Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. - We ontvangen mogelijk een commissie als u zich inschrijft via onze affiliate links.

Beleggen in garageboxen; dit moet je weten

Beleggen in garageboxen; dit moet je weten

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

Heb jij ooit overwogen om te gaan beleggen in garageboxen? Je bent niet de enige. Rendementen van zo’n 10% zijn zeker niet onhaalbaar en met de stijgende vastgoedprijzen doen de (onderhoudsvriendelijke) garageboxen uiteraard ook een beetje mee. Daarnaast is het prettig om door verhuur van garageboxen een gegarandeerde passieve geldstroom te genereren. Tijd om eens te kijken of dat ook voor jou misschien wel een interessante vorm van beleggen is.

Synvest - Beleggen in een vastgoedfonds

Imageblank
Bezoek Synvest

Zelf vastgoed aankopen en verhuren is een lucratief verdienmodel. Maar het kost ook veel tijd, is niet liquide, en vereist vaak financiering. Een goed alternatief is in dat geval een vastgoedfonds. Zonder dat je er zelf veel werk van hebt, krijg je bij een vastgoedfonds maandelijks dividend uitgekeerd en kun je instappen met elk bedrag. Synvest is een vastgoedfonds dat jouw inleg belegt in divers vastgoed in Duitsland en Nederland.

Bezoek Synvest

Toegankelijke vastgoedobjecten

Garageboxen zijn wellicht niet het eerste vastgoedobject waarin je denkt te gaan investeren. Toch is het een zeer toegankelijke manier om geld te verdienen. Er zijn duizenden garageboxen te koop en de meeste van hen zijn eenvoudig in onderhoud en leveren altijd wel geld op. Hieronder enkele redenen waarom beleggen in garageboxen ook voor jouw beleggingsportfolio een toegevoegde waarde kan zijn.

Op twee manieren geld verdienen

Een garagebox leent zich er uitstekend voor om dubbel geld op te leveren. Allereerst is het object natuurlijk een vaste prijs waard, die door middel van onder andere appreciatie van de markt of valuta meer opbrengt bij verkoop. Aan de andere kant kun je garageboxen verhuren aan mensen die daarnaar op zoek zijn. Zij betalen huurbedragen van soms wel 400 euro per maand voor een garagebox van enkele vierkante meters. Door jaren achter elkaar zo’n garagebox te verhuren, kun je soms binnen 10-15 jaar het volledige bedrag van de aanschaf aan huur terugverdienen. In de tussentijd is de waarde van het object zelf waarschijnlijk óók gestegen, waardoor je er bij de verkoop soms bijzonder veel geld aan over kunt houden.

blankGarageboxen zijn eenvoudig te verhuren

Woningen worden door huurders vaak kritisch bekeken of zelfs afgewezen op bepaalde onderdelen. Een garagebox is een object waar weinig mis mee kan zijn. Zolang de locatie van een garagebox optimaal is – bijvoorbeeld aan de rand van een grote stad, in de buurt van het openbaar vervoer –  zullen er vrijwel altijd geïnteresseerde huurders zijn. Je hoeft hiervoor ook geen verhuurmakelaar of bemiddelingsbureau in te schakelen. Je zoekt bijvoorbeeld zelf gewoon een huurder via Marktplaats of websites waar ook objecten zoals deze aangeboden mogen worden.

Uiteraard is het ook mogelijk om het zoeken van een huurder volledig uit te besteden. Dan kan een makelaar helpen om contracten op te stellen, bezichtigingen te doen en de sleutels te overhandigen. Vervolgens hoef jij alleen nog maar het geld te incasseren voor de verhuur.

Regio van belang in verband met appreciatie

Appreciatie betekent dat de waarde van bijvoorbeeld de Euro stijgt ten opzichte van de Amerikaanse Dollar. Maar ook bij het verhuren van garageboxen is sprake van appreciatie. Je ziet het binnen Nederland ook al enorm op de huizenmarkt. Huizen in Amsterdam kosten soms gemakkelijk twee keer zoveel als vergelijkbare woningen in een klein dorp in de Achterhoek. Deze hogere appreciatie heeft ook invloed op de waarde van garageboxen. Wanneer je een goede regio uitkiest die groei doormaakt, dan zal die groei één op één terug te zien zijn in de huurprijs van de garagebox en de uiteindelijk waarde van het object zelf. Het is dus verstandig om goed na te denken over de regio waarin je een garagebox koopt. Je kan zelf onderzoek doen naar regio’s die in ontwikkeling zijn en beleidsplannen van bepaalde steden of regio’s inzien.

Weinig onderhoud

Een garagebox is een eenvoudig object om te onderhouden. Over het algemeen zijn namelijk gewoon 3 muren, een dak en een garagedeur. Er kan dus weinig aan kapot gaan en ook het onderhoud zelf is eenvoudig. Het is bijvoorbeeld alleen noodzakelijk om periodiek het dak te inspecteren op lekkages, te controleren of er geen scheuren of barsten in de muren zitten en het systeem om de garagedeur – elektrisch of niet – moet natuurlijk ook weleens onder handen genomen worden. In totaal kost dat misschien een dag per jaar, waardoor je met zekerheid kunt zeggen dat een garagebox één van de meest eenvoudige objecten is om te onderhouden.

blank


Kant en klaar kopen

Je kunt een garagebox natuurlijk kopen wanneer hij al helemaal klaar is. Dat is voor de meeste mensen de manier die voorkeur heeft boven het zelf bouwen van de box. Maar waar kun je ze precies kopen, en waar moet je allemaal rekening mee houden? Hieronder enkele punten van aandacht wanneer je geïnteresseerd bent in het kopen van een kant en klare garagebox.

blankFunda

Funda. Wie kent het platform niet? Het is één van de meest gebruikte en meest populaire websites waar huizen en andere objecten worden aangeboden. Zo ook garageboxen. Dagelijks verschijnen er tientallen garageboxen online die je kunt kopen – of huren. Je vindt de garageboxen door een plaatsnaam in te typen bij ‘te koop’. Vervolgens laat je de website zoeken naar alle objecten in die regio. Aan de linkerkant kun je dan onder het kopje ‘Soort Aanbod’ kiezen voor parkeergelegenheid. Wanneer je niet gebonden bent aan een regio, kun je in het zoekgebied ook heel Nederland invullen. Dan krijg je de keuze uit honderden garageboxen die in Nederland te koop staan.

Marktplaats

Marktplaats is en blijft de grootste aanbieder van tweedehands producten. Maar je vindt er ook regelmatig garageboxen te koop. Die worden dan aangeboden via particulieren of makelaarskantoren die de objecten namens hun cliënten te koop aanbieden. Hoewel je met Marktplaats natuurlijk altijd moet opletten met wat je koopt, ligt het met een garagebox ook weer iets anders. Het is daarom altijd aan te raden om iemand mee te nemen die verstand heeft van dit soort objecten.

Garagebox kopen op kant en klaar boxenterrein

Er zijn een aantal aanbieders in Nederland die een kant en klaar terrein aanbieden waar de garageboxen op staan. Dat is dus een plek met soms wel tientallen garageboxen in één groot pand. Je koopt dan zo’n garagebox bij de beheerder, waarbij je maandelijks nog wel een vast bedrag moet betalen. Hiervan wordt alles geregeld, van het beheer tot aan verhuur, contracten, beveiliging en vergunningen. Je hebt er dan dus vrijwel helemaal geen omkijken meer naar. Een nadeel van zo’n boxenterrein is dat je servicekosten moet betalen. Daardoor ben je duurder uit dan wanneer je een eigen garagebox zou kopen op je eigen terrein. Een voordeel is wel dat de garagebox soms al verhuurd is. Je koopt de huurder er dan bij, waardoor je direct inkomsten ontvangt.

blankLet wel op dat je vaak ook nog verplicht bent om naast de servicekosten ook een maandelijkse bijdrage te doen aan de Vereniging Van Eigenaren. De hoogte van dit bedrag scheelt per garagepark. Mogelijke locaties om een garagebox op een garagepark te kopen zijn:

  • Box XL
  • Boxx Garageparken
  • Boxcomplex
  • Garagepark Nederland

Bereken ook de extra kosten

Wanneer je een object zoals een garagebox koopt, dan gaat dat hetzelfde als bij een huis. Je moet dus alles via de officiële weg overdragen. Daar komen bijvoorbeeld ook notariskosten bij kijken en overdrachtsbelasting. Zorg dus dat je altijd een compleet plaatje van de financiën maakt voordat je een bod uitbrengt op een bestaande garagebox.


Zelf bouwen

blank

Vervolgens is er ook nog een andere mogelijkheid. Zelf een garagebox (laten) bouwen. Dit lijkt heel lastig, en het is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar wanneer je extra geld wilt verdienen met je garagebox is dit een interessante mogelijkheid. Wanneer je een eigen garagebox wilt bouwen, dan kun je de volgende dingen in gedachten houden, om alles zo goed mogelijk te regelen.

Kavel

Als je iets wilt bouwen, dan moet je er eerst grond voor hebben. Een kavel is daarom de uitgelezen mogelijkheid om daar vervolgens een garagebox op te bouwen. Je kunt op websites zoals Funda kavels vinden waar nog niet op gebouwd is, maar waar dat mogelijk wel toegestaan is. Voordat je tot de aanschaf overgaat, is het wel belangrijk om te kijken naar de vergunningen die je nodig hebt. Soms is het namelijk niet toegestaan om zomaar een garagebox te bouwen op een stuk grond, zelfs als dat stuk grond al van jou is.

Aannemer

Je kan natuurlijk zelf je kluskleding aandoen en alles zelf gaan maken. Maar je bent daar waarschijnlijk wel even mee bezig. Een fundering, vloer, muren en een dak zijn namelijk niet zomaar gemaakt. Een aannemer die verstand heeft van garageboxen kan binnen enkele dagen een heel eind komen in de bouw ervan. Die kosten kun je er waarschijnlijk zo weer uithalen omdat je veel sneller kan beginnen met de verhuur. Een aannemer kan je daarnaast ook nog adviseren over gebruikte materialen, duurzaamheid en het zo efficiënt mogelijk gebruikmaken van de ruimte.

Soort garagebox

Uiteraard moet ook goed nagedacht worden over het soort garagebox. Gaat het echt om een autogarage, of wil je meer een opslag creëren waar mensen hun spullen handig kunnen opslaan? Door van tevoren na te denken over de meest voor de hand liggende – en vooral ook meest winstgevende invulling, ben je veel beter in staat om de box snel te verhuren om inkomsten te generen. Maar niet alleen het doel van de garagebox is belangrijk. Ook het materiaal en de manier waarom het gebouwd wordt is een belangrijke overweging. Vind je beton mooi, ga je voor metselstenen of kies je voor een prefab oplossing uit de fabriek?

Randvoorwaarden

Een eigen garagebox bouwen is natuurlijk leuk en kan in veel gevallen goedkoper zijn dan het kopen van een garagebox. Toch zijn er ook enkele andere punten waar je goed over na moet denken. Want wie gaat het beheer doen? En hoe regel je de beveiliging, de contracten en andere faciliteiten om de garagebox heen, zoals elektriciteit en wellicht stromend water? Dit soort extra dingen kunnen er soms voor zorgen dat je er meer tijd of geld aan kwijt bent dan je had gehoopt.


Garageboxen zijn hele interessante investeringen. Door de lage aanschafwaarde, het weinige onderhoud en de grote interesse lijkt het dus ook een ideale manier om hier je geld mee te verdienen. Heb jij al een garagebox op het oog?


De artikelen op beleginfo.nl zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De inhoud van de artikelen is om bezoekers te informeren en dienen niet als aanbeveling. Let op, beleggen is risicovol.
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Tip van Beleginfo.nl

degiro
© BelegInfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies