Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. - We ontvangen mogelijk een commissie als u zich inschrijft via onze affiliate links.

Wat is een trading bot en werkt het?

Wat is een trading bot en werkt het?

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

In deze blog bespreken we trading bots. Een trading bot is een algoritme die met jouw geld handelt en daarmee winst probeert te verdienen, maar hoe werkt ene trading bot en welke zijn populair? Wanneer werkt een trading bot wel en wanneer niet? Op basis van de informatie in deze blog kan je waarschijnlijk daarna prima zelf beslissen of een trading bot wel of niet iets voor jou is om te gebruiken als basis voor jouw beleggingsbeslissingen.


Hoe werkt een trading bot?

Een tradingbot is een soort beleggingsrobot, een computer/algoritme die indicatoren gebruikt om daarmee bepaalde trends in koersontwikkeling te herkennen. Met behulp van die trends kan hij dus ook voorspellen waar de koers de komende tijd heen gaat. En op basis daarvan kan jij beslissen of je bepaalde aandelen of andere beleggingsinstrumenten wil kopen of juist verkopen. Tradingbots bestaan al langer of in ieder geval de software die ervoor wordt gebruikt, maar die was lange tijd veel te duur voor de particuliere belegger. Door de opkomt van cryptocurrencies zijn tradingbots ook toegankelijker geworden, en aantrekkelijker in prijs, voor beleggers zoals jij en ik.

Een geprogrammeerde robot

Een trading bot is eigenlijk niet meer dan een geprogrammeerde robot. Op basis van de indicatoren die hij volgt en een strategie die hij hanteert, komt hij tot een bepaalde keuze die hij ook meteen uitvoert. Besef dat hij daarin geen rekening houdt met het laatste beursnieuws, voorspellingen van meerdere analisten en bijvoorbeeld de komende verkiezingen. Hij doet precies wat hij moet doen, hij voert uit zoals hij is geprogrammeerd. Je moet dus zeker zijn van je zaak als je een trading bot voor jou aan het werk zet.

Daytrading automatiseren

Als je overtuigd bent van het feit dat een trading bot voor jou een goede keuze is, dan kan je er ook voor kiezen om je daytrading beleggingsbeslissingen automatisch te laten uitvoeren. Want hoe jammer zou het zijn dat jouw trading bot wel een bepaalde koop- of verkoopbeslissing neemt voor andere beleggingen, maar niet voor jouw daghandel? Er is speciale software om jouw beleggingshandelingen automatisch om te zetten in actie. In dat geval krijg je dus niet alleen de melding van hoe jij op dat moment zou moeten handelen op de beurs, maar wordt dit ook direct voor jou uitgevoerd.

Besef dat er dus iets kan worden gedaan wat je niet meer terug kan draaien. Je moet dus volledig vertrouwen hebben in jouw trading bot als je kiest voor het automatiseren van je daytrading. Groot voordeel is wel dat geen enkele kans aan je neus voorbij gaat.

Gebruik maken van arbitrage (tussen verschillende beurzen)

We bespreken hier arbitrage in financiële zin, dat wil zeggen gebruik maken van prijsverschillen tussen beleggingsproducten op verschillende beurzen. Dit is dus een strategie waarbij de trading bot signaleert dat een vergelijkbaar product op een andere beurs goedkoper is. De achtereenvolgende stappen zouden dan kunnen zijn: huidige product verkopen op beurs A, vergelijkbare product goedkoper kopen op beurs B. De winst is het koersverschil, de ‘arbitrage’ tussen beide beurzen.


Technische analyse automatiseren en patronen herkennen

Waarom zou je zelf veel tijd investeren in een pittig onderwerp als technische analyse als je er én (nog) weinig kennis van hebt én weinig tijd? Vergis je niet in dit onderwerp, want bij een onjuiste analyse kan je behoorlijk de boot in gaan. Niet alles is immers wat het lijkt als je een bepaalde koersontwikkeling of grafiek interpreteert. Laat je een juist geprogrammeerde trading bot het werk doen, dan vindt die technische analyse bijna als vanzelf plaats. Jouw trading bot herkent patronen en weet daarom op het juiste moment op de juiste manier te handelen. Daarnaast weet een trading bot de emoties weg te halen uit het trading-proces, juist die emoties zijn vaak de grootste valkuilen bij (day)traden.

Zelf parameters instellen (essentieel voor goed functioneren)

Je zal begrijpen dat je zelf bepaalt wat jouw trading bot wél en niet doet. In principe kan je jouw trading bot (of de producent daarvan) nooit verwijten dat hij niet doet wat jij wil. Jij bent zelf namelijk degene die de trading bot instructies geeft, parameters instelt. Dat verschilt uiteraard per trading bot, maar algemeen doe je dit door een aantal basisinstellingen te selecteren en vervolgens ‘buy’ en ‘sell’ settings vast te leggen. Schaf je een trading bot aan, neem dan ruim de tijd om je te verdiepen in de werking ervan. Denk ook goed na over wat jij precies wil dat de trading bot voor jou doet, want hij zal jouw instructies nauwgezet opvolgen, en zonder emotie handelen, ook als jij dat op dat moment zonder trading bot heel anders zou doen.

Vooral succesvol in volatiele markten

Een trading bot biedt vooral voordelen in volatiele  markten. De koersontwikkelingen gaan daar vaak heel snel. Snelle stijgingen kunnen worden gevolgd door snelle dalingen. Daardoor is de kans dus groter dat je een goed moment mist om te kopen of te verkopen. De trading bot heeft geen andere agenda dan handelen, en slaat zijn slag. Een trading bot handelt met behulp van zijn kunstmatige intelligentie onmiddellijk, maar houdt ook rekening met het risico dat jij hem in zijn parameters hebt meegegeven. Hoe minder volatiel de markt, hoe makkelijker je zelf kunt beleggen en beslissingen kunt uitvoeren. Tenzij je lekker achterover wil leunen en de trading bot zijn werk laat doen, als ware het een werknemer die je in dienst hebt genomen.


Redenen om een trading bot te gebruiken

Je kan je uiteraard afvragen waarom jij met een trading bot zou moeten gaan werken, zeker als je al langere tijd actief bent op de beleggersmarkt. We geven je een aantal redenen, waarvan je zelf waarschijnlijk prima zelf kunt bepalen of ze op jou van toepassing zijn.

Emoties buiten de deur zetten

Eén groot voordeel van het inschakelen van een trading bot is het volledig uitschakelen van emoties. Al zijn we nog zo overtuigd dat we verstandelijk handelen: in veel gevallen, en ook bij financiële beslissingen, spelen emoties een grote rol. Uiteraard is dat bij de één wat meer dan bij de ander, en er zijn uitzonderingen. Maar gemiddeld genomen laten we onze gevoelens mee wegen. We hebben bijvoorbeeld een positief gevoel bij een bepaalde branche of juist een minder positief beeld van een bepaald bedrijf. Ons gevoel zegt dat we dit beter niet kunnen doen, terwijl verstandelijk redeneren daar steeds weer bij uitkomt. Als je een trading bot het werk laat doen, wordt dat allemaal buiten gesloten. Een trading bot handelt puur op technische indicatoren en jouw gekozen strategie. Dat jij ergens een minder gevoel bij hebt, interesseert de trading bot niet. Sterker nog: hij ziet of voelt het niet eens.

Sneller handelen en inspelen op marktbewegingen

Een trading bot kan jou dus werk uit handen nemen. Terwijl jij met andere, en wellicht nog belangrijkere dingen bezig bent, houdt jouw trading bot een oogje in het zeil. Hij is zo geprogrammeerd dat hij precies weet wanneer te handelen, en wanneer niet. Je hoeft dus niet continu op te letten, tot dat moment komt waarop je al die tijd zat te wachten. In principe zou je zelfs achterover kunnen leunen tot jouw trading bot op exact het juiste moment toeslaat.

Efficiënter handelen, ook ’s nachts

Want je handelt op de beurs als je daar tijd voor hebt, als je achter je laptop zit of je je smartphone op dat moment kunt gebruiken. Je handelt niet als je in een meeting zit, boodschappen doet, een gezellige avond hebt, of slaapt. Dat klinkt allemaal heel logisch toch? Wil jij op laatstgenoemde momenten ook kunnen handelen? Dan is een trading bot zeker een aanrader voor jou. Want hoe jammer is het als je van een leuk feest thuiskomt, maar je hebt wel een fantastische kans op de beurs gemist, omdat de koersen inmiddels alweer stijgen, of juist dalen? Het tegenovergestelde kan gebeuren als je een leuke avond in het theater of de bioscoop hebt gehad, wellicht ook nog met een heerlijk etentje vooraf. Je opent je beleggingsapp en blijkt zojuist een fantastische deal te hebben gesloten. Dat kan omdat een trading bot 24/7 voor jou aan het werk is.


Populaire trading bots

Het wordt tijd dat we eens een paar populaire trading bots voor je op een rij zetten. We houden het bij drie trading bots.

Openbank roboadvisor

Als je de Openbank roboadvisor aanschaft, dan kies je voor automatisch beleggen. En juist bij deze Openbank roboadvisor werkt dat betrekkelijk eenvoudig. Het is ook niet helemaal de trading bot zoals we hierboven uitgebreid hebben besproken. Als je je aanmeldt, dan krijg je een aantal vragen. Jouw antwoorden daarop leiden tot een bepaalde beleggingsstrategie. Om die reden is het ook in dit geval dus belangrijk dat je zo eerlijk mogelijk antwoord geeft. Anders zou je zomaar bij een beleggingsstrategie kunnen uitkomen die niet bij jou past, waardoor je meer risico neemt dan je wil of kan nemen. Met het bedrag dat je inlegt gaat de Openbank roboadvisor voor jou aan de slag en belegt hij voor jou. De Openbank roboadvisor werkt ook met beleggingsexperts en met adviezen van Black rock, één van de allergrootste beheerders ter wereld op het gebied van beleggen.

Cryptohopper (voor cryptovaluta)

Cryptohopper is een beleggingsplatform dat zich specifiek richt op cryptocurrency. Al ruim 140.000 mensen kozen voor dit platform, waarop je automatisch kunt handelen in zo’n 100 verschillende cryptocurrencies. In combinatie met Cryptohopper kan je ook werken met diverse cryptocurrency wisselaars. In vergelijking met de Openbank roboadvisor kan je je vertrouwen in dit geval wel heel erg aan een trading bot geven. De Cryptohopper kan namelijk helemaal geautomatiseerd aan het werk gaan, uiteraard met de instructies die jij hem hebt gegeven. Hij kan bijvoorbeeld het onderzoek doen dat je normaalgesproken zelf zou uitvoeren. Tevens voert hij automatisch transacties uit. Ja, dat is nogal wat. Je moet dus wel zeker weten dat je hem goed hebt geïnstrueerd en dat hij ook exact uitvoert wat jij wil. Wellicht nog belangrijker: hij moet vooral niet handelen op een manier die jij niet wil. Maar daar ben je dus zelf bij. Als jij alles m.b.t. jouw beleggingshandel wil automatiseren, dan is de Cryptohopper een prima keuze.

Metatrader 5 (voor Forex)

Metatrader is een product van een Russisch bedrijf, met de naam MetaQuotes. Metatrader 5 is de opvolger van eerdere versies, want Metaquotes is al bijna tien jaar actief op de forexmarkt. Ook hier hebben we het over een systeem waarmee je jouw beleggingsactiviteiten volledig kunt automatiseren. Je kunt dus uitgebreide analyses laten doen, posities laten beheren én orders laten plaatsen. Metatrader 5 is meer dan een integrale update van Metatrader 4. Een verschil is bijvoorbeeld dat Metratrader 5 nog beter is voorbereid op automatisch handelen. Daarnaast is er een nieuwe programmeertaal gebruikt waardoor deze beleggingssoftware nog sneller berekeningen kan maken én handelen.


Werken trading bots of niet?

Dit is uiteraard een zeer begrijpelijke vraag en ook eentje die niet in algemene zin te beantwoorden is. In een bull market (dus wanneer de koersen een opgaande lijn hebben) werkt een trading bot soms prima, soms ook niet. Stijgen de koersen, dan is er uiteraard een reële kans dat jouw trading bot doet wat je zelf ook zou doen. In een bear market werkt hij bijna nooit, tenzij je zelf een hele goeie strategie hebt ontwikkelt. Een trading bot kan vooral een goeie keuze zijn als je weinig tijd hebt om je te verdiepen in je beleggingskansen en je emoties bij het handelen nu wel eens uit wil schakelen. Realiseer je wel dat je dus geen direct contact hebt, adviezen krijgt of contact kunt hebben met een klantenservice.

Vergeet de magische trucjes waar je op hoopt

blank

Er zijn mensen die in gouden bergen dromen zodra ze van een trading bot horen. Hou op met dromen en kom terug in de realiteit. Er is niets magisch aan trading bots. Als het zo perfect zou werken, dan zou allang iedereen in de beleggingswereld een trading bot beslissingen laten nemen en zou iedereen dus geld verdienen? Nee, zo werkt het helaas  niet. Vergeet ook niet dat trading bots nog relatief nieuw zijn en dat ze niet 100% gepersonaliseerd werken.

Vooral geschikt voor ervaren handelaren

Een trading bot kan wel een erg handige en goed werkende tool zijn voor ervaren traders, die precies weten wat ze willen. Door successen en juist ook door forse tegenvallers hebben ze veel geleerd, en kunnen ze een formule vinden waarmee ze ook een trading bot aan het werk kunnen zetten. Beleggen kan dan bijna op de automatische piloot. Om deze reden is een trading bot dus minder geschikt voor minder ervaren beleggers. Zoals al aangegeven: blijf realistisch en bepaal eerst eens op je gemak de strategie waar je definitief mee wil werken.


Geloof niet in nog grotere gouden bergen

In de beleggingswereld gaat veel geld om,  heel veel geld. Je zal er niet van opkijken dat ook in deze wereld oplichters rondlopen. Wees dus op je hoede als je een advertentie, een aankondiging o.i.d. tegenkomt waarin die gouden bergen toch opeens aan de horizon voor jou lijken te verschijnen. Wees zeker wantrouwend als ze zelfs een hoog rendement garanderen. Zo verschijnen er ook regelmatig pyramidespelachtige constructies op de markt: de eerste instappers verdienen inderdaad geld, met het geld van de mensen die later instappen. Op het moment dat blijkt dat met die constructie absoluut niemand rijk wordt, je eerder geld kwijt raakt, gaat de stekker eruit. Je begrijpt wie dan de klos is: diegenen die later afkwamen op die rendementen, en opeens al hun inleg kwijt zijn.


Een alternatief? Copy trading

Ben je teleurgesteld in ons verhaal over trading bots? Had je er veel meer van verwacht? Een goed alternatief vinden wij copy trading. Bij copy trading kies je ervoor om het beleggingsgedrag van een ervaren belegger automatisch te kopiëren. Je volgt hem eerst een tijdje en als je zeker weet dat jij jouw beleggingsbeslissingen in zijn handen wil zeggen, druk je op de copyknop. Copy trading bespaart jou net als een trading bot veel werk, wel kunnen emoties van de trader een rol spelen. Meer weten? We schreven er al een uitgebreide blog over: Copy trading; wat is het en werkt het? (13 tips) | Beleginfo.nl


Conclusie

Een trading bot kan dus een goede keuze zijn als je een ervaren belegger bent, heel goed weet wat je wil, jouw emoties bij het beleggen wil uitschakelen, minder tijd wil besteden aan beleggen en 100% vertrouwt op de algoritmes van de trading bot. Des te minder je je kan vinden in voorgaande opsomming, des te minder zijn trading bots het beste instrument voor jou. Het kan uiteraard geen kwaad om de ontwikkelingen omtrent trading bots te volgen, wellicht komt er een nieuw model trading bot op de markt dat veel beter bij jou past. En in bepaalde gevallen kan copy trading dus een heel goed alternatief zijn.

De artikelen op beleginfo.nl zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De inhoud van de artikelen is om bezoekers te informeren en dienen niet als aanbeveling. Let op, beleggen is risicovol.
foto auteur Bart Verberkt
Dit artikel is geschreven door Bart Verberkt

Van beroep (financial) projectcontroller, als zzp'er. Sinds 2020 eigenaar van een chambres d'hôtes in de Bourgogne, organisator van retraites en tekstschrijver dus, met name over financiële onderwerpen.

Tip van Beleginfo.nl

degiro
© BelegInfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies