelen, maar dan in hele kleine hoeveelheden.


De beste strategie om VWRL ETF Indexfonds te kopen

Als je er van bent overtuigd dat je VWRL ETF Indexfonds aandelen wil kopen, moet je nog beslissen hoe. Want er zijn immers verschillende manieren om in aandelen te stappen. We bespreken er twee, aan jou de keuze welke strategie het beste bij jou past.

Dollar Cost Averaging (DCA)

Mocht je deze strategie door zijn chique, wat moeilijke klinkende naam over willen slaan: hij is eenvoudiger dan je denkt. Dollar Cost Averaging is niets anders dan niet in één keer een bedrag beleggen, maar periodiek een klein deel daarvan. Zo kan je bijvoorbeeld met jezelf afspreken (of alvast opdrachten uitzetten) dat je de komende tien maanden elke eerste van de maand een klein bedrag inlegt. Wat is dan het verschil met in één keer het totaalbedrag investeren? De ene keer koop je laag (en dus aantrekkelijk) in, de andere keer waarschijnlijk wat hoger. Over een langere periode middelt dit zich mooi en kom je meestal gunstig uit. DCA is dus eigenlijk niets anders dan het middelen van de koers waartegen je inkoopt, doordat je dat op verschillende momenten doet.

Lump sum

De Lump sum strategie is dus de tegenhanger van Dollar Cost Averaging. De Lump sum strategie is de meest eenvoudige strategie die je kunt bedenken,  maar je moet wel zelf het juiste moment bepalen. Bij Lump sum kies je er namelijk voor om het bedrag dat jij wilt investeren in beleggingen in één keer te gebruiken. Uiteraard ga je er vanuit (en hoop je) dat je op een gunstig moment begint, en dus jouw belegging vanaf dat moment alleen maar in waarde gaat stijgen, maar je hebt dus geen zekerheid. Omdat risico enigszins te spreiden, kiezen sommige mensen ook bij het VWRL ETF Indexfonds voor een meer gespreide inleg, bijvoorbeeld via Dollar Cost Averaging dus.


Wat zijn de risico’s van VWRL ETF Indexfonds?

Het goede nieuws van een indexfonds als VWRL is dat het risico meestal beperkter is dan wanneer je zelf aandelen uit gaan zoeken. Natuurlijk: beleggen heeft altijd een bepaald risico in zich, maar met een fonds als VWRL wordt dat door de enorme spreiding erg beperkt. Door je geld op de bank laten staan, weet je in ieder geval zeker dat je weliswaar geen risico loopt, maar dat je saldo wel relatief krimpt. Aan jou dus de keuze of je dit laat gebeuren, of dat je met een deel daarvan een klein stukje risico durft te nemen, met een aantrekkelijke kans op vermogensgroei.

De kans is echter altijd aanwezig dat precies op het moment dat jij VWRL koopt, we in een diepe economische recessie belanden die jarenlang duurt. In dat geval moet je vrede kunnen hebben met het feit dat je belegging minder waard wordt op de korte termijn.


Wat zijn de beste alternatieven voor VWRL in Nederland?

blank

Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn en vergelijkingsmateriaal willen: we hebben een aantal alternatieven, die je in Nederland kunt kopen, voor jou op een rij gezet.

IWDA

IWDA ETF is een ETF indexfonds met een belegd vermogen van ruim 20 miljard USD in een brede range aan aandelen. IWDA ETF is, net als VWRL, het meest vertegenwoordigd in de Verenigde Staten, met bijna 65%. West-Europa is vertegenwoordigd met circa 15% (waarvan ongeveer twee derde deel in eurolanden), Japan met 8% en het Verenigd Koninkrijk met 5%. Qua sectoren is, niet verrassend, ook in de IWDS ETF de technologie het meest vertegenwoordigd met 17%, gevolgd door financiële dienstverlening en gezondheidszorg met allebei ongeveer 15%. De sectoren en cyclische consumptiegoederen doen allebei mee voor circa 10%.

Northern Trust

Het Northern Trust World Custom ESG Equity Indexfonds belegt in duurzame ondernemingen over de hele wereld. Het hanteert daarbij tien principes die zijn vastgelegd in het Global Compact van de VN. Dit Northern Trust Indexfonds volgt zoveel mogelijk de MSCI World Index, maar bedrijven die niet voldoen aan de hoge eisen van het fonds worden daarbij uitgesloten. Ook hier zijn uiteraard Amerikaanse aandelen goed vertegenwoordigd, met bijna 67% zelfs. Daarna volgt er een groot gat, want Japan doet met 8% mee, het Verenigd Koninkrijk met 4% en daarna volgen diverse andere Europese landen waarvan bedrijven voor 3% of minder deel uitmaken van dit Northern Trust Indexfonds. Ook hier scoort technologie natuurlijk sterk, met 21%, gevolgd door financiële dienstverlening met 16%,, gezondheidszorg met 13%, cyclische consumptiegoederen met 12% en communicatiediensten met 10%.

Actiam Aviaw

Ook het Actiam Aviaw Duurzaam Index Aandelenfonds Wereld investeert alleen in duurzaam opererende bedrijven, wereldwijd. De geografische verdeling heeft een nog iets groter accent op Noord-Amerika, met zelfs bijna 70%. Europese bedrijven doen voor 19% mee, en Japan (en omringende landen) is met 11% vertegenwoordigd. Qua sectoren speelt ook hier technologie de hoofdrol met bijna 19%, gevolgd door financiële diensten met bijna 16%. Daarna volgen de gezondheidszorg en basisindustrie met circa 13%, de cyclische consumptiegoederen met 11% en een aantal andere sectoren die wat minder zijn vertegenwoordigd.

VEUR

Het FTSE Developed Europe UCITS ETF Indexfonds is ook een fonds van Vanguard. Het volgt de FTSE Developed Europe Index. Verschil met bovenstaande fondsen is dat VEUR zich inderdaad alleen richt op Europese bedrijven, concreet grote en middelgrote bedrijven in ontwikkelde markten. Het gaat om ondernemingen in zestien Europese landen, en in diverse sectoren.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

De artikelen op beleginfo.nl zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De inhoud van de artikelen is om bezoekers te informeren en dienen niet als aanbeveling. Let op, beleggen is risicovol.
foto auteur Bart Verberkt
Dit artikel is geschreven door Bart Verberkt

Van beroep (financial) projectcontroller, als zzp'er. Sinds 2020 eigenaar van een chambres d'hôtes in de Bourgogne, organisator van retraites en tekstschrijver dus, met name over financiële onderwerpen.

Tip van Beleginfo.nl

degiro
© BelegInfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies