Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. - We ontvangen mogelijk een commissie als u zich inschrijft via onze affiliate links.

8 mogelijkheden om 50 euro te beleggen

8 mogelijkheden om 50 euro te beleggen

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

Beleggen, dat kan toch alleen met grote bedragen? Daar heb je toch minstens €1000 voor nodig? Veelgehoorde vragen als deze geven een nog best breed gedragen opvatting over beleggen weer. Beleggen heeft immers nog steeds het imago dat het voornamelijk een bezigheid kan zijn van mensen met veel geld. In dit artikel leggen we je uit dat je ook kunt beleggen met weinig geld.

Toch zou je daarmee als mogelijk kleine belegger de nodige kansen kunnen missen op een leuke bijverdienste wanneer je je laat leiden door deze gedachte. Want is beleggen wel zo ‘duur’ of ‘kapitaalintensief’ als men doet vermoeden? Vandaag gaan we eens kijken naar alle mogelijkheden die er zijn om €50 te beleggen.

1. Bux X - Starten met beleggen zonder minimum

Imageblank
Bezoek Bux X
Pluspunten
  • Laagdrempelige app, gemakkelijk in gebruik
  • Geen minimale inleg vereist
  • Je kunt nooit meer dan je inleg verliezen
  • Speculeren op een koersstijging of daling
Minpunten
  • Je hebt niet de mogelijkheid om daadwerkelijk de aandelen te kopen

Via Bux X kun je beginnen met beleggen vanaf €1. Het is daarom de meest geschikte app om met een kleine inleg te gaan beleggen. Via Bux X koop je niet direct aandelen, maar speculeer je op een koersstijging of daling en kies je zelf hoeveel risico je hierbij wilt lopen. Je kunt ook beginnen met een demo-account zodat je kunt leren hoe beleggen in de praktijk werkt.

Bezoek Bux X

2. DEGIRO - Online broker met gratis account

Imageblank
Bezoek DEGIRO
Pluspunten
  • Groot aanbod financiële producten en aandelen
  • Gratis account aanmaken
  • Prettige mobiele app voor handelen onderweg

DEGIRO is een online broker waar je gratis een account aan kunt maken. Hier kun je vervolgens verschillende financiële producten, zoals aandelen aankopen en verhandelen. Met €50 heb je diverse mogelijkheden om aandelen te kopen op bijv. de AEX Index of de Amerikaanse beurs.

Bezoek DEGIRO

Beleggingskosten

Allereerst willen we benoemen dat de mogelijkheden om met €50 te beleggen door de jaren heen enorm zijn toegenomen. Het beeld dat beleggen duur zou zijn of alleen in grote bedragen kan, komt ook zeker ergens vandaan. Dit heeft te maken met de kosten die komen kijken bij beleggen. De voornaamste kosten waar een belegger mee te maken krijgt zijn transactiekosten en mogelijk nog beheer- en opslagkosten. Daarnaast kunnen banken ook fees rekenen voor het handelsplatform dat je gebruikt, waarmee de kosten kunnen oplopen afhankelijk van alle extra features (zoals live data en toegang tot handel in buitenlandse producten).

Transactiekosten

Al met al kan het hebben van een beleggingsrekening en het doen van enkele transacties je zo al honderden euro’s kosten, ongeacht de grote van je transactie. Als je uitgaat van deze kosten wordt je indirect als belegger ook gedwongen voor grotere bedragen te beleggen om de demper op je rendement te verminderen. Jarenlang was het dan ook voor voornamelijk bedragen vanaf duizenden euro’s rendabel om goed te beleggen.

Goedkopere brokers

Toch is dit in de afgelopen jaren razendsnel veranderd. Dit komt door de opkomst van een paar online brokers die de transactiekosten enorm naar beneden hebben gebracht en beheerfees volledig hebben geschrapt. Waar je vroeger voor zelfstandig beleggen voornamelijk terecht kon bij de traditionele banken als ABN AMRO, Rabobank en ING, betrad in 2004 de online bank Binckbank de markt. Zij gingen met lagere transactiekosten de strijd aan met de andere aanbieders en wonnen enorm aan populariteit. Na Binckbank kwamen er meerdere online partijen op zoals Lynx en later Degiro en Flatex, die de transactiekosten nog verder verlaagden.

Ter vergelijking: in 2010 kostte het doen van één aandelentransactie bij ABN AMRO €10. Een belegging t.w.v. €50 zou je dan dus al €20 kosten voor aan- en verkoop.

Bij DEGIRO kun je tegenwoordig voor €2 een transactie doen en bij de meest recent tot de markt toegetreden partij, het Duitse Flatex, worden transacties zelfs voor €0 aangeboden zonder verdere verbogen kosten.

€0 transactiekosten?

Zit er met €0 aan kosten een addertje onder het gras? Wel, onlangs werd het in ieder geval duidelijk dat deze gratis transacties geen stand zullen houden in de nabije toekomst. Er werd namelijk recentelijk door het bedrijf aangekondigd dat in de nieuwe voorwaarden die ingaan vanaf 1 juni 2020 de transacties bij Flatex €3,90 gaan kosten. Desalniettemin zijn tegenwoordig je kosten als belegger een stuk lager, zeker wanneer je je aansluit bij een online broker.

Brengt beleggen bij één van deze partijen ook extra risico met zich mee? Wel, een aantal van deze online brokers zijn in ieder geval geen banken, waardoor ze niet onder het depositogarantiestelsel vallen dat bedragen tot €100.000 vergoed, mocht de bank omvallen. Wel vallen de online brokers onder het beleggerscompensatiestelsel (BCS) dat tot €20.000 vergoed mocht een broker failliet gaan. Als kleine belegger ben je daartegen dus in ieder geval beschermd. Mocht je met weinig geld beleggen dan kun je dus veilig kiezen voor een goedkopere broker die geen vaste kosten rekent en ook lagere transactiekosten hanteert. Er zijn daarnaast nog meer manieren om als belegger kosten te drukken, die we verder zullen behandelen in het volgende gedeelte.

3. Periodiek Beleggen, minder risico (Dollar Cost Averaging)

blank

Onderstaand noemen we verschillende mogelijkheden om €50 te beleggen hebben met een speculatief karakter, oftewel je gokt erop dat iets dat je nu koopt, later voor meer verkocht kan worden. Voor wie op zoek is naar meer zekerheid en voor wie zich minder wil bezighouden met de grillen van de markt, kan periodiek beleggen (Dollar Cost Averaging) in indexfondsen een uitkomst bieden.

Bij deze beleggingsvorm doen we niet een eenmalige investering van €50, maar leggen we dit bedrag stelselmatig in op bepaalde momenten, bijvoorbeeld eens per maand. Dit doen we in zogeheten trackers/ETF’s. Een tracker, ook wel ETF (Exchange Traded Funds) genoemd, volgt de koers van een bepaalde index. Je belegt daarmee in een mandje van aandelen uit deze index. Als je bijvoorbeeld een AEX tracker koopt, koop je daarmee indirect een klein belang in een paar van Nederlands grootste bedrijven, denk bijvoorbeeld aan Ahold, Philips en Shell.

Op langere termijn grote kans op rendement

Waarom zou je dat doen? Belangrijkste reden daarvoor is dat de indexen met de grootste bedrijven het ondanks dat ze soms enorm kunnen dalen, in de afgelopen eeuw bewezen hebben een veel hoger rendement op te leveren dan rente op een spaarrekening. Dit komt onder andere door het dividend dat bedrijven betalen. Zo is de Nederlandse AEX ondanks dat het in de laatste 15 jaar in koers niet heel hard gestegen is, toch een uitstekende dividendbetaler geweest, met een gemiddeld jaarlijks dividendrendement van: 4,2%.


4. Indexbeleggen in ETF’s

Als indexbelegger in ETF’s krijg je ook dat dividend uitbetaald, daarmee biedt een ETF een mooie manier om je vermogen te laten groeien tegen een beperkt risico. Daarnaast zijn ook je kosten relatief laag, je betaalt voor een ETF zelfs geen transactiekosten bij Degiro. De enige kosten die je betaalt is een kleine fee aan de partij die de ETF’s uitgeeft, die vaak nog niet eens een halve procent bedraagt van je inleg. Deze kosten worden net als bij turbo’s al verwerkt in de koers van de ETF.

Je hoeft de markt niet te timen

Zeker als je geld op de bank hebt waarvan je weet dat je het in de komende jaren niet nodig zult hebben kan indexbeleggen met behulp van trackers een interessant alternatief vormen voor je spaarrekening. Waarom alleen je inleg verdelen over periodes, in plaats van wachten tot de index laag staat en alles in één keer te kopen?

Waarom het beter is om dit periodiek te doen en telkens een beetje opzij te zetten is omdat het moeilijk is de markt te timen. Je weet nooit zeker wanneer de markt op z’n piek zit of in een dal. Door periodiek geld in te leggen (bijvoorbeeld iedere maand €50), koop je zowel op hoge, lage en gemiddelde prijzen waarmee je uiteindelijk je kosten middelt. Dit wordt (dollar) cost averaging genoemd. Op die manier betaal je nooit teveel en loop je ook geen rendement mis door te wachten.

Praktijkvoorbeeld

Onderstaande voorbeeld van een AEX ETF demonstreert dit effect:

Op moment van schrijven kun je de Ishares AEX ETF kopen voor €49,54. Van onze €50 kunnen we er nu dus eentje aanschaffen. Maar stel je voor dat we de afgelopen maanden aan het begin van de maand er telkens 1 hadden gekocht.

blank

Ishares AEX ETF Koersverloop april 2019 – april 2020 (DEGIRO)

Gemiddeld zou je aanschafprijs dan zo’n €56 zijn. Dat is niet zo goedkoop als de €40,47 dat het op z’n bodem stond, maar ook niet zo duur als de €62,73 op z’n top. Daar moet wel bij gezegd worden dat we net een flinke beurscrash gezien hebben die tamelijk uniek is. Als de lage koersen aanhouden en we doorgaan met periodiek beleggen zul je uiteindelijk ook je gemiddelde aankoopkoers verder naar beneden brengen. Al met al een interessante strategie voor degene die elke maand iets opzij wil zetten om vermogen te laten groeien en zo te sparen voor later.


Hoog rendement maken met €50

De kosten voor beleggen met een kleiner bedrag kunnen dus best meevallen. Hoe kun je echter rendement maken op een kleine investering? Daar zijn meerdere mogelijkheden voor die we hier globaal bij langs zullen gaan.

De eerste drie beleggingscategorieën waar we naar zullen kijken zijn beleggingen in hefboomproducten, pennystocks en commodities, alle drie meer speculatievere vormen van beleggen met een grotere kans op een hoger rendement, maar tegelijkertijd met meer risico. De vierde categorie die we vervolgens behandelen is periodiek beleggen, een beleggingsvorm gericht op de lange termijn met een verlaagd risico, maar minder kans op hoge rendementen.

5. Hefboomproducten

blank

Hefboomproducten (Bijv. Turbo’s en Boosters) zijn beleggingsinstrumenten die afgeleid zijn van andere beleggingsproducten. Van veel grote bedrijven zijn er hefboomproducten op de markt en door zo’n hefboomproduct te kopen, koop je bijvoorbeeld een stukje van een aandeel van dat bedrijf. Dit kan beleggen in grote bedrijven met dure aandelen een soort goedkoper maken.
Dit klinkt wellicht wat vaag nog en daarom zullen we aan de hand van een voorbeeld van een hefboomproduct, in dit geval een speeder, uitleggen wat we hiermee bedoelen.

Praktijkvoorbeeld: Alphabet

We nemen in dit geval Alphabet (Moederbedrijf van Google), een bedrijf waarvan de aandeelprijs op dit moment $1196,43 bedraagt. Dat wordt lastig kopen met onze €50. Toch is er een manier om een deel van dit aandeel te kunnen kopen en mee te kunnen profiteren wanneer dit aandeel stijgt. Hoe doe je dat? Wel, dat is waar hefboomproducten om de hoek komen kijken.

Met de Speeder GOOGLE 565,30 HB 1,7 uitgegeven door BNP Paribas kun je een stukje Google aandeel kopen voor €103,93; de goedkoopste speeder die we konden vinden. De 565,30 geeft aan dat $565,30 de stoploss is, oftewel de koers waarop je je volledig inleg kwijt bent als Alphabet daar doorheen daalt. Met $1196,43 als koers van het aandeel, lijkt er in deze speeder dus nog een redelijke veiligheidsmarge te zitten, de koers van het aandeel moet immers met meer dan 50% dalen voor de prijs van de speeder €0 is.

Tegelijkertijd biedt een speeder als deze nog best kans op een aardig rendement. De hefboom is namelijk 1,7. Dat betekent dat een stijging of daling van Alphabet x1,7 gaat. Zoals te zien in onderstaande grafieken waarin we de koers van Alphabet afzetten tegen de koers van de speeder, zien we dat ze beiden een soortgelijk koersverloop laten zien. Toch bewoog de koers van Alphabet zelf tussen een bodem van $842 en een piek van $1518, waar de Speeder bewoog tussen een bodem van €73 en een piek van €192.

blank

Koersverloop Alphabet (Google) in de afgelopen 3 jaar (Bron: Google)

blank

Koersverloop Speeder GOOGLE 565,30 HB 1,7 in de afgelopen 3 jaar (Bron: DEGIRO)

Als je dus aandelen Alphabet had gekocht op de bodem en verkocht op de top, had je (1518-842= 676; 676:842×100 =) 80,29% rendement gemaakt. Wanneer je de speeder eveneens op de bodem had gekocht en op de top had verkocht zou je wel (192-73= 119; 119:73×100 =) 163% rendement hebben gemaakt/behaald.

Zoals je ziet bieden hefboomproducten dus een zeer interessante mogelijkheid om ook met een kleine inleg goed mee te kunnen profiteren van stijgingen in een onderliggend aandeel. Uiteraard geldt het ook dat je je inleg veel sneller kwijt kan zijn, dus voorzichtigheid is geboden. Aan te raden is dan ook om een hefboomproduct te kiezen in een steady bedrijf (dat niet al teveel schommelt) met een veilige marge. We zullen hieronder kort nog even een paar verschillende hefboomproducten doornemen.


6. Turbo’s, sprinters en speeders

In het voorbeeld hierboven behandelden we een Speeder. Speeder is de naam die BNP Paribas, de Franse bank die ze verstrekt, aan dit hefboomproduct heeft gegeven. Andere banken geven soortgelijke producten uit, maar onder andere namen. Zo heb je de sprinters van ING en de turbo’s van ABN Amro, maar de werking ervan komt op hetzelfde neer.

Kenmerkend aan dit type hefboomproduct is dat je een stukje van een aandeel koopt. Je koopt dit eigenlijk samen met de bank. Het deel dat de bank betaalt, heet het financieringsniveau. De kosten van het hefboomproduct, waar de bank aan verdient, zitten al in de prijs van dit product verwerkt. Op dit type product zit ook een stoplossniveau waarmee de bank zijn deel van de investering veiligstelt. Wanneer het onderliggende product door een bepaalde prijs zakt, wordt dit product automatisch verkocht en houdt de turbo, sprinter of speeder op te bestaan. Risico hieraan is dus dat je je volledig inleg kan kwijtraken wanneer je uitgestopt wordt. Voordeel is dat je met een kleine inleg toch ‘dure’ aandelen kan kopen en de winst ook volledig voor jouw is.


7. Opties

Een ander relatief goedkoop beleggingsinstrument is de optie, die eveneens als hefboomproduct gebruikt kan worden. Anders dan aan bovengenoemde hefboomproducten waarin je een stukje van een aandeel koopt, koop of verkoop je met het verhandelen van een optie een contract dat je het recht of de verplichting geeft 100 aandelen te kopen of af te nemen op een bepaalde datum.

Put & Call optie

Er zijn twee soorten opties, namelijk put en call opties. Je kan deze zowel aanbieden als kopen op de beurs. Aangezien we hier €50 beleggen zullen we alleen kijken naar het kopen van een optie. Als we ze namelijk aanbieden (wat ook kan als je ze nog niet hebt) gaan we een verplichting aan en moeten we geld achter de hand hebben om mogelijk aan deze verplichting te voldoen.

Om een voorbeeld te geven van hoe een optie werkt, zullen we hieronder kijken naar een call optie Air France KLM. De code van deze optie is als volgt:

AFA C9 17DEC21 0,50

AFA staat hierin voor de tickercode van Air France KLM, de C staat voor Call (oftewel een optie die je recht geeft 100 aandelen te kopen), 9 staat voor de koers waarop je die 100 aandelen kan kopen en 17DEC21 staat 17 December 2021, de datum waarop de optie expireert. Tot slot 0,50 staat voor €0,50; de prijs van de optie. Deze prijs is gerekend per aandeel in je contract en dat is standaard 100. Oftewel je bent €0,50 x 100 = €50 kwijt als je tot en met 17 December 2021 het recht wil hebben 100 aandelen Air France te kopen op een koers van €9 per aandeel (huidige koers is €5,25 per aandeel).

Dit is een langlopende optie met meer dan anderhalf jaar looptijd. Mocht de koers van Air France KLM in die ruim anderhalf jaar oplopen van €5,25 naar €10 dan verdubbelt ook de waarde van je optiecontract. Mocht op 17 December 2021 de koers van AFA namelijk €10 zijn, dan is je contract minimaal €1 x 100= €100 waard. Als je er immers voor kiest je contract uit te oefenen kun je 100 aandelen AFA met €100 korting kopen. Mocht de koers echter onder de €9 per aandeel blijven, dan is je optiecontract waardeloos. Voordeel van een optie is dus dat je niet uitgestopt kan worden op een bepaalde koers, maar je moet wel binnen een bepaalde tijd een bepaalde koers zien te halen als je winst wil halen.

In een aantal gevallen kunnen opties een veiligere keus zijn dan beleggen in turbo’s, maar in het geval van een belegging met €50 moet je met opties over het algemeen meer risico nemen om rendement te maken. Daarnaast kunnen opties voor beginnende beleggers nog best complex zijn. Een turbo is vanwege het gemak dan ook eerder aan te bevelen.


8. CFD’s

blank

Een handelsproduct dat je veel gebruikt ziet worden zijn CFD’s, bijvoorbeeld op populaire handelsapps en handelsplatformen zoals:

Wat is een CFD precies? CFD staat voor Contract For Difference en biedt een eenvoudige manier om long of short te gaan op een bepaald onderliggend product. Het heeft iets weg van een combinatie tussen opties en turbo’s. Net als turbo’s werkt het aan de hand van een hefboom en net als opties werk je met contracten. Wat de mechaniek achter CFD’s is, wordt niet gemeld door de aanbieders ervan, maar vermoedelijk worden er onderliggend aan CFD’s bepaalde opties gekocht of verkocht.

Gebruiksvriendelijker, maar duurder

Wat een voordeel is van CFD’s ten opzichte van opties en turbo’s, is dat het handelen erin een stuk eenvoudiger is. Zoals we konden zien in het voorbeeld met opties, is dat je werkt met complexe tickercodes, waar je al enige kennis voor moet hebben wil je ze kunnen ontcijferen. Een voorbeeld van hoe een CFD werkt, kun je zien in de afbeelding van een willekeurige order hieronder. Je kan simpelweg aanklikken wat je hefboom is (x1 (je koopt gewoon het aandeel), x2 of x5), je bepaalt eenvoudig je stoploss (met een maximum van 50% van je inleg) en vervolgens hoef je alleen te kiezen hoeveel je inlegt. Een stuk makkelijker dan door lijsten met opties of turbo’s bladeren.

CFD Order in Apple bij Etoro

blank

CFD’s zijn dus een stuk toegankelijker dan andere hefboomproducten. Er moet alleen wel bij gezegd worden dat de risico’s ook groter kunnen zijn. Zoals in bovenstaande voorbeeld kun je als je niet de onderliggende aandelen direct koopt (x1), alleen kiezen uit een x2 en x5 hefboom en is je stoploss maximaal 50% van de inleg. Veel van deze CFD brokers kiezen er voor om slechts een beperkt aantal hefbomen aan te bieden. Daarmee blijft het platform eenvoudig te gebruiken, maar is ook je risicospreiding een stuk beperkter. Ter vergelijking, je kan turbo’s kopen met hefbomen van 1,1 of 1,2 en stoplosses die 10-20% zijn van de huidige aandelenkoers. Daarmee heb je dus veel meer speling wanneer de koers van het onderliggende aandeel beweegt.

Extra kosten

Een ander bijkomend nadeel van CFD’s ten opzichte van turbo’s en opties is dat er bij een aantal brokers ook nachtkosten of weekendkosten worden gerekend voor het aanhouden van een positie. Hiermee wordt indirect erg gestimuleerd om te gaan daghandelen in CFD’s en daarom hebben ze ook een erg speculatief karakter. Alhoewel er een groep (professionele) daytraders redelijk aan verdient, blijkt wel dat daytraden een moeilijk spel is gezien zo’n 67% van de handelaren er geld mee verliest.

Zie het als speelgeld

Mocht je bijvoorbeeld via een app als Bux €50 in CFD’s willen beleggen, zie dit dan vooral als speelgeld of geld dat je bereid bent te vergokken. Nog beter is zelfs om eerst ervaring op te doen met dit product door bijvoorbeeld het gebruik van een demo-account bij een CFD-broker. Zo kun je alvast zien hoe het product werkt en wat de risico’s ervan zijn. Hierover meer in een later artikel.


9. Pennystocks

blank

Een andere leuke manier om met kleinere bedragen toch kans te maken op grote rendementen is het beleggen in zogenaamde pennystocks. Over het algemeen wordt met een pennystock een aandeel bedoeld dat goedkoper is dan €1. (Officieel vallen hier ook aandelen onder de €5 onder, maar meestal heeft men het hiermee over bedrijven wiens aandelen enkele tientallen centen waard zijn.) Voor €50 kun je dus meteen redelijk wat aandelen kopen in zo’n pennystock.

Hoog risicoprofiel

Het interessante aan pennystocks is dat ze in absolute getallen weinig meer naar beneden kunnen en wanneer ze stijgen, makkelijk meerdere keren over de kop kunnen. Het risico lijkt op het oog dus beperkt en er lijkt snel winst behaald te kunnen worden. Wees echter wel voorzichtig, bedrijven die laag geprijsd zijn, zijn dat vaak niet voor niks. Er kunnen grote financiële problemen spelen in deze organisaties en een faillissement kan aanstaande zijn.

Veel pennystocks zijn dus ook risicovol, het kunnen aandelen zijn van start-ups waarvan het nog maar de vraag is of hun businessplan aanslaat of aandelen van bedrijven die op het randje van de afgrond verkeren. Toch zou degene die in oktober 2002 voor €50 aan Apple aandelen had gekocht (toen $0,97 per aandeel) nu $13.362 verdiend hebben aan koerswinst alleen al (los nog van bijkomend dividendrendement).

Kijk dus bij de koop van pennystocks vooral naar of het bedrijf in staat is problemen te boven te komen of grote plannen werkelijkheid kan maken en beschouw het als gokje dat eventueel later goed uit kan betalen.


10. Commodities (grondstoffen)

Naast aandelen, kan ook de handel in grondstoffen, in het Engels commodities, interessant zijn om mee bezig te gaan. Op de grondstoffenbeurs kun je allerlei verschillende grondstoffen kopen zoals goud, zilver en olie, maar ook katoen, rijst en graan. Daarnaast is er zelfs handel in vee(voer) mogelijk.

Om de handel in commodities goedkoper te maken is het een mogelijkheid dit te doen via turbo’s of opties. Een troy ounce (31,1 gram) goud kost momenteel al €1649; met onze €50 wordt dat nog even sparen dus. Toch kunnen we ook met opties en turbo’s al meeprofiteren van stijgingen in goud.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om fysiek goud of zilver te kopen. Met €50 kun je bijvoorbeeld een halve of hele gram goud kopen of een of twee zilveren munten van 1oz.

Iets dat vergelijkbaar is met de handel in grondstoffen is de handel in bijvoorbeeld wijn, kunst en zeldzame objecten (je kan hierbij zelfs al denken aan ongeopende doosjes Lego). Ook in deze handel wordt de waarde van het handelsobject vooral gebaseerd op de schaarste of overvloed ervan in tegenstelling tot bij aandelen waar verwachte winsten van het bedrijf de prijs bepalen.


Beleggen met weinig geld is mogelijk

Voor degene die wil beginnen met beleggen is het tegenwoordig dus absoluut mogelijk een goed begin te maken met €50. Door lage vaste en variabele kosten, kun je zelfs €50 al goed laten renderen. Dit door bijvoorbeeld te beleggen in hefboomproducten, pennystocks of commodities, waarmee je ook met een kleine inleg veel kan verdienen. Voor degene die het liefst met weinig risico zijn vermogen geleidelijk opbouwt, is periodiek beleggen in indexfondsen een ideale weg. Door elke maand al kleine bedragen in te leggen, kan op lange termijn al een mooi vermogen worden opgebouwd dat veel meer oplevert dan een spaarrekening.

Kapitaal opbouwen

Zo kun je met geduld uiteindelijk kapitaal opbouwen dat je bijvoorbeeld kan gebruiken als startkapitaal voor je eigen bedrijf of website. Beleggen is dan ook een mooie manier om te kunnen investeren in jezelf. Denk er alleen wel aan dat je dit altijd alleen moet doen met geld dat je echt kan missen. Zorg altijd dat je een noodpotje hebt, zodat je niet gedwongen beleggingen hoeft te verkopen.

Door met €50 te beginnen zal je in ieder geval ook je eerste ervaring op de markt al op kunnen doen en dat alleen al kan je later mogelijk nog veel geld opleveren! Succes!


De artikelen op beleginfo.nl zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De inhoud van de artikelen is om bezoekers te informeren en dienen niet als aanbeveling. Let op, beleggen is risicovol.
foto auteur Egbert
Dit artikel is geschreven door Egbert

Kocht op z’n 10e zijn eerste aandeel (Fox Kids), sindsdien altijd met beleggen bezig geweest, een onderwerp waar hij graag over leest en schrijft. Groot fan van Warren Buffett en zijn value investing filosofie.

Tip van Beleginfo.nl

degiro
© BelegInfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies