Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. - We ontvangen mogelijk een commissie als u zich inschrijft via onze affiliate links.

12 aandelen die maandelijks dividend uitkeren (+ ETF’s)

12 aandelen die maandelijks dividend uitkeren (+ ETF’s)

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

Voor veel beleggers kan dividend een belangrijke motivator zijn om geld te investeren. Want zeg nou eerlijk. Iedere maand een paar tientjes of honderden euro’s zien binnendruppelen is niet verkeerd. Gelukkig zijn er een aantal aandelen waarbij dit maandelijks gebeurt. In dit artikel lees je meer over die aandelen, maar ook over alternatieven die per kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks dividend uitkeren.


DEGIRO - De beste plek om dividend aandelen de kopen en verhandelen

Imageblank
Bezoek DEGIRO

Om dividend te kunnen ontvangen en aandelen te kunnen kopen, dien je aangesloten te zijn bij een online broker. Één van de meest bekende online brokers is DEGIRO. Hier kun je online een gratis account aanmaken waarmee je direct kunt beginnen met handelen. Dividend wordt, afhankelijk van wanneer het uitgekeerd wordt, direct bijgeschreven op je account.

Bezoek DEGIRO

Dividend als extra verdienste

Met beleggen doe je vaak iets voor de lange termijn. Je zet bijvoorbeeld 5.000 euro vast in bepaalde aandelen, met de gedachte om dat over 5 jaar te verkopen – hopelijk met een mooie winst. Maar bij dividend aandelen gaat dit iets anders. In dat geval is dividend een mooie terugkerende verdienste, die betrekkelijk voorspelbaar is.

Je kan in dit geval alsnog aandelen houden die meer waard worden, maar in de tussentijd wordt er ook geld uitgekeerd. Met dat extra geld kun je dan weer extra aandelen kopen bijvoorbeeld. Dividend aandelen zijn niet alleen interessant voor beginnende beleggers, maar ook voor grote en professionele beleggers. Reden genoeg om even te kijken wat jij kunt doen met dit soort aandelen.


Geen maandelijkse AEX of AMX dividend

Wie op zoek is naar maandelijks uitkerende dividend aandelen, hoeft niet de hele AMZ of AEX af te struinen op zoek naar bedrijven die dit doen. Die bestaan namelijk niet. Sowieso is het in Nederland heel erg lastig om aandelen te vinden die heel erg regelmatig dividend uitkeren. Per kwartaal bestaat het wel, maar per maand is erg zeldzaam. Daar zal je toch echt meer naar buitenlandse bedrijven moeten kijken, maar daarover lees je verderop meer.


Nederlandse dividendaandelen per kwartaal

Wil je regelmatig dividend uitgekeerd krijgen? Dan is het in Nederland helaas niet mogelijk om dat maandelijks te krijgen. Maar, er zijn wel bedrijven waarbij je wel op kwartaalbasis een betaling van dividend kunt krijgen. Welke bedrijven dat zijn, dat lees je hieronder.

1. Unilever

blank

Unilever is een enorm bedrijf dat in meer dan 180 landen producten verkoopt, van in totaal meer dan 400 merken. Het bedrijf is tot juni 2020 een Nederlands-Brits bedrijf geweest, maar heeft hier toen een punt achter gezet. Ze hebben toen de Nederlandse identeit afgestoten en opereren nu volledig vanuit Engeland. Desondanks zetten we het bedrijf toch op de lijst, omdat het een zo goed als Nederlands huis-, tuin-, en keukenmerk is geworden.

De afgelopen jaren heeft het dividend van Unilever zo’n 40 cent per aandeel opgeleverd per kwartaal. De payout ratio is zo’n 67% van de winst van het bedrijf. Dat maakt het voor veel aandeelhouders een prima investering.

Verhandel Unilever op DEGIRO »


2. Wereldhave

blank

Wereldhave is een zeer grote speler binnen de vastgoed- en verhuurmarkt. Ze zijn bezig met het managen van onder andere winkelcentra, waarbij de marktpositie van die centra actief wordt doorontwikkeld. Wereldhave zit daarnaast ook in kantoorpanden en residentieel vastgoed, waarbij de focus ligt op koop en verkoop. Omdat Wereldhave zijn eigen projecten ook ontwikkelt, kan het rendement op projecten hoog blijven.

Omdat vastgoedontwikkeling en ook winkelcentra onder druk staan door Corona, heeft Wereldhave de dividenduiterkingen op een iets lager pitje gezet. Dit kan natuurlijk op ieder moment weer wijzigen en omhoog gaan.

Verhandel Wereldhave op DEGIRO »


3. Shell

Shell behoeft waarschijnlijk geen introductie meer. Het behoort namelijk tot de 6 grootste olie- en gasproducenten en leveranciers van de wereld. De laatste jaren zit Shell meer op gasproductie dan op olieproductie, maar de winsten blijven over het algemeen vrij hoog. Het bijzondere aan Royal Dutch Shell is dat zij als enige van deze grootmachten actief zijn in zowel exploratie, als transport en verkoop van het eindproduct.

Voorgaande jaren lag het dividend per kwartaal op zo’n 47 Dollarcent per aandeel. Tijdens Corona is dit gezakt naar zo’n 16 Dollarcent per aandeel. Of Shell dit weer omhoog zal gooien na de Coronacrisis is niet bekend, vooral omdat het bedrijf miljarden wil investeren in andere en nieuwe projecten. Uiteindelijk zal Shell hier wel weer meer winstgevend door worden, waardoor dividend op de middellange termijn ongetwijfeld weer zal stijgen.

Verhandel Shell op DEGIRO »


4. Aperam

Aperam is deels onderdeel van het eerder afgesplitste ArcelorMittal. Aperam is een groot bedrijf binnen het creëren van roestvrijstaal. Sterker nog. Over de gehele wereld gezien zijn ze de op vijf na grootste producent van het materiaal. De resultaten van het bedrijf zijn over het algemeen altijd goed, al was er wel een dip te zien in de omzet en winst, als gevolg van de prijzenoorlog op het gebied van staal, in 2019.

Aperam is één van de bedrijven waarbij de Coronacrisis geen effect heeft gehad op de kwartaalcijfers en het uit te keren dividend aan aandeelhouders. Dat uit te keren dividend lijkt tot nu toe steevast zo’n 43 cent per aandeel per kwartaal op te leveren bij aandeelhouders.

Verhandel Aperam op DEGIRO »


Internationale maandelijkse dividend aandelen

Op de AEX en AMX zijn er dus enkele bedrijven die per kwartaal hun dividend uitkeren. Maar kijken we over de landsgrenzen heen, dan zien we dat bij veel meer bedrijven gebeuren. Sterker nog. Er zijn daar wel degelijk bedrijven te vinden die per maand hun dividend uitkeren. Hieronder een greep uit enkele populaire bedrijven die dat voor hun aandeelhouders doen.

5. Apple Hospitality REIT Inc

Apple Hospitality REIT, Inc. is een real estate trust die één van de grootste en meest diverse investeringsportfolio’s van de VS bezit. Zo vind je er 235 hotels, met meer dan 30.000 kamer, verspreid over 34 staten. Dat betekent dat diversificatie dus automatisch onderdeel is bij een belegging in dit aandeel.

Apple Hospitality REIT, Inc. levert een gemiddeld dividend van 0,1$ per aandeel.

Verhandel Apple Hospitality REIT op DEGIRO »


6. Realty Income

Realty Income heeft zo’n 5.000 gebouwen in bezit, die verhuurd worden. Deze gebouwen staan verspreid over zo ongeveer alle Amerikaanse staten, waardoor het automatisch een vorm van diversificatie met zich meeneemt om in Reality Income te beleggen. Het feit dat de gebouwen ook door verschillende branches worden gehuurd, maakt het die diversificatie alleen maar sterker.

Realty income heeft een dividend yield van gemiddeld 4,5%

Verhandel Realty Income op DEGIRO »


7. LTC Properties

LTC Properties is een real estate eigenaar binnen de gezondheidszorg. Binnen de VS investeren ze in onder andere verzorgingstehuizen en vergelijkbare faciliteiten. Het doel van LTC Properties is om kwalitatieve gebouwen neer te zetten, met een hoge kwaliteit van zorg voor mensen met diverse ziektebeelden. In een tijd van vergrijzing, is dat natuurlijk geen vreemde investeringsstrategie.

LTC Properties biedt een dividend yield van gemiddeld 6,3%

Verhandel LTC Properties op DEGIRO »


8. Shaw Communications

blank

Gelegen in Canada, is Shaw Communications één van de grootste telecombedrijven in Canada. Ze leveren internet, televisie en telefoonservices een een groot deel van de Canadese bevolking. Shaw communications is actief met het meegroeien met de tijd. Zo kochten ze in 2016 het bedrijf Wind Mobile, om de wireless netwerken te verbeteren. Daardoor zou het bedrijf toekomstproof moeten zijn voor dividend aandeelhouders.

De dividend yield bij Main Street Capital ligt gemiddeld op 4,7%

Verhandel Shaw Communications op DEGIRO »


9. Main Street Capital

Main Street Capital is een bedrijf dat handelt in equity en schuldenfinanciering. Het bedrijf bestaat al tientallen jaren en werkte inmiddels met meer dan 200 andere bedrijven samen. Omdat Main Street Capital zich binnen de financiële industrie bevindt, is het dus niet gek om aan te nemen dat het bedrijf de komende jaren alleen nog maar meer gaat groeien.

De dividend yield bij Main Street Capital ligt gemiddeld op 8,1%.

Verhandel Main Street Capital op DEGIRO »


10. Stag Industrial

Wil je dividend van een bedrijf dat investeert in panden? Dan moet je bij Stag Industrial zijn. De reden dat een dergelijke investeringsmaatschappij interessant is voor aandeelhouders, komt omdat zo’n 90% van de winst richting de aandeelhouders moet stromen in de vorm van dividend. De focus van Stag Industrial ligt op warenhuizen en distributiecentra.

Verhandel Stag Industrial op DEGIRO »


11. Global Water Resources

blank

Het bedrijf Global Water Resources houdt zich bezig met het managen van (afval)water, en gerecycled water. Door de geografische ligging in Arizona en Phoenix, is de waarde van het bedrijf met 250 miljoen Dollar wellicht niet zo groot. Toch kan het vanwege een gebrek aan concurrentie toch een interessante markt zijn om in te beleggen.

Global Water Resources biedt een gemiddelde dividend yield van 2,5%

Verhandel GWR op DEGIRO »


12. Gladstone Land

Gladstone Land richt zich voornamelijk op real estate binnen de agri-sector. Dat betekent dat ze landbouwgrond beheren, kopen en verkopen. Ze beheerden in 2020 zo’n 113 boerderijen, verspreid over 10 verschillende Amerikaanse staten. Dit zorgt weer voor diversificatie op geografisch niveau. En omdat het hier gaat om land – dat over het algemeen altijd in waarde stijgt, is de kans op waardevermindering niet enorm groot.

De dividend yield bij Gladstone Land ligt gemiddeld op 3,5%

Verhandel Gladstone Land op DEGIRO »


Maandelijks, per kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks

Dividend wordt uitgekeerd op verschillende momenten. De minst voorkomende frequentie is een maandelijkse uitkering. Dat komt omdat de frequentie van uitbetaling behoorlijk wat administratie met zich meeneemt. Ook is de impact van een maandelijkse uitbetaling niet dermate verschillend van een uitbetaling per kwartaal, dat bedrijven hier graag onderscheid in maken.

Een voordeel van een frequente uitkering van dividend, is dat je het geld sneller weer kunt investeren. Zodoende ontstaat er een opstapelingseffect waardoor je geld nog meer waard wordt dan wanneer je er een jaar op moet wachten.

Voordelen van een frequente uitkering van dividend

Het lijkt erop dat er meer voordelen zitten aan een meer frequente uitbetaling van dividend. Je hebt zo veel meer kansen om te investeren in nieuwe projecten die op dat moment interessant zijn. Je belegging is in die zin ook meer liquide, waardoor je als belegger veel beter kunt inspelen op veranderingen van de markt. Daarnaast kan je door het stapelingseffect veel meer geld verdienen dan bij een jaarlijkse uitkering van dividend.

Nadelen van een frequente uitkering van dividend

Meer geld ontvangen is de wens van iedere belegger. Maar wat geen wens is van iedere belegger? Maandelijks bezig zijn met het opnieuw investeren van kapitaal. Deze tijdrovende klus is niet altijd je meest favoriete deel op je to-do lijstje. Daardoor kan het soms vervelend zijn als je betrekkelijk kleine bedragen moet herinvesteren. Sommige beleggers kiezen daarom bewust voor langere termijn, zoals per kwartaal, halfjaarlijks of jaarlijks. Zo hebben zij veel meer overzicht in de periodes waarbinnen geld wordt uitgekeerd, ontvangen zij hogere bedragen en levert dat bij diverse vervolg beleggingen meer op.

Daardoor zijn minder frequente uitbetalingen van dividend dus aan de orde. Er is minder vraag naar, en het kans soms onhandig zijn.


Afweging; wel of geen dividendaandelen

Moet je nou wel of geen dividendaandelen nemen? Daar is geen eenduidig antwoord op de geven. Zoals je hierboven ook al ziet bij de voordelen en nadelen van een frequente uitbetaling van dividend, zijn er zowel voor- als tegenargumenten te geven. Hieronder nog even de uiteenzetting van de belangrijkste overwegingen.

  • + Met dividendaandelen kun je sneller herinvesteren en inspringen op kansen
  • + Je bent meer liquide, omdat je een periodieke cashflow hebt
  • + Je verdient geld op de korte en lange termijn
  • – Dividendaandelen zijn meer tijdsintensief, omdat je opnieuw moet herinvesteren om er het meeste uit te halen
  • – De opbrengst van dividendaandelen ligt soms een stuk lager dan bij gewone aandelen. De ROI op de lange termijn kan dan tegenvallen

Of dividendaandelen wat voor jou zijn, hangt voornamelijk af van hoe zwaar de bovenstaande voor- en nadelen wegen voor jouw persoonlijke portfolio. Vind je het lekker om regelmatig geld te ontvangen, dan kan het een voordeel zijn. Wil jij investeren en de komende 5 jaar niet omkijken naar de koers? Dan kan je wellicht beter verder kijken.


Sectoren met hoge uitkering van dividend

Money makes the world go round. Overal wordt geld verdiend, maar in sommige sectoren is er beduidend meer geld te verdienen. Zeker wanneer het gaat om dividendaandelen. Hieronder enkele sectoren waar jouw geld waarschijnlijk ook weer meer geld gaat opleveren.

Vastgoed (REIT’s)

Vastgoed is ongetwijfeld één van de beste sectoren om in te investeren. Er is vrijwel altijd meer vraag naar gebouwen, in welke subcategorie je ook kijkt. Veel grote bedrijven die investeren in vastgoed, doen dat in een bepaalde hoek. Denk bijvoorbeeld aan de zorgsector, boerderijen (of land) en winkelcentra. Wanneer het vastgoed vervolgens ook nog eens verspreid staat over een groter spreidingsgebied, dan is de diversificatie toch nog aanwezig.

Banken

Waar geld is, wordt nog meer geld gemaakt. Als belegger weet jij dat natuurlijk als geen ander. Banken zijn daarom een prima plek om te beleggen in dividendaandelen. Sowieso is de gehele financiële sector natuurlijk booming business als het gaat over beleggen. Hier worden regelmatig bizarre rendementen behaald, en ook jij kan hier een graantje van meepikken.

Telecom

In sommige grote landen zoals de VS of Canada, zijn enkele enorme telecombedrijven actief. Zij bieden dividendaandelen aan, waarmee je soms meer dan 5% dividend ontvangt op jaarbasis. Geen verkeerde score, zeker voor een sector die de komende jaren alleen maar meer uitgebreid gaat worden i.v.m. de uitrol van 5G en andere netwerken die de wereld van de toekomst gaan vormen.

Energie

Energie wordt steeds belangrijker, zeker met het aantal mensen dat er over 20 jaar op de aarde rondloopt. Al die energie wordt opgewekt door enorme bedrijven. Enkele van die giganten bieden interessante dividendaandelen aan, met soms meer dan 6% dividend.

Tabak

Het is misschien niet jouw favoriete product, maar tabak is dat wel voor honderden miljoenen mensen wereldwijd. Dat verklaart ook het hoge rendement op de dividendaandelen van dit soort bedrijven. Die prijkt soms boven de 8%. Steek jij zelf ook graag een sigaretje aan, dan kan je die kosten weer mooi terugverdienen met dividend uit je eigen rookwaar.


Dividend ETF’s

Wil je kansen spreiden en volg je graag meerdere dividendaandelen op de beurs? Dan kan je net als veel andere beleggers kiezen voor dividend ETF’s. Dit zijn trackers die enkele beursgenoteerde bedrijven volgen die dividend uitkeren. Met deze strategie krijg je aandelen die op termijn (hopelijk) meer waard worden, maar ontvang je maandelijks ook dividend. Er zijn diverse soorten dividend ETF’s. Sommigen zijn gericht op groei dividend, anderen juist weer op hoog dividend of alleen op Europese dividendaandelen.

Voordelen van een dividend ETF met hoog rendement

  • Binnen korte tijd veel geld verdienen met dividend
  • Extra profiteren wanneer een bedrijf in een enorme lift zit en daardoor nog meer dividend uitkeert.

Nadelen van een dividend ETF met hoog rendement

  • Grotere kans dat het dividend weer zakt, omdat dit een realistisch risico is met dit soort aandelen
  • Soms een flinke koersval van het aandeel als het dividend verlaagd wordt.
  • Moeilijk om de dividend ETF te verkopen als de koers valt.

Voorbeeld van twee hoge rendement dividend ETF’s

Dividend ETF’s hebben hogere kosten

Waar je wel op moet letten met dividend ETF’s is dat ze hogere kosten rekenen dan gewone ETF’s. Dit betekent alleen niet dat je daardoor minder rendement behaalt op je investering. Wanneer we een gewone ETF vergelijken met een dividend ETF, zien we namelijk dat je met een dividend ETF over het algemeen beter uitkomt. Laat je dus niet altijd misleiden door de hogere kosten, maar kijk liever naar de hoogte van het rendement, om te bepalen of je daadwerkelijk meer geld kwijt bent met deze ETF.


Dividendaandelen worden al jaren gebruikt in de beleggingsportfolio’s van enkele grote en bekende beleggers. Dat is niet voor niets. Ze brengen soms namelijk enorm veel geld op. Wat vind jij van deze aandelen? Wil jij ze ook gebruiken in je beleggingsstrategie?


De artikelen op beleginfo.nl zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De inhoud van de artikelen is om bezoekers te informeren en dienen niet als aanbeveling. Let op, beleggen is risicovol.
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Tip van Beleginfo.nl

Dividend aandelen degiro
Dividend aandelen degiro
© BelegInfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies