Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. - We ontvangen mogelijk een commissie als u zich inschrijft via onze affiliate links.

Hoe kun je leren daytraden? 9 tips en tools

Hoe kun je leren daytraden? 9 tips en tools

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

Ben jij op zoek naar een beleggingsstrategie die bij je past? Wellicht is daytraden dan iets voor jou. Je weet vaak aan het einde van de dag al – of soms na enkele seconden – of jouw beslissing rendabel is geweest. In dit artikel vertellen we je alles over daytraden, welke strategieën je kunt toepassen en sluiten we af met enkele bruikbare tips voor beginnende daytraders.


1. Waar kun je leren daytraden?

Om te beginnen tonen we hier de beste platformen om te starten met daytraden:

1. Day Trading Masterclass - Videocursus voor beginners & gevorderden

Imageblank
Bezoek Day Trading Masterclass
Pluspunten
  • Voor beginners en gevorderden
  • Professionele videocursus
  • Grote community van professionele traders
  • Dagelijks samen traden
Minpunten
  • De cursus kost €497,- dus je moet wel investeren om te starten

De “Day Trading Masterclass” staat bekend als de meest succesvolle daytrading cursus van dit moment. Naast 12uuur videomateriaal krijg je alles te weten over de juiste strategieën en wordt je op de hoogte gehouden middels wekelijkse mentor sessies. Dit is een geschikte manier om een extra inkomen te genereren door te dagelijks te traden.

Bezoek Day Trading Masterclass

2. Beste broker voor daytrading

Bij welke broker je het beste kan beginnen met daytrading? Hieronder een kort lijstje met de populairste brokers van dit moment:

DEGIRO

DEGIRO profileert zich als één van de goedkoopste brokers voor (day)trading. Je kunt er in diverse aandelen investeren, vaak tegen veel gunstigere prijzen van bij andere brokers. Er zijn zo’n 450.000 beleggers aangesloten bij DEGIRO, wat het ook één van de grootste brokers van Nederland maakt.

DEGIRO biedt de juiste tools voor elke daytrader. Op dit platform heb je toegang tot een grote hoeveelheid aan financiële producten, waaronder aandelen, obligaties en turbo’s. Het webplatform is zeer gebruiksvriendelijk en ook de mobiele apps bieden een ideaal alternatief wanneer je, ook onderweg, snel en gemakkelijk bepaalde trades wilt maken.

Bezoek DEGIRO.nl »

eToro

eToro is een populaire online broker en wordt vooral geroemd om zijn one-click beleggingen. Dat maakt het vooral voor daytraders een geschikt platform, omdat daarmee altijd de maximale winst kan worden behaald. Ook eToro is met 20 miljoen gebruikers een veel gebruikt platform voor beleggen.

Bezoek eToro.com »

Let op: 68% van de rekeningen van particuliere beleggers verliest geld bij het handelen in CFD’s bij eToro. U moet overwegen of u het hoge risico kunt lopen om uw geld te verliezen.

Flatex

Flatex is van oorsprong een Duitse broker, maar heeft ook een Nederlandse website. Een groot voordeel van Flatex is dat je geen transactiekosten betaalt. De rendementen die je behaalt op je investeringen blijven zo beter bespaard dan bij andere brokers. Zeker met de kleine winsten die je behaalt bij daytraden kan het niet betalen van transactiekosten op langere termijn een groot verschil maken.


3. Wat is daytraden?

Daytraden is een hele snelle vorm van handelen, waarbij je over het algemeen (bijna) altijd je beleggingen voor het einde van de dag weer verkoopt. In sommige gevallen handelen daytraders zelfs binnen enkele minuten of zelfs enkele seconden. Binnen die tijd proberen ze dan zo snel mogelijk winst te behalen, vaak in combinatie met hefboom constructies, waardoor je geld soms tot wel 30 keer meer waard is. Door een scherpe koersstijging of daling kan een daytrader dan binnen enkele seconden al tientallen of honderden euro’s verdienen. Daytraden is dus het tegenovergestelde van lange termijn beleggen, waarbij je uitgaat van een betrekkelijk veilig rendement, door bijvoorbeeld in indexfondsen te beleggen.

Daytraden is lang niet voor iedereen weggelegd. Je moet tijdens het handelen vrijwel de hele tijd achter je computer zitten, omdat de koers van de aandelen soms enorm kan schommelen. Zeker tijdens het gebruik van een hefboom, waarbij een minimale koersdaling of -stijging kan zorgen voor een groot verlies of grote winst.


4. Welke producten kun je traden? En welke moet je kiezen?

Wanneer je gaat daytraden, dan zijn niet alle aandelen even interessant. Waarom dat is? Vooral omdat je als daytrader binnen één dag je slag wilt slaan en niet dagen wilt wachten op een kleine verandering in de koers. Wanneer je echt veel geld wilt verdienen is het dus handig om een zogenaamd ‘volatiel’ product op de markt te kiezen, die regelmatig onderhevig is aan flinke schommelingen. Hieronder enkele voorbeelden van producten die je kunt daytraden.

Valuta / Forex

Geld verhandelen is een goede manier om te daytraden. Ondanks dat de koers van valuta vaak niet zoveel verschilt per dag, kun je hier wel goed gebruikmaken van het hefboomeffect. Dat wil zeggen dat je de waarde van je aandelen soms tot wel 30 keer zoveel waard kunt maken. Leg jij 10 euro in, dan kan dat dus mogelijk tot 300 euro winst (of verlies) lijden. Vooral in combinatie met dit effect is valuta een interessante trade voor daytraders.

Aandelen

Daytraden met aandelen is het meest voorkomend, omdat je hierbinnen de meeste opties hebt. Uiteraard loopt het aanbod aan aandelen gigantisch uit elkaar. Daarom zie je hieronder welke aandelen je allemaal kunt gebruiken voor daytraden en waarom ze wel of niet geschikt zijn.

Indexen of beurzen
Veel landen hebben hun eigen beurs waar de belangrijkste bedrijven van dat land op zijn aangesloten. Zo hebben we in Nederland de AEX, en kun je in de VS in de S&P 500 beleggen. Voor daytraden is het beleggen in indexen alleen niet zo populair. Dat komt omdat de index dan een gemiddelde waarde heeft van alle bedrijven in de index. De fluctuaties in een dag kunnen theoretisch gezien wel groot zijn, maar het is lastig om dit te voorspellen. Je kunt uiteraard wel één of meerdere bedrijven uit de beurs kiezen die je gaat analyseren. Zeker de bedrijven die hun koersstijgingen te danken hebben aan nieuwsberichten zijn interessant voor daytraders.


Cryptocurrencies

Sinds een jaar of tien is crypto een hele interessante beleggingsoptie. Ook daytraders doen zich tegoed aan de enorme volatile markt, en dan met name die van Bitcoin. De waarde van de munt kan in een dag soms 20-40% stijgen of dalen. Meer dan genoeg om een hele goede winst op te maken. En omdat er steeds meer crypto currencies ontstaan is het een enorme markt geworden waar jaarlijks miljarden euro’s in omgaan.


Binaire opties

Binaire opties zijn een hele eenvoudige, maar ook riskante manier van daytraden. Bij een binaire optie zet je namelijk in op twee kansen. Winst of verlies. Er is geen middenweg of stop-loss opties, waarmee je het verlies kunt beperken als de koers daalt. Dus stel je zet 100 euro in op winst, dan zet je dus ook direct 100 euro op het spel. Zakt de koers ineens, dan verlies je dus je gehele inleg. Aan de andere kant kun je er dus ook veel geld mee verdienen als de koers wel de kant op gaat die jij wilt. Binaire opties zijn niet overal toe te passen, maar je kunt ze wel gebruiken bij grondstoffen, beursindices, valuta of aandelen. Omdat binaire opties relatief gezien nog redelijk nieuw zijn is de verwachting dat er later nog meer binaire opties ontwikkeld gaan worden.


CFD’s

Beleggen in CFD’s is onder veel beleggers populair. Zo’n Contract For Difference is een product waarmee je geld kunt verdienen aan de hand van een stijgende of dalende koers. Dat betekent dat CFD’s een ideale manier zijn om long of short te gaan. Een ander groot voordeel voor daytraders is dat je met CFD’s gebruik kunt maken van het hefboomeffect. Daardoor kan een investering van 25 euro al een bijna 20 keer hogere waarde vertegenwoordigen. Een groot voordeel van CFD’s ten opzichte van hefboomproducten is dat je bij CFD’s meer flexibiliteit hebt en je eigen stop-loss kunt bepalen. Bij hefboomconstructies is dat niet zo en deel je vaak eenzelfde stop-loss met andere investeerders.


Opties/futures

Opties en futures zijn twee vergelijkbare manieren om te investeren, maar er zitten toch enkele grote verschillen in. Zo is het instaptarief voor opties vele malen lager dan bij futures, waar je toch al gauw duizenden euro’s nodig hebt om überhaupt te kunnen starten met beleggen. Met opties kun je al voor enkele tientjes investeren. Bij een optie speculeer je op een bepaalde uitkomst van een optie en welke kant de koers op beweegt, waarbij de eindtijd van je belegging van tevoren wordt vastgesteld. Kies je goed en gaat de koers inderdaad snel jouw kant op, dan verdien je geld. Een ander groot verschil tussen opties en futures is dat je bij een optie ook geld verliest wanneer de koers niet beweegt. Dat komt omdat je geld verliest door het verval van de tijdswaarde. Bij futures is dit niet het geval. Veel daytraders verliezen dus uiteindelijk geld met opties omdat de koers niet binnen een afzienbare tijd beweegt of genoeg beweegt en de optie afloopt op een ongunstig tijdstip. Zowel opties als futures zijn alleen weggelegd voor professionele beleggers.


Grondstoffen

Er zijn diverse grondstoffen waar je in kunt beleggen, waaronder goud, zilver, olie of cacao. Vaak wordt dit gedaan via CFD’s of futures, waarbij er wordt gespeculeerd op een bepaalde koerswijziging. Welke grondstof je kiest voor daytraden maakt eigenlijk niet zoveel uit, omdat vrijwel alle grondstoffen in zekere zin volatiel zijn. De prijs voor een kilo goud kan in een dag bijvoorbeeld zomaar enkele honderden euro’s dalen of stijgen.


Hefbomen en turbo’s

Hierboven heb je al een aantal keer de term hefboom voorbij horen komen. Deze hefbomen zijn gecreëerd om beleggers met betrekkelijk kleine investeringen toch veel geld te laten verdienen. Er zijn diverse vormen van hefbomen, maar turbo’s, speeders of sprinters zijn de meest bekende en populaire vormen. Omdat het hefboomeffect zorgt dat een kleine investering meer waard is, is het dus niet zo vreemd dat het zeer populair is onder daytraders. Door 50 euro te investeren met een hefboom van 20 kan de investering een bedrag van 1000 euro symboliseren. Maak je één procent winst, dan gaat het dus om 10 euro in plaats van 0,50 euro. De hefboomproducten worden onder andere uitgegeven door grote banken, waarvan de de Turbo’s van ABN AMRO en Sprinters van ING een voorbeeld zijn. Voordelen van hefbomen zijn dat je een maximumverlies hebt, zonder maximum looptijd en dat je zowel long als short kunt gaan.


5. Leerstof

Daytraden is niet iets dat je er ‘even bijdoet’. Voordat je begint dien je veel materiaal op te zoeken over deze manier van beleggen, zodat je een grotere kans hebt om je geld om te zetten in winst. Daytraden is namelijk niet eenvoudig en een zeer groot deel van de daytraders verliest geld of kan geen winst maken. Echt veel geld verdienen is alleen weggelegd voor de 10% die zich helemaal heeft verdiept in de stof. De beste manieren om het vak als daytrader onder de knie te krijgen is door veel boeken te lezen, een cursus te volgen over daytraden of zelfs een trader opleiding te doen die aandacht besteedt aan daytraden. Aan de hand van de opgedane kennis kun je dan iets zekerder zijn over je beleggingen.

Hoe kies je wat wanneer te kopen/verkopen?

Veel beleggers investeren hun geld op een emotionele manier. Daardoor verkopen ze soms weer te vroeg, of juist te laat. Het resultaat is tegenvallende cijfers en een kleinere beleggingsportefeuille. Toch zijn er een aantal manieren waarop je kunt betalen wanneer je kunt kopen op verkopen.

Liquiditeit

De liquiditeit van een belegging houdt in dat dat er op dat moment veel vraag naar is en er ook veel aanbod is. De liquiditeit van een aandeel bepaalt ook heel erg de spread, oftewel voor hoeveel je het aandeel weer kunt verkopen ten opzichte van de marktprijs. In tijden waarin je belegging weinig waard is, zijn weinig mensen bijvoorbeeld bereid zijn deze belegging te verkopen voor een lage prijs. Dat tast de liquiditeit aan, waardoor het lastiger kan zijn om de aandelen weer te verkopen.

Volume

Een hoog volume bij aandelen betekent dat er veel gebeurt omtrent het aandeel. Voor daytraders is dat handig, want dat betekent dat het aandeel waarschijnlijk onderhevig is aan meerdere veranderingen. Door grote volumes aan aankopen of verkopen te analyseren ontstaat er een trend die je kunt analyseren. Dat houdt in dat een daytrader sneller in staat is om conclusies te trekken uit de waarde van het aandeel.

Volatiliteit

Volatiliteit is een belangrijke raadgever voor daytraders. Sterker nog, een volatiel aandeel is waar de meeste daytraders naar op zoek zijn. Want een bewegelijk aandeel zorgt ervoor dat er geld verdiend kan worden. Hoe volatieler het aandeel, hoe beter, want soms kan er dan al in enkele seconden een klein fortuin verdiend worden. Zie je een aandeel omhoog schieten, dan kun je daar met een CFD of hefboom een leuk bedrag mee verdienen.


6. Je kunt bij daytraden handelen op basis van:

Fundamenteel onderzoek

Fundamenteel onderzoek houdt in dat je de markt als geheel gaat onderzoeken en daar vervolgens een conclusie aan hangt. Je houdt bijvoorbeeld al het nieuws bij van een bepaalde markt, of je verdiept je in specifieke bedrijven om op die manier meer te weten te komen over de koers van het bedrijf en hoe de beurskoers de beoogde waarde van het bedrijf kan reflecteren. Veel daytraders maken minder gebruik van fundamenteel onderzoek, met name als zij ‘scrapers’ zijn die soms maar enkele seconden meeliften met een koers. Zij zullen dan eerder kiezen voor een technische analyse.

Technische analyse

Een technische analyse is een analyse van statistieken. Dat houdt in dat je gaat kijken naar de huidige koers, en de kans dat deze zich een bepaalde kant op beweegt. Hier zijn tientallen verschillende methodes voor, waaronder enkele softwareprogramma’s.  Veel daytraders maken gebruik van een technische analyse, omdat je hierbij veel minder op gevoel bezig bent met beleggen. Wanneer een computermodel zegt dat er 80% kans is dat je winst maakt is dat natuurlijk veel beter dan dat je zelf nog een conclusie moet hangen aan een bepaald nieuwsbericht. Voorbeelden van populaire hulpmiddelen voor de technische analyse zijn o.a. Bollinger bands, MACD, Ichimoku cloud en candlestick patronen. Al deze methodes laten op een eigen manier zijn welke conclusies je aan de huidige en toekomstige marktwaarde kunt hangen.

Grondig onderzoek van het product

Er zijn verschillende producten die je kunt aanschaffen als belegging. Zoveel zelfs, dat het bijna onmogelijk is om overal enorm veel verstand van te hebben. Toch kan het grondig verdiepen in een product zorgen dat je er veel winst aan overhoudt. Opties en futures – die we hierboven kort beschreven – zijn een goed voorbeeld. Veel daytraders gaan de fout in met opties en verliezen geld wanneer de optie afloopt en de verkoop geforceerd plaatsvindt. Door je te verdiepen in opties of futures, krijg je een beter gevoel bij de mogelijkheden, risico’s en kansen.

Raadpleeg meerdere bronnen

Waar je het ook over hebt, het is altijd aan te raden om je te verdiepen in meerdere bronnen. Iedereen heeft weer een andere visie op beleggen, waardoor je van al deze mensen kunt leren. Volg ook nooit zomaar advies op van iemand op internet, omdat één persoon nooit de hele markt kan snappen. Zodra één iemand wist hoe ze de financiële markt konden kraken, zouden ze dat geheim vooral voor zichzelf houden en niet delen op internet.

Podcasts

Podcasts zijn een leuke manier om meer te weten te komen over daytrading. Hoewel er weinig podcasts zijn die écht de diepte in gaan, is het een interessante manier om jezelf te verdiepen in het onderwerp daytrading, met name voor beginners die de kneepjes van het vak willen leren van doorgewinterde daytraders.

Online blogs, nieuwsartikelen, Twitter

Zoeken, zoeken en nog meer zoeken. Op internet zijn duizenden Nederlandse en internationale bronnen te vinden waar je informatie vandaan kunt halen. Er zijn veel financiële sites die informatie delen, maar ook privébeleggers die hun bevindingen delen op internet. Ook op Reddit kun je veel informatie vinden over daytraders die zelfs hele topics hebben omtrent deze vorm van beleggen.


7. Daytrading strategieën

Daytrading op zichzelf is natuurlijk al een methode om geld te verdienen. Maar binnen daytrading vallen er nog een aantal strategieën te bepalen. Hieronder lees je over enkele van die strategieën.

Swing trading

Swing trading is wellicht de meest lange termijn strategie voor daytraders. Bij swing trading maakt een belegger namelijk gebruik van de grote koersbewegingen die zich voordoen op de markt. Dit zijn veelal goed doordachte handelingen die tot stand zijn gekomen door fundamenteel marktonderzoek te doen. De swing trader probeert een bepaalde koers in te schatten en op het juiste moment aandelen te kopen. Vervolgens houdt hij deze enkele dagen of zelfs weken aan, om ze vervolgens weer te verkopen op een piek. Een voordeel van swing trading is dat er betrekkelijk weinig onderzoek gedaan hoeft te worden ten opzichte van snellere daytrading strategieën zoals scalping.

Scalping

Van de langzaamste strategie gaan we direct naar de snelste strategie binnen daytrading. Scalping is een beleggingsmethode waarbij een aandeel enkele minuten tot soms slechts enkele seconden wordt vastgehouden. Bij deze strategie komt voornamelijk de technische analyse van pas, waarbij aandelen worden geanalyseerd door de statistiek. Een scalper doet vaak enkele tot tientallen trades op één dag en is vaak al tevreden met een winst van enkele (tientallen) euro’s, om vervolgens door te gaan naar de volgende kans.

Trading zones

Wanneer je naar een geavanceerd overzicht kijkt van beleggingen, dan kun je vaak kiezen uit diverse manieren om de koers te analyseren. Onder daytraders is het bekijken van candle sticks een handige methode, omdat onder andere hiermee de zogenaamde trading zones kunnen worden bepaald. Wie de candle sticks of andere indicatoren goed bestudeert, kan zien dat er bepaalde signalen zijn dat een koers flink gaat dalen of stijgen. Voor daytraders is dit een ideaal moment om in te stappen, omdat vrijwel zeker is dat de koers in de komende minuten of uren zal gaan wijzigen. Deze trading zones hebben ook te maken met vraag een aanbod naar een bepaald aandeel. Door dit onder de knie te krijgen, kun je iedere dag een paar leuke trades maken, waar je binnen enkele uren aardig wat geld verdient.

Volume trading

Volume trading is een strategie die niet zozeer te maken heeft met hoeveel geld jij ergens in belegt, maar meer hoeveel geld anderen ergens in beleggen. Voor daytraders kunnen korte trends belangrijk zijn om te zien hoeveel andere beleggers investeren, waardoor de prijs opgedreven wordt. Terwijl de meeste beleggingssoftware wel handige overzichten biedt, kan het een extra toevoeging zijn om ook het volume van die beleggingen te zien. Een hoger volume duidt wellicht op een hogere vraag naar het aandeel, waardoor je een grote koersstijging (of daling) kunt verwachten in de toekomst.

Arbitrage trading

Wanneer je gebruik maakt van arbitrage trading, dan zoek je naar verschillen in de prijzen van verschillende valuta of aandelen van verschillende exchanges. Bij aanbieder A kun je bijvoorbeeld een Bitcoin goedkoper kopen dan bij B, maar bij B is het weer winstgevender om Bitcoins terug te verkopen. Met arbitrage maak je gebruik van zowel aanbieder A als aanbieder B. Je koopt de Bitcoin goedkoop bij aanbieder A en verkoopt het vervolgens weer bij aanbieder B. Hier kun je soms meer dan 2% rendement op halen, binnen enkele minuten. Arbitrage is een tijdrovende strategie wanneer je dat zelf moet doen. Daarom zijn er tools waarmee je gebruik kunt maken van deze onderlinge verschillen in prijs.

Copy trading

Wie zegt er dat je het wiel opnieuw moet uitvinden? Copy traders niet. Zij volgen namelijk de beste beleggers ter wereld en kopiëren strategieën of zelfs alle beleggingen. Omdat deze beleggers een track record hebben waar je spontaan jaloers op bent, is copy trading dus een ideale manier om een graantje mee te pikken van het succes van een ander.

Tools voor daytrading

De meeste daytraders handelen niet vanuit gevoel. Ondanks dat het soms zo snel kan gaan met het maken van beslissingen, komen er vaak toch tools aan te pas. Een populaire tool voor daytraders is Tradingview. Dit platform heeft een eigen gratis tool ontwikkeld waarmee daytraders handige overzichten kunnen zien van de huidige aandelenmarkt. Tradingview is voornamelijk geschikt voor beleggers die zich willen laten leiden door technische analyses en statistieken. Je kunt met Tradingview tientallen verschillende indicatoren bekijken en zodoende een strategie bepalen voor je beleggingen.


8. Daytrading tips

Nu je beter bekend bent met daytrading en alvast wat meer informatie hebt gelezen over de verschillende strategieën, wordt het tijd om eens te kijken naar tips waarmee je de kans op winst nog iets kunt vergroten. Met de onderstaande tips kun je dus iets zekerder, geïnformeerde en vooral bescheidener van start als beginnende daytrader.

Doe serieus onderzoek, ga niet gokken

Helaas denken veel beginnende beleggers dat beleggen hetzelfde is als gokken. De waarheid is dat het voor een groot deel niet bestaat uit het maken van niet overwogen beslissingen of ‘onderbuik’ gevoelens. Een echte daytrader handelt vanuit kennis van de markt, of kennis over hoe koersen van aandelen werken. Wil je de kans op winst dramatisch vergroten, kies er dan voor om éérst eens goed onderzoek te doen.

Laat je emoties niet de overhand nemen

Het verschil tussen een daytrader en een succesvolle daytrader heeft vaak met emoties te maken. Soms verkopen daytraders hun aandelen direct wanneer de koers 1% de verkeerde kant op gaat, uit angst veel verlies te maken. Aan de andere kant zijn er slimme beleggers die weten op welke signalen ze moeten letten vanuit de markt. Zij negeren hun emoties en komen zo regelmatig met zeer succesvolle rendementen op de proppen. Dat terwijl de andere (emotionele) belegger een deel van zijn inleg heeft verloren. Het kan natuurlijk ook de andere kant op gaan. Nóg meer rendement willen en daardoor nog héél even wachten met verkopen is ook gebaseerd op emoties. Door deze emoties af te kappen neem je snel genoegen met je winsten zul je zien dat het op lange termijn veel meer oplevert.

Wees realistisch

Daytrading is niet gemakkelijk. Zo’n 90% van de mensen die wilt leren daytraden heeft geen succes met de eerste investeringen. De meeste daytraders verdienen helemaal nooit geld en 60-75% van de beleggers in korte termijn beleggingen verdienen nooit geld. Het is natuurlijk verleidelijk om te denken dat jij behoort tot die andere groep. Maar vergeet niet dat die 60-75% dat ook dacht toen ze begonnen. Niemand legt geld in als ze honderd procent zeker zijn dat ze het weer gaan verliezen. Wees dus realistisch en begin klein. Als je later goed wordt in daytraden kun je altijd groter inzetten.

Bepaal een budget in je strategie

Veel verliesmakende beleggers hebben een grote fout gemaakt aan het begin. Een belangrijke regel is om per belegging een bepaald risico in te calculeren. Riskeer bijvoorbeeld niet meer dan 100 euro per trade, om zo altijd je verliezen te beperken. Uiteraard kun je dit bedrag ook 10 euro of 1000 euro maken, afhankelijk van je eigen budget. Het gaat erom dat je je houdt aan je vooraf ingestelde budget, om grotere verliezen te voorkomen.

Klein beginnen

Je hebt wat informatie gelezen over daytraden en vervolgens wil je enthousiast beginnen. Maak niet de fout door te denken dat je in één keer je volledige budget in kunt leggen om geld te verdienen. Negen van de tien investeerders verliest direct al zijn eerste inleg. Probeer het eerst eens met 10% van je maximale inzet. Probeer eens een strategie waarvan je denkt dat die werkt. Maak je winst met die strategie? Herhaal dan nog een paar keer dezelfde strategie om toeval uit te sluiten. Is je inzet verdubbeld binnen 10-15 succesvolle trades en heb je de verliezende aandelen vroeg afgekapt? Dan kun je voorzichtig de rest van je budget gaan gebruiken.

Wees stressbestendig

Investeren als daytrader is niet weggelegd voor jou wanneer je veel teveel strest om dingen. Je gaat namelijk veel geld verliezen met je handel. Maar zolang je meer dan 50% van je beleggingen met winst terugkrijgt, verdien je geld. Laat je dus niet gek maken door een verliesgevend aandeel, en laat je ook niet verleiden door explosieve groei in anderen. Probeer je emoties uit te schakelen om keuzes te maken die jou geld opleveren.

Begin niet in de meest volatiele markten

Tienduizenden Nederlanders besloten enkele jaren geleden om zonder enige kennis van aandelen te beleggen in Bitcoin. Het was op het nieuws en de aandelen zouden explosief gaan stijgen. Helaas stokte de groei en zette de prijs van Bitcoin een flinke daling in. Het advies is daarom om niet te beginnen met investeren in extreem volatiele markten zoals penny stocks of cryptocurrencies. De kans dat je hier geld verdient of verliest is zeer groot, maar omdat strategieën zich hier minder makkelijk laten toepassen, is het ook riskanter om bepaalde trends te herkennen.

Wees realistisch over het maken van winst

Winstgevende daytraders verliezen over het algemeen zo’n 20-49% van hun inleg. De ene daytrader doet het beter dan de ander, maar veel winsten op het ene aandeel verdampen alweer snel zodra een ander aandeel zijn waarde verliest. Er zijn dus dagen dat je 1000 euro verdient, maar ook dagen waarop je achter elkaar 100 tot 400 euro verlies maakt. Zolang de dagen met 1000 euro winst er blijven, kun je die verliezen wel incasseren, maar vergeet niet dat je veel tegenvallende dagen gaat ervaren.

Neem je verlies waar nodig

Verlies kun je het beste zo snel mogelijk accepteren. Gelukkig zijn er wel manieren om er snel achter te komen of een bepaalde trade nog wel winstgevend gaat worden binnen dezelfde dag. Door op tijd conclusies te trekken over de koers kun je nog op tijd uitstappen en het verlies zoveel mogelijk beperken. Met een volgende – succesvollere – trade kun je de geleden schade dan weer inhalen. Een goede manier om automatisch je verlies te nemen is door een stop-loss in te stellen. Dit is een ondergrens waarmee je aangeeft dat je de aandelen wilt verkopen. Stel dat je aandelen koopt met een waarde van € 2,21 per aandeel. Je stelt een stop-loss in van € 2,13. Zodra de koers onder de € 2,13 komt, worden al je aandelen verkocht voor die prijs en wordt je verlies dus zoveel mogelijk beperkt.


9. Conclusie

Daytraden is een bijzonder vorm van beleggen. In tegenstelling tot het lange wachten bij stabielere fondsen of aandelen, ga je bij daytraden juist op zoek naar volatiele beleggingen waar je binnen korte tijd veel geld mee kunt verdienen. Hoewel dat niet voor iedereen is weggelegd, is het wel een bijzondere manier van investeren, waar een hoop spanning bij komt kijken.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

De artikelen op beleginfo.nl zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De inhoud van de artikelen is om bezoekers te informeren en dienen niet als aanbeveling. Let op, beleggen is risicovol.
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Tip van Beleginfo.nl

Daytrading cursus
Daytrading cursus
© BelegInfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies