Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. - We ontvangen mogelijk een commissie als u zich inschrijft via onze affiliate links.

Penny Stocks; hoe werkt het en welke zijn populair? (2024)

Penny Stocks; hoe werkt het en welke zijn populair? (2024)

Laatst bijgewerkt: 30 januari 2024

Penny stocks zijn aandelen van bedrijven die weinig waard zijn. De exacte definitie van een penny stock is niet makkelijk te geven, want hij wordt nogal wisselend gehanteerd. Maar investeerders, en dat is voor jou waarschijnlijk de meest interessante groep, hebben het bij penny stocks over aandelen die minder dan een dollar, pond of euro waard zijn.


Aankomend faillissement of groeidiamant?

Vaak gaat het hierbij om bedrijven die het op dit moment niet goed doen. Mogelijk is er zelfs sprake van een aankomend faillissement. Maar het kan ook zijn dat het bedrijf in een tijdelijke dip zit of nog vrij nieuw is op de markt. Wellicht is het dus juist een bedrijf met een enorme groei- en dus winstpotentie. En nu begrijp je het waarschijnlijk al: dit kunnen dus ook de beleggingspareltjes zijn, die iedere belegger graag in zijn portefeuille wil hebben. Wij leggen je graag uit wat er allemaal komt kijken bij het handelen in Penny Stocks, waarom je het zou moeten doen, en zeker ook waarom niet.


Handelen in penny stocks

Omdat er genoeg mensen zijn die er een graantje van mee willen pikken, is er een levendige handel (veelal door daytraders) in penny stocks ontstaan. Hoe jammer zou het immers zijn als jij daar tevreden zit te zijn met kleine resultaten op jouw aandelen en beleggingsfondsen, terwijl één deur verder de koersen omhoog schieten? Daarom nu ook meteen een waarschuwing: de penny stock markt trekt allerlei mensen aan, goedwillende maar zeker ook kwaadwillende. Wees dus altijd op je hoede voor oplichters. Daarover later meer.


Wat moet je weten over penny stocks

We geven een korte uiteenzetting van de kennis die je zeker moet hebben over penny stocks, voordat jij je op deze aantrekkelijke, maar soms ook ondoorzichtige markt stort.

Hoog risico

Het risico van penny stocks zit vooral in de onzekerheid. Heb jij met jouw nieuwe aanwinst één van die aandelen te pakken met een enorme groeipotentie? Ben jij straks spekkoper omdat jij het hebt aangedurfd om aandelen te kopen van een bedrijf waar op dat moment niet veel mensen in durfden te investeren? Zo waren de aandelen Tesla een paar jaar geleden niet zoveel waard. Weinig mensen durfden er hun vingers aan te branden. Het aantal mensen dat nu spijt heeft, is niet bepaald op de vingers van één hand te tellen.

Kat in de beleggingszak

Maar het tegenovergestelde kan dus ook gebeuren: je blijkt een kat in de zak te hebben gekocht. De spotgoedkope aandelen van dat bedrijf dat binnenkort de hele wereld zou gaan veroveren, worden alleen maar minder waard. Je durft ze ook niet te verkopen, omdat je niet je verlies durft te nemen en stiekem toch blijft hopen op betere tijden (die nooit zullen komen). Kortom: je kan dus zomaar je hele investering kwijt raken.

Pump and dump

Het scenario wat je niemand gunt, maar helaas regelmatig voorkomt, is dat van pump and dump. Stel: jij ontdekt heel goedkope aandelen, penny stocks dus. Je vindt informatie op verschillende plekken (social media, een website et cetera), die jou ervan overtuigt dat dit een potentiële winstpakker is. En inderdaad: je ziet de koers al licht stijgen. ”Hier moet ook ik van profiteren!” is jouw conclusie. Dus je slaat je slag en koopt een aantal spotgoedkope aandelen. Je ziet al enorme koersstijgingen aan de horizon opdoemen, ha! Maar dan zie je het aandeel opeens in waarde dalen, en nog meer dalen. Een lang verhaal kort: die koersstijging komt nooit meer.

Watskeburt?

Dat vraag jij je natuurlijk af: wat is er gebeurd? Het kan dat je gewoon pech hebt gehad. Maar de kans is groot dat je te maken hebt gehad met het genoemde pump and dump scenario. De info die jij had gevonden, was vals. Die tijdelijke koersstijging werd veroorzaakt door voormalig eigenaren die hun eigen aandelen kochten (of daar iemand voor inhuurden), om ze wat later weer te verkopen. Vandaar dat de koers weer daalde. Staan penny stocks genoteerd aan een beurs, dan heb je wat meer zekerheid. Is dat niet het geval, dan blijft het een ondoorzichtig spel, soms dus een vorm van oplichting.

Hoge volatiliteit

Volatiliteit is de beweeglijkheid van de koers van aandelen of een ander beleggingsproduct. Je kan het zien als de afwijking van de koersontwikkeling ten opzichte van een gemiddelde. Hoe stabieler een koers is, hoe betrouwbaarder het betreffende aandeel in dat geval lijkt te zijn. Bij penny stocks is dit dus juist niet het geval: de koersen schommelen meer dan de gemiddelde belegger prettig en acceptabel vindt. Dit komt uiteraard ook door de kleine volumes waarin wordt gehandeld. De koop of verkoop van een relatief klein aantal aandelen heeft al effect op de koers.

Lage liquiditeit

De liquiditeit is bij dit soort bedrijven juist laag. Daardoor zijn ze ook weer moeilijk verhandelbaar, simpelweg omdat er weinig geïnteresseerde kopers zijn. De koers op een bepaald moment is voor veel beleggers juist ook door die lage liquiditeit moeilijk op waarde te schatten.

Lage marktkapitalisatie

Ook de marktkapitalisatie van penny stocks is uiteraard laag. Het gaat immers om een relatief klein aantal aandelen vermenigvuldigd met een hele lage waarde. Wat nog gevaarlijker is: als er weinig informatie te vinden is het over het bedrijf en de aandelen (wat regelmatig voorkomt bij penny stocks) blijft ook deze informatie vaag.


Wat zijn de risico’s van het handelen in Penny stocks?

We hebben hierboven al een aardig beeld geschetst m.b.t. de risico´s van penny stocks. Hieronder nog een paar belangrijke opmerkingen.

Lastig verhandelbaar

Je kunt natuurlijk een mooie slag slaan met de aankoop van penny stocks. Voor weinig geld koop je aandelen die volgens jou vast weer in waarde gaan stijgen. De vraag is echter niet alleen wanneer dat gebeurt (zoals bij alle andere aandelen), maar vooral ook óf het gebeurt. Wat daarbij meespeelt: stel dat jij van je aandelen af wil, en ze staan niet aan de beurs genoteerd: hoeveel vraag is er dan naar? Met andere woorden: wanneer kan jij je aandelen verkopen tegen een redelijke prijs? De markt van de penny stocks is immers een vrij kleine. De kans bestaat dus ook dat je je aandelen toch maar in je bezit houdt, omdat je ze niet met verlies wil verkopen. Maar juist bij penny stocks kan het juist beter zijn om je verlies te nemen, in plaats van dat nog verder op te laten lopen. Misschien komt die verwachte koersstijging namelijk nooit meer: niet elke penny stock is een Tesla penny stock.

Beperkte fundamentele waarde

Ook de fundamentele waarde van een aandeel is belangrijk. Want het is leuk als een bepaald aandeel het nu goed doet, maar wat is het op de lange termijn waard? Als het meezit heb je een penny stock met een zeer gunstige fundamentele waarde: er zijn genoeg indicatoren die aangeven dat het aandeel veel te laag is gewaardeerd. Met een kat-in-de-zak penny stock kan je echter helemaal niets: de fundamentele waarde kan zelfs richting nul gaan.


Penny stocks die de verwachtingen waar maken

Na het lezen van bovenstaand zal je inmiddels duidelijk zijn hoe het kan gaan met penny stocks. In het gunstigste geval investeer je een minimaal bedrag in een aandeel en blijk je goud in handen te hebben. Je bent blij dat je er meerdere hebt gekocht, want op dit moment wil iedereen aandelen van dit bedrijf hebben. Ze waren gewoon flink ondergewaardeerd. Maar nu het bedrijf doorbreekt op de markt en steeds meer mensen inzien hoe ontzettend innovatief ze zijn, gaan alle deuren open. De verkoopcijfers schieten omhoog en het bedrijf kan de vraag nauwelijks aan. Beleggersvrienden balen als een stekker dat ze toen niet ook een die gok hebben gewaagd, want zo zagen zij dat toen.

Bubbelvorming bij penny stocks

Het grote gevaar zit echter in de penny stocks die die hoge verwachtingen (en beloftes!) niet waar maken. Ze waren terecht zo laag gewaardeerd. Ze waren terecht zo spotgoedkoop. Die koersstijging, die leek aan te tonen dat het nu echt ging beginnen, bleek achteraf een tijdelijke. Je besloot er toen echter nog een paar aandelen bij te kopen. The sky is the limit. Hier moest je nog meer van profiteren. En dus ging jouw investering in dat bedrijf met die enorme groeipotentie verder omhoog. Tot het moment dat je beseft dat het allemaal fake is, een fors opgeblazen bubbel, die opeens wordt doorgeprikt. Die verwachte resultaten vallen allemaal terug naar nul, of daaronder zelfs. Jouw aandelen zijn net zoveel waard als het papieren geld van een Monopoly spel. Dit is dus ook een mogelijk scenario voor jouw penny stocks.

blank

Slecht beleidvorming

Het lastige van penny stocks is ook dat je soms nauwelijks zicht hebt op het beleid van het bedrijf. Wellicht zit er een fantastisch team dat voortvarend te werk gaat met prachtige ideeën. Alleen is de wereld er nog niet klaar voor, om het zo maar eens te zeggen. Maar het is slechts een kwestie van tijd dat hun goede beleid leidt tot een doorbraak in hun branche. De wereld ligt aan hun voeten. Denk weer aan Tesla. Maar het kan dus ook dat je aandelen in handen krijgt van een bedrijf dat nooit voet aan de grond zal krijgen. De eigenaren en beleidsmakers hebben slechte inschattingen gemaakt, op het verkeerde paard gewed, et cetera. Hun beleid heeft het bedrijf alleen maar kwaad gedaan, en van kwaad werd het erger. Het bedrijf was al ten dode op geschreven, maar wellicht zijn er nog wat beleggers die er in trappen. In het ergste geval word je ook nog misleid door onjuiste informatie op een website, die bijvoorbeeld later opeens verdwenen is. Je bent opgelicht en je moet nog maar zien dat je je geld terug krijgt: niet, waarschijnlijk.


Penny stocks voor de lange termijn

Penny stocks kunnen dus een hele mooie investering voor de lange termijn zijn, voor beleggers met een lange adem. Aandelen die je nu voor een prikje kunt kopen, kunnen over een paar jaar heel veel waard zijn. Een bedrijf dat tijdelijk in een dip zit, is daar niet zomaar uit. Een startup gaat niet meteen die mooie winsten halen. Het is een kwestie van geduld, tot iedereen over dit bedrijf praat. Penny stocks zijn dus niet geschikt voor de korte termijn, tenzij jij je aandelen bij de eerste de beste leuke koersstijging van de hand wil doen.


Risico’s van penny stocks beperken

Penny stocks zijn dus niet bepaald aandelen die je aanschaft na het afronden van een cursus beleggen voor beginners. De lage prijs maakt ze aantrekkelijk, maar daar zit juist ook het risico. Begin er pas aan als je wat meer ervaring hebt, en ook iets meer risico kunt en durft te nemen. Koop ook zeker niet onderhands penny stocks, maar ga naar een broker of maak gebruik van een platform als eToro, dat we eerder bespraken.

DEGIRO

Ook DEGIRO is zo’n platform waar je penny stocks kunt verhandelen. DEGIRO is gevestigd in Amsterdam, in de bekende Rembrandttoren, een voor Nederlandse begrippen wolkenkrabber. DEGIRO is niet zo groot als eToro, maar heeft wel de naam een prima broker te zijn. Uiteraard houden de AFM (de Autoriteit Financiële Markten) en de DNB (De Nederlandsche Bank) toezicht op al hun activiteiten.

Stop-loss orders

Een methode die beleggers enigszins beschermt tegen het lijden van grote verliezen is het plaatsen van stop-loss orders. Zoals de naam al zegt, wordt jouw verlies tot een bepaalde hoogte gemaximaliseerd. En zeker bij aandelen met een laag handelsvolume (waarbij effecten zowel positief als negatief meer invloed hebben dan bij grotere hoeveelheden) is dat ook zeker een aanrader. Bij een stop-loss order geef je dus een koerslimiet aan. Jouw aandelen zullen dus worden verkocht als de waarde door die grens heen gaat. Zie het als een soort zelfbescherming om enorm grote verliezen te voorkomen.


Hoe kies je nu de juiste penny stocks?

Dat is de vraag die bij jou, al lezende, vast al is ontstaan. Hoe kies je nou, in die wereld vol miskopen, misleiding en overschatting nou de aandelen waarvan de kans aannemelijker is dat je er wél een slimme zet mee doet?

Value investing

Value investing, in het Nederlands bekend onder de naam waardebeleggen, is gebaseerd op een methode van Benjamin Graham en David Dodd, beide van de Amerikaanse Columbia Business School. Als je value investing toepast, dan zoek je naar de werkelijke waarde van een aandeel. We hebben het hier over de eerder genoemde nu nog ondergewaardeerde bedrijven, die op termijn hoog rendement gaan opleveren. Het gaat erom dat je een streep trekt tussen prijs en waarde. Bij de meeste aandelen liggen die dicht bij elkaar in de buurt, bij de juiste penny stocks is die prijs op dit moment lager dan de waarde. Je koopt dus een aandeel dat op dit moment, en wellicht ook voorlopig, een lage prijs heeft, maar in werkelijkheid een hogere waarde heeft. Op termijn zal de prijs dus stijgen, en in de buurt komen van die waarde. De prijs zal dus niet, zoals bij een ‘foute’ penny stock, dalen.

Spreid je penny stock risico

Mocht je nou denken zo’n pareltje ontdekt te hebben, spreid dan je risico. Het is heel verleidelijk om een groot aantal laag geprijsde aandelen te kopen, zeker als je na gedegen inlezen zeker weet dat de (potentiële) waarde hoger is. Houd het aantal juist beperkt en koop nog een paar andere penny stocks, waar je ook niet onmiddellijk bent ingestapt. Zeker als je ze via een broker of platform koopt, maak je de kans op flink verlies (door een grote koersdaling) een stuk kleiner. En mocht dat toch gebeuren, dan heb je je andere penny stocks, en je andere aandelen en fondsen nog. Het zullen toch niet allemaal flop aandelen blijken te zijn?


Wat zijn interessante penny stocks?

Uiteraard is het lastig om aan te geven wat nu de penny stocks zijn waarin je nu zou moeten beleggen. Anders zou het wel heel eenvoudig zijn om geld te verdienen. Toch noemen we er een paar die interessant zouden kunnen zijn. Let op: het is geen advies. Het zijn bedrijven die de potentie hebben om (weer) te groeien en winst te maken.

Rolls Royce Holdings ($RYCEY)

blank

Iedereen kent natuurlijk Rolls Royce, niet alleen actief in de automotive, maar juist vooral ook in de vliegtuigindustrie. In 2018 kwam de helft van de omzet uit vliegtuigmotoren. Het Engelse bedrijf heeft echter enorm moeilijke en zware jaren achter de rug. Zowel in 2016 als 2018 werden er miljardenverliezen geleden. Dit had te maken met de Brexit, technische problemen met de Airbus A380 en een reservering voor corruptie- en omkoopschandalen. In 2020 maakte Rolls Royce Holdings bekend dat er door de coronapandemie ten minste 9.000 banen gaan verdwijnen. De jaarlijkse kosten moeten met minstens 1 miljard euro worden verlaagd. Alles bij elkaar natuurlijk heel slecht nieuws voor het bedrijf (en haar personeel), het is wachten op betere tijden. Niemand kan voorspellen wanneer, maar dit maakt de aandelen van Rolls Royce Holdings wel tot penny stock aandelen. De huidige koers van het aandeel (eind februari 2021) is ook minder dan 25% van de hoogste koers van eind 2013.

Nokia ($NOK)

blank

Nokia? Ja, Nokia. Het Finse bedrijf was ooit marktleider op het gebied van de mobiele telefoon, maar is die positie al lang geleden kwijt geraakt. Sinds 2011 presenteert Nokia zelfs vooral verliezen. De koers van het aandeel Nokia is nog slechts 5% van die in het topjaar 2000, en ook nog maar ruim 10% van die van 2017, toen de koersen van het Finse bedrijf weer de goeie kant opgingen. Is dit de echte waarde van een aandeel Nokia? Of komt er een moment waarop de koers weer gaat stijgen? Alleen al als het niveau van 2017 weer wordt gehaald, maak je met deze potentiële penny stock een mooie slag.


De voor- en nadelen van het handelen in penny stocks

We zetten de voor- en de nadelen van penny stocks nog kort op een rijtje:

Voordelen:

  • beleggen met een minimale inleg
  • kans op grote koersstijgingen
  • verhandelbaar via een broker (= risicobeperking)
  • bijdragen aan de financiering van startups

Nadelen:

  • risico van uitblijvende koersstijgingen
  • risico van oplichting
  • grote schommelingen door hoge volatiliteit
  • alleen geschikt voor ervaren beleggers met geduld

Conclusie penny stocks

Het is je waarschijnlijk al duidelijk geworden tijdens het lezen van dit artikel: wij zijn geen fans van penny stocks. De lage koers en de hoge koersverwachtingen maken penny stocks erg aantrekkelijk. Maar de risico’s zijn simpelweg erg groot, vooral ook omdat de penny stock markt wordt verpest door oplichters die mooi beleggingsweer spelen en je misleiden. Mocht je toch overwegen te beginnen met penny stocks, doe dat dan op kleine schaal, en via een broker of platform.

De artikelen op beleginfo.nl zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De inhoud van de artikelen is om bezoekers te informeren en dienen niet als aanbeveling. Let op, beleggen is risicovol.
foto auteur Bart Verberkt
Dit artikel is geschreven door Bart Verberkt

Van beroep (financial) projectcontroller, als zzp'er. Sinds 2020 eigenaar van een chambres d'hôtes in de Bourgogne, organisator van retraites en tekstschrijver dus, met name over financiële onderwerpen.

Tip van Beleginfo.nl

degiro
© BelegInfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies