Beleggen is een enorm breed begrip. Toch hebben veel beginnende beleggers niet altijd op een rijtje welke opties er allemaal zijn. We zijn allemaal wel bekend met het beleggen op de aandelenbeurs en het in de gaten houden van beurskoersen. Maar hoe zit het met andere investeringen en beleggingen, zoals wijn, vastgoed en indexfondsen? In dit artikel kom je alles te weten over alle vormen van beleggen en geven we tips hoe je kunt beginnen met het investeren in deze interessante kansen. Aan het eind van het artikel heb jij dan een goed beeld wat jij met (een deel van je) spaargeld kunt gaan doen.
- 1. DEGIRO
- Beginnen met beleggen: Wat is beleggen?
- Verschillende soorten beleggingen
- Aandelen, obligaties, ETF’s en andere beursproducten
- Overige manieren om te investeren
- Zorg dat je kennis hebt van het product en de risico’s waar je in wilt beleggen
- Vragen en tips met betrekking tot beleggen
- Waar en hoe maak je je belegging?
1. DEGIRO - goedkope beleggingsrekening
Bezoek DEGIROOm online te kunnen beleggen en toegang te krijgen tot verschillende beleggingsproducten, dien je een beleggingsrekening te openen. Dat kan bijvoorbeeld bij online broker DEGIRO. Door de goedkope handelstarieven en de gebruiksvriendelijke interface is DEGIRO een van de populairste online belegplatformen van Nederland.
Bezoek DEGIROBeginnen met beleggen: Wat is beleggen?
De definitie van beleggen is het laten vastleggen van geld – voor een langere of kortere periode van tijd, met als doel om daar op termijn geld mee te verdienen. Beleggen is daarnaast een spel waarbij er een balans tussen winst en risico gezocht wordt, waarbij je zelf bepaald hoeveel risico je wilt lopen om een bepaald bedrag bij elkaar te krijgen. Hoewel veel mensen beleggen vooral kennen van de beleggingsbeurzen, zijn dat natuurlijk niet de enige vormen van beleggingen. In dit artikel lees je alles over de verschillende soorten beleggingen die je kunt doen, of ze rendabel zijn en welke risico’s er zijn. Aan het einde van dit artikel heb je als beginnende belegger dan direct een beeld waar jij graag in zou willen beleggen met je spaargeld.
Verschillende soorten beleggingen
Laten we beginnen met de verschillende soorten beleggingen. Je krijgt dan direct een beter beeld van alle mogelijkheden en waarin jij mogelijk zou willen beleggen. Let erop dat iedere vorm van beleggingen zijn eigen voordelen en nadelen heeft. Zo zal je bijvoorbeeld met aandelen andere resultaten kunnen behalen dan wanneer je belegt in stukken land. Dat heeft deels te maken met de risico’s van beleggingen, maar ook de interesse is bepaalde producten, grondstoffen of aandelen.
Aandelen, obligaties, ETF’s en andere beursproducten
De meest bekende vorm van beleggen is via aandelen, obligaties of andere beursproducten. Je hebt vast wel de film ‘the wolf of Wall Street’ gezien, waarbij Leonardo di Caprio miljoenen dollars binnenhaalt door slim te beleggen voor zichzelf en anderen. Hoewel de film natuurlijk een geromantiseerd beeld schetst van deze wereld, zit er wel een kern van waarheid in. Er worden dagelijks miljoenen euro’s verdient op de beurs. Maar wanneer iemand een miljoen wint, betekent het soms ook dat iemand anders een miljoen verliest. De winnende kant viert dan feest, terwijl de verliezende kant de scherven van het verlies bij elkaar mag vegen.
Obligaties
De markt met aandelen op de beurs kan vaak erg turbulent zijn. Een goed voorbeeld is het aandeel Tesla van 2016 tot 2020. Dit was één van de meest turbulente beleggingen, waarbij je soms in één dag 50% van je investering kon verdienen of verliezen. Maar niet alle aandelen zijn zo turbulent. Er zijn namelijk ook obligaties waar je in kunt beleggen. Dit zijn beleggingen in een overheid of onderneming die het geld leent en daarvoor een schuldbewijs teruggeeft. Dit soort obligaties hebben vaak een lager rentepercentage dan veel andere beleggingen, maar aan de andere kant is de koers wel een stuk stabieler. Voor veel mensen geldt een obligatie dus ook vooral als ‘defensieve’ beleggingsstrategie, waarbij de investering dus hoogstwaarschijnlijk altijd geld oplevert.
ETF’s
ETF staat voor Exchange Trade Funds en worden in de Nederlandse beleggingswereld ook wel trackers genoemd. Die naam krijgen ze omdat ze bepaalde koersen volgen (tracken) van een gehele Index. Zo’n index is bijvoorbeeld de AEX-Index. Hierin zitten 50 verschillende bedrijven die allemaal anders presteren. Door in één keer te investeren in allemaal is de kans groot dat je uiteindelijk winst maakt met je belegging. Dat komt vooral omdat je de kansen spreidt en hierdoor een grotere kans hebt op winst omdat de economie over het algemeen altijd groeit wanneer er geen crisis is. Het voordeel van een ETF is dat je zelf niet de aandelen hoeft te kopen bij de 50 bedrijven, waardoor je nu binnen 1 druk op de knop 1/50e aandeel hebt van al deze bedrijven. Vervolgens is de waarde van jouw aandeel afhankelijk van de beursresultaten van deze bedrijven. Ook ETF’s worden vaak gebruikt voor lange termijn strategieën, omdat het risico betrekkelijk laag is en de winst daarbij ook vaak lager is dan bij investeringen in individuele bedrijven.
Aandelen met dividend
Dividend is een bedrag dat jaarlijks wordt uitgekeerd aan aandeelhouders, in ruil voor hun beleggingen in het bedrijf. In dit geval is de stand van de beurs dus wel relevant, maar minder relevant dan het percentage dividend dat wordt uitgekeerd. Het dividend is namelijk vaak een bedrag of percentage, dat gebaseerd is op de winst. Een bedrijf kan bijvoorbeeld zeggen dat zij 5% van de winst als dividend uitkeren aan beleggers. Dan krijg je dus 5% van je investering uitgekeerd als dividend. Er zijn ook bedrijven die aangeven een bepaald bedrag van de huidige koers uit te keren. Bijvoorbeeld € 1,50.
Dit kan gunstig zijn wanneer de huidige koers 20 euro is, omdat je hiermee dus al hoger uitkomt dan 5%, maar het is dan wel onzeker of je dit bedrag wel echt krijgt. Het is overigens altijd goed om op te letten of het gaat om hoogdividend of groeidividend. Hoogdividend is – zoals de naam doet vermoeden – een uitkering van een hoog dividend. Dit gebeurt vaak wanneer een bedrijf de winst niet zozeer nodig heeft om verder te groeien. Wanneer een bedrijf nog veel groeipotentieel heeft, wordt er gesproken over groeidividend. Dit houdt in dat het bedrijf een groter deel van de winst zelf houdt om opnieuw te investeren in nieuwe producten of diensten. Deze groeidividend bedrijven maken vaak later weer grotere winsten, waardoor aandeelhouders op de lange termijn toch een grotere winst kunnen verwachten.
Overige manieren om te investeren
Vastgoed
De waarde van koopwoningen stijgt al jaren flink door. Heb je als investeerder genoeg geld om een huis te kopen zonder vast te zitten aan een (investerings)hypotheek, dan is vastgoed in de afgelopen jaren een goede investering geweest. Een huis dat in 2010 nog 2 ton kostte, kan tien jaar later bijna 3 ton opleveren. Had je het huis in de tussentijd ook nog verhuurd, dan kun je bij de verkoop in een piek van de economie een flinke winst tegemoet zien. Uiteraard moet je ook rekening houden met onderhoud en vaste kosten die je maakt aan vastgoed.
Crowdfunding
Geld lenen bij de bank wordt tegenwoordig steeds moeilijker. Als antwoord op de vraag om die financiële ondersteuning is toen crowdfunding in het leven geroepen. Als belegger kun je dan particulieren of bedrijven helpen om hun financiering rond te krijgen. Het geld wat je aan hen geeft, is een lening die zij binnen een vooraf afgesproken tijd terugbetalen. Voor deze lening wordt rente betaald, wat dus uiteindelijk jouw verdiensten zijn.
In Nederland zijn er twee bekende platformen die zich bezighouden met het bij elkaar brengen van investeerders met geld en bedrijven die op zoek zijn naar kapitaal. Dat zijn Geldvoorelkaar en Crowdaboutnow. Vaak wordt er met crowdfunding een extraatje gegeven wanneer je meer dan een bepaald bedrag investeert. Zo zijn er bijvoorbeeld restaurants die gratis restaurantbezoekjes bieden wanneer je meer dan 500 euro belegt in hun onderneming, of innovatieve bedrijven die jou als eerste de kans geven om een nieuw product te testen wanneer je veel investeert. Let wel altijd goed op de voorwaarden en de haalbaarheid van projecten. Het komt namelijk weleens voor dat een project toch gestopt wordt en je het geld weer verliest.
Grondstoffen
Grondstoffen zijn nog steeds razend populair onder beleggers. Hoewel er meerdere grondstoffen zijn waarin je kunt beleggen, wordt er meestal gedoeld op goud of olie. Veel mensen die beleggen in grondstoffen doen dit via ETF’s. Over het algemeen kun je bij grondstoffen kiezen uit de volgende thema’s.
Energie
De energiesector is enorm. Dagelijks worden er miljarden aan gas en olie op de markt gebracht, waar een groot deel van onze producten van gemaakt worden. Olie wordt ook wel het zwarte goud genoemd en de prijs van olie is een goed referentiekader voor de stand van de huidige economie. Op het gebied van energie-grondstoffen zoals olie heb je de mogelijkheid om te beleggen door middel van trackers (ETF’s), Futures, hefboomproducten of reguliere aandelen van oliebedrijven zoals Shell.
(Edel)metalen
Van het zwarte goud gaan we naar het echte goud en andere (edel)metalen. Goud is het meest populaire metaal wat je op de beurs vindt, daarna zilver en als laatste koper. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt beleggen in deze metalen, waarvan futures voor veel beleggers het meest interessant zijn. Aan de andere kant kunnen beleggers met een kleinere portefeuille ook beleggen in goud door hun geld op CFD’s in te zetten.
Agrarische producten
Koffie levert niet alleen energie, het brengt ook geld op. En niet zo’n klein beetje ook. Agrarische grondstoffen zoals koffie en cacao zijn zeer populaire grondstoffen om in te beleggen. Er zijn trackers, futures, en aandelen, zoals in Startbucks en Farmers Brothers, waardoor je zelf kunt kiezen hoe je wilt beleggen in deze agrarische grondstoffen. Een ander agrarisch beleggingsproduct is graan, waar je ook diverse beleggingsopties kunt kiezen.
Naast deze producten kun je ook nog beleggen in chemische elementen zoals Uranium, Kobalt of Lithium. Dit zijn grondstoffen die worden gebruikt voor diverse toepassingen, van kernreactoren tot aan batterijen en glas of porselein.
Bitcoin en andere cryptocurrencies
Bitcoin is een digitale valuta met een aantal zeer interessante eigenschappen. Zo is het nóg schaarser dan goud: uiteindelijk zullen er maar 21 miljoen van in omloop zijn. Traditionele (fiat) valuta worden ieder jaar minder waard doordat er geld wordt bijgedrukt door centrale banken. In tegenstelling tot traditionele valuta is het bij Bitcoin onmogelijk om extra munten bij te drukken. Dit is niet mogelijk omdat Bitcoin decentraal is: er is dus geen centrale entiteit zoals een overheid of centrale bank die invloed kan uitoefenen op de geldvoorraad. In de historie van geld hebben we nog nooit een bepaald bezit gehad dat zo schaars is als bitcoin en dit zorgt ervoor dat de prijs ervan groeit omdat het aanbod steeds kleiner wordt (door difficulty adjustments in het protocol).
Wil je meer weten over Bitcoin? Dan raad ik je aan om het boek The Bitcoin Standard door Saifedean Ammous te lezen of dit artikel (beide in het Engels beschikbaar).
Sinds de komst van bitcoin zijn er verschillende initiatieven op de markt gekomen die de zogeheten ‘blockchain’-technologie van Bitcoin gebruiken voor andere doeleinden. Veel van deze alternatieve ‘cryptocurrencies’ missen echter de netwerkfactoren om daadwerkelijk te kunnen concurreren met Bitcoin op verschillende vlakken. Ik zou je daarom aanraden om af te zien of voorzichtig om te gaan met het investeren in andere cryptovaluta dan Bitcoin.
Valuta
Veel landen hebben hun eigen munt. Die munten verliezen of krijgen ten opzicht van elkaar waarde. Vaak is dat verschil niet zo groot, maar soms kan de waarde van een munt enorm stijgen of dalen. Door op de juiste momenten deze valuta te kopen en verkopen, kun je op de lange termijn veel geld verdienen. Dit wordt ook wel Forex trading genoemd. Dit is niet aan te raden wanneer je wilt beleggen op lange termijn.
Land
Net als de huizenprijzen stijgen ook de prijzen van de grond waar ze op staan. Wanneer je een strategisch stuk land koopt, kan je daar enkele jaren soms tientallen procenten winst op maken. Zeker wanneer dit stuk grond interessant wordt voor de uitbreiding van een stad of dorp, of wanneer bedrijven erop willen gaan bouwen kan zo’n lap grond een hele goede investering zijn.
Wijn, Whiskey
Wijn, whiskey of andere gebottelde dranken kunnen soms tientallen keren meer waard worden door de jaren heen. Zo zijn er whiskey flessen uit 1900 die duizenden euro’s waard zijn, en kun je ook iets jongere whiskey kopen die ieder jaar meer waard wordt. Ondanks dat de wijn of whiskey niet perse lekkerder smaakt na 100 jaar, wordt de waarde ervan toch steeds hoger.
Zorg dat je kennis hebt van het product en de risico’s waar je in wilt beleggen
Beleggen is risico’s nemen en inschattingen maken van de markt. Dat betekent dat je dus goed moet weten waarin je belegt en welk risico dat met zich meebrengt. Je kunt bijvoorbeeld zien dan Tesla het enorm goed doet op de markt en besluiten om ook te gaan beleggen, maar dat is geen garantie dat je ook daadwerkelijk geld verdient. Wellicht zit de koers wel op een piek waardoor je de komende maanden compleet in het rood gaat.
Door je goed in te lezen in de producten of bedrijven waarin je investeert, kun je al snel zien of een bepaalde belegging zich terug gaat verdienen. Daarna is het nog de vraag hoeveel risico je loopt. Een huis kopen is bijvoorbeeld vrij veilig. Over de jaren heen stijgt de waarde van vastgoed. Maar koersaandelen zijn vaak volatiel, wat betekent dat je dus nooit zeker kan zijn van het risico. Er zijn wel enkele ‘uitzonderingen’.
Veilige beleggingen
Honderd procent veilig beleggen bestaat niet. Maar er zijn wel beleggingen waarbij je een kleiner risico loopt dan bij andere beleggingen. Dat zijn de obligaties en ETF’s. Bovenin dit artikel schreven we al iets meer over dit soort beleggingen, waarmee je minder rendement behaalt, maar wel een grotere zekerheid hebt dát je dat rendement behaalt. Over het algemeen verdien je met dit soort beleggingen 1-8% rendement per jaar op je beleggingen. Een stuk hoger dan je eigen spaarrente.
Beleggingsfonds
Heb je geen zin of tijd om je goed te verdiepen in beleggen? Dan kan een beleggingsfonds een uitkomst zijn. Dit is een fonds wat geld investeert namens beleggers. Dit fonds bestaat uit een team van ervaren beleggers die vaak al jaren bezig zijn met beleggen en daardoor vaak beter een risico-analyse kunnen maken. Investeren via een beleggingsfonds kan dus een goed startpunt zijn voor je beleggingen. Je draagt een percentage van het bepaalde rendement af aan het fonds.
Maak beslissingen op basis van eigen onderzoek en raadpleeg hierbij meerdere bronnen
Wanneer je begint met beleggen, dan moet je erbij stilstaan dat er letterlijk miljoenen anderen al jaren bezig zijn met deze kunst. Je hoeft het wiel dus niet zelf uit te vinden. Het enige wat je hoeft te doen is het zoeken van het juiste studiemateriaal. Het belangrijkste advies is om niet naar slechts één persoon, website of bedrijf te luisteren – waaronder wij, omdat iedereen een eigen mening heeft. Met beleggen is het belangrijk dat jij je eigen vorm en stijl van beleggen gaat bepalen. De informatie kun je onder andere vinden op de volgende plekken:
- Boeken
- Artikelen op internet
- Podcasts
- Cursussen
Vragen en tips met betrekking tot beleggen
Je hebt ongetwijfeld enkele vragen over beleggen. Hieronder proberen we aan te geven wat wel of niet handig is wanneer je start met beleggen en nog maar weinig ervaring hebt.
Hoeveel geld moet ik opzij zetten om te beleggen?
Het is een vraag die veel beleggers zichzelf stellen. Hoeveel geld ga ik investeren? Een antwoord op die vraag is niet zo eenvoudig gegeven. Want hoewel jij misschien 1.000 euro kunt missen, zijn er ook mensen die 100 euro of 100.000 euro kunnen missen. De vraag is dus hoeveel geld je wilt riskeren, ten opzichte van je huidige vermogen. Kies een bedrag waar je jezelf comfortabel bij voelt en wat je kunt missen.
Sommige belegger hanteren de regel dat ze nooit meer dan 20% van hun maandelijkse inkomen uit werk investeren. Dit is dus het geld dat ze niet nodig hebben om mee rond te komen. Wanneer ze het verliezen zijn ze wel hun spaargeld kwijt, maar zijn ze niet persoonlijk failliet.
Begin met nepgeld of een kleine inleg
Wanneer je net start met beleggen begrijp je waarschijnlijk weinig wat al die groene en rode grafiekjes je te vertellen hebben. Dat komt in de toekomst wel goed, maar het is in deze fase niet verstandig om direct al je geld te investeren. Probeer het eens met 100 euro, of misschien zelfs maar 10 euro. En als je het helemaal slim aanpakt kun je ook eerst met nepgeld beginnen. Hoe? bijvoorbeeld via een app zoals Bux. Je kunt hier credits krijgen die vergelijkbaar zijn met echt geld en dus net doen alsof je echt aan het beleggen bent. Je volgt met je beleggingen ook de daadwerkelijke beurskoersen, dus als je na enkele weken of maanden ‘credits’ overhoudt, dan betekent het dat je met echt geld waarschijnlijk ook winst kan maken met je beleggingen.
Is het slim om een cursus beleggen te volgen?
Er zijn veel mensen die een cursus beleggen volgen om het in één keer goed te leren. Dit kan handig zijn, maar het heeft ook enkele nadelen. Een voordeel is dat je binnen enkele dagen of weken weet hoe beleggen werkt en ook gelijk wat praktijkkennis opdoet. Je hoeft dus niet allerlei dure boeken te kopen of tutorials te kijken op internet. Vaak kun je na de cursus al snel van start met beleggen. Een nadeel van een cursus is dat je de informatie maar van één bron krijgt. Deze bron heeft niet altijd alle wijsheid in pacht en kan je zelfs een kant opsturen die voor jouw situatie helemaal niet ideaal is. Let er dus wel op dat je de informatie aanneemt zoals het is; informatie. Het is vervolgens aan jou om te bepalen wat je doet met de informatie.
Beleggen is niet hetzelfde als gokken
Naar het casino gaan en al je geld op ‘rood’ inzetten bij roulette. Het is een goede manier om snel van je geld af te komen. Veel mensen zien beleggen ook op dezelfde manier. Je legt ergens geld in en je ziet wel of het daadwerkelijk wat gaat opleveren. Maar zo is beleggen niet en zo zou het ook niet moeten zijn. Beleggen is namelijk vooral veel inlezen, voorbereiding doen en ervaring krijgen. Wanneer je dat doet, dan is er een veel grotere kans dat je met beleggen geld verdient.
Het opbouwen van een portfolio
Beleggers hebben het vaak over een portfolio. Dit is de verzameling van al je beleggingen samen. Je portfolio kan bijvoorbeeld bestaan uit wat vastgoed, ETF’s en aandelen in bedrijven. Wanneer je net start met beleggen is je portfolio nog helemaal niet zo divers. Toch is het wel slim om je portfolio te diversificeren wanneer je geld wilt verdienen. Uiteindelijk is het verdienen van geld je enige doel met investeren, waardoor je de kans op winst zo groot mogelijk wilt maken en de kans op verlies wilt minimaliseren. Op één paard wedden kan natuurlijk, maar je risico ten opzichte van de winst is dan wel een stuk groter.
Risico’s spreiden
Met beleggen kun je niet geheel risicoloos te werk gaan. Wel kun je risico’s spreiden of zoveel mogelijk voorkomen. Er zijn verschillende manieren hoe je de risico’s kunt voorkomen. Hieronder zie twee van die mogelijkheden uitgewerkt.
Hedgen
Wanneer je gebruikmaakt van hedging, dan koop je een risico gedeeltelijk af. Je kan dat op verschillende manieren doen bij het beleggen. Stel dat je voor de lange termijn verwacht dat olie minder waard gaat worden, maar je weet dat de markt voor olie erg volatiel is en ook afhangt van ontwikkelingen in de duurzame markt. Je kunt dan ook duurzame beleggingen doen, om zo het risico af te kopen dat je investeringen in olie minder waard worden. Door deze manier maak je op de lange termijn minder winst, maar de kans op verlies is vele malen kleiner.
Veel beleggers hechten er veel waarde aan om ‘uncorrelated assets’ aan hun portfolio toe te voegen op deze manier te hedgen. Dit zijn beleggingsproducten die niet dezelfde trend volgen. Wanneer de koers van het ene product daalt, vang je dit op met een ander product.
Enkele voorbeelden van ‘uncorrelated assets’ die kunnen zorgen voor een gediversifieerde portfolio:
- Goud
- Obligaties
- Vastgoed
- Aandelen
- Bitcoin
- Crowdfunding
‘Dollar cost averaging’
Aandelen zijn soms 1 euro waard en enkele maanden later 10 euro. Maar het kan ook andersom zijn. Met dollar cost averaging koop je gedurende een langere periode aandelen van een bepaalde bedrijf of ETF, zonder steeds te kijken naar je winst of verlies. Stel dat je maandelijks 100 euro koopt van een aandeel Tesla. De ene maand krijg je hier 0,1 aandeel voor, en in andere maanden 0,2 aandeel. Wanneer het aandeel laag staat koop je dus meer aandelen en wanneer het goed gaat koop je minder aandelen. Tenzij het aandeel alléén maar negatief is, is de kans groot dat je hier op de lange termijn een vast rendement op behaalt. Een nadeel is dat je rendement betrekkelijk laag is en dat je dus ook een verkeerd (loser) aandeel kunt kopen waardoor je alsnog je inleg verliest.
Waar en hoe maak je je belegging?
Ok, je hebt nu alvast een idee waar je in wilt gaan beleggen en nu ben je benieuwd waar je terecht kunt met je geld? Hieronder zie je op welke plekken je je geld kunt beleggen, op individueel niveau of via een (online) broker of andere instantie.
1. Aandelen, obligaties ETF’s en andere beursproducten
Wanneer je geld wilt beleggen in aandelen, obligaties, ETF’s of andere beursproducten, dan kun je het beste terecht bij een online broker. Je maakt een account aan, je stort geld op je account en vanaf dat moment kun je beginnen met beleggen. Het is wel zaak om te kiezen voor betrouwbare online brokers. Hieronder een lijstje met populaire online brokers waar je gebruik van zou kunnen maken.
- Degiro
- Binckbank
- Flatex
2. Vastgoed
Wie in vastgoed wilt investeren, kan daarvoor verschillende strategieën gebruiken. Het meest voor de hand liggende idee is wanneer je een huis koopt en deze gaat verhuren. Zo kun je de eventuele hypotheek bekostigen met de huur, terwijl de woning ieder jaar (hopelijk) ook meer geld waard wordt. Je kan bij het zoeken naar geschikte beleggingspanden kijken bij Funda en een selectie maken van enkele huizen die binnen je budget passen, maar wel een andere indeling hebben qua aantallen slaapkamer, tuin of andere eigenschappen. Zo krijg je een goed beeld van de mogelijkheden.
Wanneer je gaat beleggen in vastgoed, dan heb je misschien niet genoeg kapitaal om de woning of het pand aan te schaffen. Daar komt de beleggingshypotheek om de hoek kijken. Dit wordt ook wel een verhuurhypotheek genoemd en kun je afsluiten bij diverse banken. Voor deze hypotheken gelden vaak wel andere hypotheekrentes dan bij particuliere koop van een huis. Deze extra kosten moet je dus wel meenemen in je berekening van de potentiële winst.
3. Crowdfunding
Crowdfunding is een manier van beleggen waarbij je geld investeert in bedrijven die krediet nodig hebben om producten of diensten uit te kunnen werken. Vaak worden er duizenden tot zelfs miljoenen euro’s gevraagd op zogenaamde crowdfunding platformen, waarmee de makers (hopelijk) meer geld verdienen om dit terug te betalen. De rentes die je hierover ontvangt verschillen enorm. Soms gaat het om 3 procent, terwijl je bij interessante ‘business loans’ soms meer dan 12% rente op jaarbasis kunt ontvangen.
Twee voorbeelden van Nederlandse crowdfundingplatformen zijn Crowdaboutnow en Geldvoorelkaar. Beide platforms zijn er voor zowel investeerders als kapitaal zoekende ondernemers. Het werkt heel eenvoudig. Je zoekt een project op wat je aanspreekt en bepaalt wat je wilt beleggen. Let wel op, want sommige beleggingen duren heel lang voordat ze terugbetaalt worden. Het rentepercentage verschilt ook heel erg. Maak dus een goede overweging welke crowdfunding strategie je toepast.
4. Grondstoffen
Bij grondstoffen is het mogelijk om op twee manieren te investeren. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in het product olie, maar ook in de verwerker van die grondstof, bijvoorbeeld Shell. Dat zijn wel twee hele verschillende dingen, want een olieprijs kan laag staan terwijl Shell winst maakt, maar de olieprijs kan ook torenhoog zijn, maar shell draait verlies. Uiteraard zijn dit situaties die niet zo vaak voorkomen omdat de aandelen van Shell veelal afhangen van de olieprijs, maar er zit altijd wel een verschil tussen de daadwerkelijke grondstof en het bedrijf dat het verwerkt.
Wanneer je belegt via CFD’s (Contract For Difference) dan kun je beleggen in de olie zelf, zonder het direct in handen te krijgen als tastbaar product. Wanneer je gebruikmaakt van ETF, dan beleg je juist in het bedrijf dat de grondstof verwerkt, zoals Shell. Een andere optie is om je aan te sluiten bij een beleggingsfonds dat zich richt op het beleggen in olie. Door met dit beleggingsfonds in zee te gaan, profiteer je dus alsnog van het beleggen in de fysieke grondstof zelf.
5. Bitcoin en cryptocurrencies
De markt met Bitcoin en andere cryptomunten vindt 24 uur per dag plaats op internet. Deze bijzonder valuta heb je in diverse soorten en maten, maar uiteraard is Bitcoin de meest populaire munt. Je schaft cryptocurrencies aan bij een broker of direct op een online beurs. Een betrouwbare broker is Bitonic. Koop je liever direct op de beurs, dan kun je het best naar Kraken of Bl3P.eu.
6. Valuta
Ben jij fan van de Euro, de Pond of de Chinese Yuan? Dan kun je ook gaan beleggen in valuta. De markt hiervoor is gedecentraliseerd en is daarom 24 uur per dag geopend, 5,5 dag per week. Logisch, want aangezien valuta landgebonden is, kun je moeilijk de markten sluiten als beide valuta van jouw koop over verkoop aan de andere kant van de wereld zitten. De beste plek om te handelen in valuta is Forex. Dit is een online platform en Forex betekent Foreign Exchange. Het is de grootste online markt voor valutahandel en dagelijks worden er biljoenen aan valuta geruild via de markt. Bij het handelen in valuta speculeer je eigenlijk over de waarde van de munt in verhouding tot de economie van een land.
Bij de meeste online brokers heb je ook toegang tot Forex markten, zoals bijv. bij:
- Binckbank
- DEGIRO
- flatex
7. Land
Beleggen in land kan op verschillende manieren. Je kunt zelf op zoek gaan naar kavels die je kunt kopen, maar je kunt bijvoorbeeld ook landbouwgrond kopen. Er zijn verschillende manieren hoe je hieraan kunt komen. Om aan landbouwgrond of bosgrond te komen, moet je vooral lokale connecties hebben en zelf op zoek gaan naar dit soort plekken. Er is niet één marktplaats in Nederland waar alle lappen grond worden aangeboden.
8. Wijn, whisky, kunst etc.
Wijn, whiskey en kunst zijn over het algemeen van waarde wanneer ze exclusief zijn of worden. Het is hiermee ook een klein beetje zoals wat er vaak gezegd wordt: ‘wat een gek ervoor geeft’. Dat betekent dat er niet perse een vast rendement zit op een belegging in dit soort producten. Je kunt dit soort producten aankopen via een veiling, waarbij de hoogste bieder het product wint. Wanneer je de drank of kunst dan enkele jaren in bewaring hebt gehad, kun jij deze routine weer herhalen en er hopelijk een hoger bedrag voor opstrijken.
Ook is Catawiki een goede website. Hier worden via internet bijzondere objecten geveild waar je op kunt bieden. Let er wel op dat je alleen spullen koopt die ook echt in waarde gaan vermeerderen. Wijn, Whiskey en kunst zijn redelijk veilig, maar met andere objecten is het moeilijk om van tevoren te bepalen of het over enkele jaren een significant hoger bedrag zal gaan opleveren.
Zoals je ziet valt er genoeg te zeggen over beleggen. Er zijn werkelijk tientallen dingen waar je in kunt beleggen en er komen steeds weer nieuwe dingen van waarde bij. Zo was de cryptomunt tot enkele jaren nog helemaal niet populair, terwijl er nu dagelijks miljarden euro’s aan cryptomunten worden gekocht en verkocht. Het spreekt dus voor zich dat de beleggingsmarkt goed in de gaten gehouden dient te worden, al is het maar om altijd op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen en kansen om vroegtijdig in te stappen bij een succesvol idee, of bijzondere onderneming.