Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. - We ontvangen mogelijk een commissie als u zich inschrijft via onze affiliate links.

Oefenen met beleggen; demo-account met nepgeld

Oefenen met beleggen; demo-account met nepgeld

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

Je kan nog zoveel boeken over beleggen hebben gelezen of lessen erover hebben gevolgd,  uiteindelijk is simpelweg ervaring op doen één van de beste manieren om er echt beter in te worden. Uiteraard wil je voor je begint eerst een sterk fundament opbouwen door jezelf zo goed mogelijk te informeren. Toch is welke kennis je gebruikt en de mate waarin je die kennis gebruikt iets dat je voornamelijk leert in de praktijk. In dit artikel leggen we uit hoe je dit met een demo-account of schaduwportefeuille kan doen.

Het is aan te raden naast het opdoen van kennis over beleggen meteen ook te beginnen met het opdoen van ervaring. Tegelijkertijd hoort bij ervaring opdoen nou eenmaal ook het maken van fouten en dat is iets wat je met betrekking tot je geld uiteraard graag vermijd. Hoe doe je dat dus als beginnend belegger? Ervaring opdoen zonder dat je de kans loopt veel te verliezen?

Één manier bespraken we al in een ander artikel, namelijk beginnen met een kleiner bedrag (Beleggen met €50). Vandaag zullen we echter kijken naar een manier van ervaring op doen in beleggen, die nog minder risico met zich meebrengt en zelfs volledig risicovrij is, namelijk de schaduwportefeuille en de demo-account, oftewel: beleggen met nepgeld!


Welke brokers bieden een demo-account?

Wat is zo’n schaduwportefeuille precies? En wat houdt een demo-account in? Allereerst is de schaduwportefeuille simpelweg een virtuele beleggingsportefeuille die je kan bijhouden bij veel brokers. Daarin krijg je een bepaald bedrag aan nepgeld (bijvoorbeeld €100.000) tot je beschikking om te beleggen hoe je maar wil.

De term demo-account is vooral iets wat we terugzien bij de aanbieders van CFD’s (speculatie op een koersdaling of stijging) zoals Plus500 en E-toro. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor een “testrekening” bij bijvoorbeeld Lynx om beleg strategieën te testen.

In principe werken een schaduwportefeuille en demo-account hetzelfde. Je kan fictieve posities innemen in een beleggingsproduct en daarmee makkelijk peilen hoeveel winst of verlies je gemaakt hebt op die positie. Hiermee krijg je aardig inzicht in de resultaten van de keuzes die je maakt en je concreet en procentueel zien hoe je beslissingen uitpakken.

1. eToro - Virtueel beleggen

Imageblank
Bezoek eToro

Bij Etoro kun je beleggen met €100.000 virtueel geld, een veel gebruikt bedrag voor demo-rekeningen en schaduwportefeuilles. Net als bij Plus500’s demo-account kun je alles kopen zolang de beurs geopend is voor het betreffende product dat je wil hebben.

Bezoek eToro

2. Freedom24 - Gemakkelijk handelen

Imageblank
Bezoek Freedom24
Pluspunten
  • Zeer gebruiksvriendelijk
  • Gemakkelijke mobiele applicatie
  • Gratis aan te maken en uit te proberen

Met Freedom24 kun je gemakkelijk handelen in verschillende financiële producten. Hiervoor hoef je niet direct je portemonnee te trekken. Met een demo account heb je namelijk toegang tot alle functies en kun je de app gemakkelijk uitproberen. Zodra je je eerste winsten hebt gepakt en je vertrouwd voelt, kun je zelf de overstap maken naar een ‘echt-geld’ account.

Bezoek Freedom24

3. Plus500 - oefenaccount

Imageblank
Bezoek Plus500

Bij Plus500 kun je voor je een echte rekening maakt alvast oefenen met €40.000 aan fictief geld. Je kan alles kopen wat er beschikbaar is, behalve als de beurs van het betreffende product nog gesloten is.

Bezoek Plus500

4. Lynx - Paper Trading

Imageblank
Bezoek Lynx

Bij Lynx kun je wanneer je een rekening hebt geopend kiezen tussen ‘Live Trading’ (gewoon handelen) en ‘Paper Trading’. Met de Paper Trading route kun je een demo-rekening beginnen (duurt wel een dag om aan te maken). Op deze rekening start je met $1.000.000 waarmee je het Lynx handelsplatform uitgebreid kan verkennen. Het bedrag van $1.000.000 kun je ook weer resetten, dus je kan zoveel oefenen als je wil.

Bezoek Lynx

5. flatex - demo account

Imageblank
Bezoek flatex

Bij Flatex is er specifiek voor de handel in CFD’s ook de mogelijkheid een demo-account te starten. Deze account start je met €50.000 speelgeld en kun je zonder verplichtingen voor onbepaalde tijd uitproberen. Daarnaast heb je ook voor het bijhouden van je beleggingen toegang tot een schaduwportefeuille.

Bezoek flatex

6. Saxo Bank - Schaduwportefeuille

Imageblank
Bezoek Saxo Bank

Bij Binckbank kun je eveneens gebruik maken van een schaduwportefeuille. Er lijkt hierbij geen limiet te zijn aan wat je uitgeeft. Daarmee heb je de vrijheid je positie zo groot te maken als je wil. Wat daarnaast interessant is aan de schaduwportefeuille van Binck, is dat je een toelichting kan schrijven bij je aankoop. Zo kun je direct je beredenering opschrijven waar je later op terug kan blikken. Iets dat absoluut handig is als je goed wil reflecteren, een punt waar we later nog op terugkomen.

Bezoek Saxo Bank

Favorietenlijsten en watchlists

Sommige brokers bieden geen schaduwportefeuilles of demo-accounts aan, maar bijna iedere broker biedt wel de optie om gebruik te maken van een favorietenlijst of watchlist. Deze tools bieden je vooral een makkelijke manier om van beleggingen die je graag wil volgen de koers bij te houden, maar bieden je niet de optie te oefenen met virtueel geld. Dit zie je bijvoorbeeld terug bij Degiro, je hoeft simpelweg een sterretje aan te drukken bij het beleggingsproduct dat je wil opslaan en hij verschijnt dan in je lijst.

Mocht je broker dit niet aanbieden dan zijn er ook nog talrijke sites en apps waarmee je schaduwportefeuilles, favorietenlijsten of watchlists voor voornamelijk aandelen, valuta en grondstoffen kan bijhouden.


 Voordelen van beleggen met een demo-account

Het gebruik van een virtuele portefeuille brengt de nodige voordelen met zich, we zullen hier een aantal kort bij langs gaan:

Risicovrij de beurs verkennen

Een voordeel van beleggen met een fictieve portfolio is allereerst uiteraard dat je bekend kan worden met beleggen zonder enig verlies te hoeven lijden. Je kan er zodoende vrij op los experimenteren en kijken hoeveel risico je kan nemen met je beleggingen.

Spelenderwijs ontwikkelen van je strategie

De weging die je aan een bepaalde belegging wil geven is iets wat je mooi mee kan testen met fictief geld. Hiermee bedoelen we hoe groot je een positie maakt. Je kan je €100.000 virtueel geld bijvoorbeeld verdelen over een paar risicovollere aandelen met veel kans op rendement, of juist gaan spreiden over veel aandelen met een uitlopend risicoprofiel. Door met een schaduwportefeuille alvast wat verschillende strategieën uit te testen krijg je meteen al een aardig beeld van de risico’s van bepaalde beslissingen die je neemt. Aan de hand van fouten die je maakt kun je je strategie aanscherpen en beslissen welke strategie het best bij je past wanneer je uiteindelijk echt gaat beginnen.

Makkelijk kunnen volgen van prijsontwikkelingen

Met virtuele portefeuilles kun je de ontwikkeling van een koers makkelijk in de gaten houden. Je kan bij sommige watchlists of schaduwportefeuilles zelfs instellen dat je een bericht krijgt wanneer een aandeel een bepaalde prijs bereikt, ideaal voor als je niet regelmatig de beurs in de gaten houdt.

Beslissingen nemen op basis van je ratio

Het mooie aan beleggen met virtueel geld is ook dat je je beslissingen niet op basis van je emoties hoeft te nemen. Dat is tegelijkertijd ook een nadeel aan deze vorm van beleggen, aangezien er een essentieel onderdeel ontbreekt aan je beleggerservaring, maar daarover later meer in een volgende punt.

Bekend worden met het platform van je broker

Naast het bepalen van een strategie en ook het eenvoudig bij kunnen houden van prijsontwikkelingen is een demo-account eveneens ideaal om bekend te worden met de broker en het platform. Elke broker werkt weer net wat anders en het is dan ook prettig om alvast te kunnen experimenteren zonder dat je geld verliest omdat je per ongeluk de verkeerde knop indrukt.


Nadelen van beleggen met een demo-account

Naast voordelen, kleven er helaas ook wat nadelen aan het handelen met een demo-account. Deze hebben vooral te maken met een beeld dat je van beleggen kan krijgen, dat niet helemaal overeenkomt met hoe het in werkelijkheid gaat. Wat zijn een aantal van deze nadelen?

Invloed op de koers

Orders worden sneller uitgevoerd dan in het echt aangezien je koopt op de koers van het product. Wanneer je echt belegt, heb je altijd te maken met vraag en aanbod. De koers is slechts een afspiegeling van het midden tussen die twee. Als je bijv. 1 iemand hebt die iets wil kopen voor €1 en er is 1 iemand die ditzelfde product wil verkopen voor €3 dan is de koers die je zal zien daarvan €2 (het midden tussen prijs en aanbod). Tussen vraag en aanbod in zit in dit voorbeeld €2; wat ook wel de spread genoemd wordt. In dit geval is die spread heel groot en zo’n grote kloof tussen vraag en aanbod zul je niet snel tegen komen. Toch kan je op de beurs zeker behoorlijke verschillen tussen prijs en aanbod tegenkomen nog.

Waar bij veel verhandelde fondsen zoals Apple of Facebook het verschil tussen vraag en aanbod zelfs halve of tiende centen kan zijn (kleine spread), zo heb je bij kleinere, weinig verhandelde fondsen vaak grote spreads van soms meerdere euro’s. Ook opties zijn producten waar de spread snel groot kan zijn. Houd dus rekening ermee dat de koers die je ziet niet betekent dat je een aandeel ook op die koers kan kopen. In virtuele portefeuilles worden alle producten eigenlijk standaard tegen de koers van dat moment gekocht, maar in het echt kan het dus een stuk lastiger zijn om iets te kopen of verkopen.

Minder of geen transactiekosten

In virtuele portefeuilles worden transactiekosten weggelaten of heb je relatief minder transactiekosten omdat de bedragen op demo-accounts meestal veel groter zijn dan waar je zelf mee belegt. Bij veel brokers is er een vast deel aan transactiekosten en nog een kleiner, variabel deel dat afhankelijk is van de grootte van de order (bijv. 0,2% van de totale ordergrootte). In de regel geldt dat hoe groter je order is, hoe lager (relatief gezien) je transactiekosten zijn. In het echt zullen ze dus waarschijnlijk hoger zijn dan op het fictieve account.

Beperkte functies

Sommige functies zijn wel beschikbaar in een demo-account maar zijn betaalde functies in een echte rekening. Bij veel brokers komen nog verborgen kosten om de hoek kijken zoals opslag- en beheerkosten of nacht- en weekendkosten, die je niet terug ziet in een demo-account, informeer je dus vooraf goed naar alle kosten.

Emoties nabootsen

Emoties uit echte situaties zijn moeilijk na te bootsen in dezelfde situaties met nepgeld. Wanneer je met een nepaccount €20.000 verlies staat, zul je niet zo snel alles in paniek verkopen, in het echt zal dat waarschijnlijk wel degelijk invloed op je hebben en je in verleiding brengen irrationele keuzes te maken.

Slechte gewoonten door minder risico

Je bent al snel geneigd meer risico te nemen met nepgeld, je hebt immers toch niks te verliezen. Als het handelen met een demo-account dan goed verloopt, kun je daardoor onbedoeld slechte gewoonten aanleren als je een paar keer op rij mazzel hebt met een risicovolle trade.

Overmoedig worden

Sluit aan bij bovenstaande punt, je bent eerder geneigd overmoedig te worden en te groot in te zetten op één positie met fictief geld. Er staat immers niks op het spel en je neemt makkelijk beslissingen die veel risico’s met zich meebrengen.


Tips voor het handelen met een schaduwportefeuille

blank

Bij deze ook nog een aantal tips die je kan gebruiken wanneer je begint te beleggen met een demo-account:

1. Probeer verschillende brokers

Test verschillende platformen uit om erachter te komen welke broker het best bij je past, de één is gebruiksvriendelijker dan de ander en rekeningen openen is bij bijna alle brokers gratis.

2. Ontdek verschillende producten

Test verschillende beleggingsproducten uit, ook als je bij bepaalde producten vooraf geen goed gevoel hebt. Zo kun je achteraf zien of wat je aanvankelijk  dacht ook klopt

3. Reflecteer op je beslissingen

Aansluitend bij het vorige punt, maak een word document en schrijf hierin (kort) op welke (koop- en verkoop) beslissingen je nam en waarom je die nam. Door dit stelselmatig te doen kun je achteraf kijken of de beredenering die je had toen je de beslissing nam ook klopte. Daarnaast kun je hiermee ook terugblikken op je oorspronkelijke redenen voor het kopen van een aandeel, wat heel nuttig zijn, zeker wanneer een positie slechter loopt.

Een veelvoorkomend effect waar je als belegger mee te maken kan krijgen is de ‘recency bias’. Dit houdt in dat je recenter nieuws zwaarder weegt dan oud nieuws, terwijl het oude nieuws misschien nog wel net zo relevant is. Door je oorspronkelijke redenen op te schrijven kun je de informatie die in je geest al naar de achtergrond is verdwenen weer makkelijk terughalen.

Wanneer je een beslissing neemt op basis van impuls en je niet echt een goede reden kan bedenken om op te schrijven, is het vaak maar beter er niet aan te beginnen. Niet voor niks dat zowel de beste handelaren als lange termijn investeerders aanraden altijd de beredenering van je beslissing op te schrijven, zodat je er later op kan reflecteren.

4. Probeer echte situaties te simuleren

Bedenk je bij alle beslissingen die je maakt hoe je je zou voelen wanneer het om echt geld zou gaan. Stel je zo levendig mogelijk voor dat je €100.000 echt is en je volledige vermogen representeert. Hoe zou je dan keuzes maken? Er is dan meteen al veel meer emoties bij je beleggingen betrokken, je hebt immers de kans om alles te verliezen. Met je mogelijke pensioen/hypotheek op het spel, is het toch wel 2x nadenken voor je een beslissing neemt. Hier over nadenken helpt om vooraf je risicoprofiel te bepalen en te ontdekken welke vorm van beleggen het best bij je past.

5. Daytraden is niet voor iedereen

Bedenk je dat veel beleggers op lange termijn niet verdienen met daytraden, een betere strategie is vaak keuze maken voor specifieke beleggingen en die aanhouden voor de lange termijn.

6. Beleggingswedstrijden

Doe eens mee aan een beleggingswedstrijd. Er worden regelmatig wedstrijden georganiseerd, zoals het RTL beursspel, waarin het draait om een zo hoog mogelijk rendement te halen met een fictieve portefeuille. In een wedstrijd format is je emotionele betrokkenheid al een stuk hoger dan bij een volledig fictieve portefeuille, waardoor je al wat meer met echtere beleggingsemoties te maken krijgt. Bedenk je wel dat het nemen van grote risico’s hierin extra gestimuleerd wordt. Zie het dus vooral als een manier om de spanning die bij beleggen kan komen kijken te ervaren en niet als een les in de selectie van goede beleggingsinstrumenten.


Wanneer te beginnen met echt geld?

blank

Je hebt uiteindelijk een tijd geoefend, je hebt je verdiept in de producten die je interessant vindt en je hebt een strategie gevormd. Hoe nu verder? Is het al tijd om te beginnen met echt geld? Als je je na het oefenen zeker genoeg voelt om echt te starten, zou je alvast een begin kunnen maken met een klein bedrag (Zie beleggen met €50).

Bedenk je goed dat beleggen met echt geld heel anders is dan met fictief geld, start dan ook met een goed plan van aanpak en pas ook de tip over reflecteren zo goed mogelijk toe wanneer het om echt geld gaat. Juist dan is het bijhouden van je beslissingen en reflectie daarop extra belangrijk. Ook na een verlies, hoe pijnlijk ook, reflecteer erop.

Wat heb je over het hoofd gezien? Waar had je rekening mee kunnen houden? De les die je hieruit haalt, zorgt in ieder geval dat je er zelfs na een verlies iets positiefs aan overhoudt. Een keer verliezen is als belegger onvermijdelijk, maar zolang je je les leert, hoeft ook dat niet zo erg te zijn.

Houd rekening met de volgende zaken

  • Met echt geld heb je eerder neiging tot vroeger nemen van winst of later nemen van verlies. (Hechting aan positie, of handelsneiging)
  • Veel beginnende, actieve beleggers worden in het begin verleidt tot gokken en het timen van de markt
  • Wees je bewust van Fear of Missing Out (angst om winst te missen in snel stijgende beurzen) en paniekverkopen op de beurs
  • Ook het onmogelijke/ondenkbare kan een keer gebeuren en kan sterke bedrijven op rand van de afgrond brengen in korte tijd (denk aan de coronacrisis)

Zolang je alle risico’s van beleggen in je achterhoofd houdt en een slimme plan opstelt, kun je al heel goed voorbereid voor de dag komen wanneer het eindelijk om het echte werk gaat. Beleggen is ook voor professionals die het al decennia lang doen nog een spel met veel uitdagingen waar veel mis kan gaan, desalniettemin kan het een fantastische extra bron van extra inkomsten zijn die je al snel meer dan sparen op kan leveren wanneer je de juiste keuzes maakt. Veel plezier en succes!


De artikelen op beleginfo.nl zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De inhoud van de artikelen is om bezoekers te informeren en dienen niet als aanbeveling. Let op, beleggen is risicovol.
foto auteur Egbert
Dit artikel is geschreven door Egbert

Kocht op z’n 10e zijn eerste aandeel (Fox Kids), sindsdien altijd met beleggen bezig geweest, een onderwerp waar hij graag over leest en schrijft. Groot fan van Warren Buffett en zijn value investing filosofie.

Tip van Beleginfo.nl

degiro
© BelegInfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies