Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. - We ontvangen mogelijk een commissie als u zich inschrijft via onze affiliate links.

Hoe kun je beleggen in olie?

Hoe kun je beleggen in olie?

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

De wereld draait zo’n beetje op olie. Niet alleen onze voertuigen rijden erop, maar ook het gros van de producten die we gebruiken bestaan voor een groot deel uit olie. Plastic is bijvoorbeeld heel erg moeilijk te maken zonder olie. Dat maakt olie ook een interessant product om in te beleggen. Maar hoe werkt dat precies, en welke opties heb je?


Waar kan je beleggen in olie?

1. DEGIRO - Verhandel olie aandelen en etfs

Imageblank
Bezoek DEGIRO

Er zijn veel plekken waar je in olie kunt beleggen of in afgeleide producten van olie. Een voorbeeld van een bekend platform waar beleggen in olie eenvoudig te doen is dmv aandelen of etfs, is DEGIRO. Dit beleggingsplatform biedt ontzettend veel opties om te beleggen, en is over het algemeen een interessant platform voor investeerders.

Bezoek DEGIRO

Waarom beleggen in olie?

Olie heeft over het algemeen geen erg zonnig imago. Maar ondanks dat we misschien minder olie willen gebruiken, hebben we het toch nodig voor veel spullen. Daarom blijft er veel vraag naar het ‘zwarte goud’, en stijgen de prijzen vaak gestaag door. Olie is hiermee ook één van de meest belangrijke grondstoffen ter wereld – als het niet de belangrijkste grondstof is.

Doordat olie vervolgens ook nog eens een product is dat niet voor altijd gedolven kan worden, wordt de prijs alleen nog maar weer waard. De oliereserves raken op, en hoewel de olieprijzen niet voor altijd zullen blijven stijgen, is er voor de middellange termijn nog geen reden tot paniek. De koers is afgezien van tijden van crisis redelijk stabiel.

Belangrijkste redenen om te investeren in olie:

  • Zeer belangrijke grondstof.
  • Er is altijd vraag naar olie.
  • Het is een product met een maximale reserve die opraakt. Dat creëert schaarste en nog meer vraag.
  • De koers heeft het de afgelopen jaren redelijk goed gedaan.
  • Er zijn veel verschillende producten om uit te kiezen.

Olie ETF’s

Bij olie kun je ook kiezen voor een ETF, oftewel Exchange Traded Fund. Dit is een zogenaamde ‘tracker’. Een aandeel dat de prijs van olie volgt, zonder dat je daadwerkelijk investeert in het product zelf. De olie ETF’s worden net als alle andere aandelen gewoon op de markt verhandeld. Een ETF gericht op olie kan in principe van alles zijn. Het kan een verzameling zijn van diverse olieproducenten, maar ook oliemaatschappijen die in één ETF zijn gestopt. Ook kan het gewoon een afspiegeling zijn van olieproducten, zoals de ETF’s die je hieronder ziet staan.

ETFS WTI CRUDE OIL

De West Texas Intermediate is een ETF die de prijs van Crude Oil volgt. WTI staat ook wel bekend als Texas Sweet Light olie, en is een belangrijke olie ETF die je vaak bij beursoverzichten voorbij ziet komen. De spot en future prijzen van WTI Crude Oil worden gebruikt als één van de benchmarks binnen de olieprijzen. Het gaat hier overigens niet alleen om olie uit Texas, maar over alle olie die voldoet aan specificaties diet het ‘light sweet’ maken. Crude Oil wordt ook wel gezien als Amerikaanse olie.

ETFS BRENT OIL SEC

Brent olie is een ETF die vernoemd is naar het olieveld dat in eigendom is van Shell. Dit olieveld ligt voor de Engelse kust in de Noordzee. Deze olie is van een bepaalde kwaliteit en alle olie die voldoet aan deze kwaliteit mag de naam Brent Olie gebruiken en onder dezelfde naam verhandeld worden op de markt. brent olie wordt ook wel gezien als Europese Olie.

Kleine onderlinge verschillen, op uitzonderingen na
Omdat Brent Oil en Crude Oil twee enorme ETF’s zijn, zal je ze op de markt doorgaans erg weinig van elkaar zien verschillen. Toch zijn er vanwege de oorsprong van de olie – voornamelijk Europa/Midden-Oosten en de Verenigde Staten soms toch internationale verschillen te zien. Dit heeft dan vooral te maken met politieke besluitvormingen, bijvoorbeeld import- of export- regels vanuit de VS.


Aandelen in Oliebedrijven

blank

Naast het kopen van olie aandelen zoals ETF’s of futures, kun je natuurlijk ook aandelen kopen van oliebedrijven zelf. Maar er zijn niet alleen oliebedrijven waarin je kunt investeren. Er is een hele verzameling aan bedrijven binnen de oliesector waar aandelen van beschikbaar zijn.

Een voordeel van investeren in dit soort bedrijven, is dat de oliebedrijven of de oliesector in het algemeen een stijgende lijn op de beurs laat zien, terwijl de waarde van olie-aandelen toch stevig in de min gaat. Op die manier kun je je portfolio diversifiëren binnen de oliesector om de risico’s zoveel mogelijk te spreiden.

Hieronder enkele mogelijkheden om aandelen te kopen in oliebedrijven

Exxon Mobil Corp

Een grote speler op het gebied van tankstations, en ook in tijden van crisis worden aandeelhouders tevreden gehouden. Tankstations zijn een prima manier om op een andere manier in olie te investeren omdat mensen toch vaak met hun auto blijven rijden, en elektrisch rijden nog lang niet de norm is.

Apache Corp

Iemand moet de olie vinden waar jouw auto op rijdt. Apache Corp is één van de vele bedrijven die onderzoek doet naar locaties van olievelden, testboringen doet en vervolgens tot productie overgaat. Door te beleggen in het olieplatformen en de bedrijven daarachter, kan een aandeel soms ineens flink stijgen zodra er een nieuw en potentieel groot olieveld wordt gevonden.

Scorpio Tankers & Enbridge Inc

Nadat de olie door een boorplatform boven de grond gehaald is, moet het vervoerd worden. Ook hier vind je weer legio bedrijven die je daarvoor kunt kiezen. Deze bedrijven zorgen voor de olietankers, vrachtwagens, pijpleidingen en andere mogelijkheden tot transport die benodigd zijn om de olie naar de andere kant van de wereld te krijgen.

Drie verschillende ‘stromingen’ bij beleggen in olie

Olie aandelen zijn er in verschillende vormen en maten. En hoewel het misschien niet zo lijkt, zit er wel structuur en logica in de opbouw van die aandelen. Zo zijn er drie stromingen te noemen binnen de oliewereld.

Upstream

Aandelen in bedrijven die in de upstream zitten, hebben vaak te maken met het initiële contact met de olie. Dat betekent dat deze bedrijven zich bezighouden met bijvoorbeeld de olieproductie, het zoeken naar nieuwe olievelden en andere werkzaamheden die zich afspelen voordat de olie uit de grond gehaald kan worden. Dat zijn bijvoorbeeld de booreilanden van Shell of Exxon Mobil, maar ook andere bedrijven die boorplatforms in bezit hebben of onderzoek doen.

Mid-stream

De mid-stream is waar de olie daadwerkelijk uit de grond gepompt is, en vervolgens verplaatst moet worden. Dat zijn de bedrijven zoals Scorpio Tankers en Enbridge Inc. Dit zijn enorme bedrijven die een hele vloot aan olietankers bezitten. Die boten vervoeren de olie naar de bedrijven die in de downstream zitten.

Downstream

De downstream bedrijven zijn de coörporaties waar we in ons dagelijks leven ook mee te maken hebben. Het zijn de tankstations die we langs de kant van de weg zien staan, of andere bedrijven die een eindproduct maken van de olie. De benzine waar we op rijden, de plastic producten die gemaakt worden, het komt allemaal uit olie, en wordt gemaakt door bedrijven in de downstream.

Je kunt je dus ook voorstellen dat investeren in één van deze drie stromen zijn eigen voordelen en nadelen kan hebben. Een directe dip in benzinegebruik kan bijvoorbeeld veel sneller effect hebben op downstream bedrijven. Terwijl een olielekkage bij een bedrijf in de upstream niet zozeer een effect hoeft te hebben op een bedrijf in de downstream. Ook binnen de olieaandelen is het dus nog mogelijk om strategische keuzes te maken.


blank

Futures

Investeren in olie futures is een interessante optie, en daarmee ook een hele populaire optie. Bij futures gaat het erom dat je op dit moment een prijs betaalt voor een aandeel olie, wat je op een later moment weer verkoopt voor een vooraf afgesproken prijs op een vooraf afgesproken tijdstip. Futures worden vaak gekocht door olie-importeurs, die daarmee verzekeren dat ze een bepaalde prijs betalen voor de olie. Hiermee worden enorme prijsschommelingen redelijk tegengegaan. Maar ook voor beleggers is de olie future een interessante investering. De future moet wel verkocht worden voor het aflopen van de periode, omdat je bij een future feitelijk ook rekent op daadwerkelijke levering. Alleen door op tijd je future te verkopen, voorkom je de levering van olie.

Bij olie features is wel één ding erg belangrijk. Dat is het contango effect. Dit is het effect waarbij de prijs voor een vat olie duurder wordt hoe verder je de future in de toekomst plaatst. Kan je over een maand een vat olie voor 25 dollar kopen, is dat over 6 maanden misschien wel 50 euro.

Dat komt omdat er in de prijs voor de future een soort ‘verzekering’ wordt ingebouwd in de vorm van extra kosten. Het is dus belangrijk om een goede afweging te maken. Blijkt het dat de spotprijs bij het aflopen van de future toch lager is, dan heb je een negatief rendement. Soms kan long gaan met een olie future dus negatief uitpakken.

Vooral voor day traders interessant
Omdat de future contracten naar verhouding steeds duurder worden naarmate je voor een langere periode een contract afsluit, is de olie future een hele goede optie voor daytraders. Ook heeft dit ermee te maken dat het vaak gaat om vrij grote bedragen bij futures en je door de regelmatige fluctuaties binnen korte tijd veel geld kan verdienen. Dankzij de hoge liquiditeit zijn de futures dus erg interessant voor korte termijn strategieën en minder voor de lange termijn.


Hefboomproducten

Een andere methode om te beleggen in olie, is via hefboomproducten. Dit worden vaak ook wel CFD’s genoemd, wat staat voor Contract for Difference. Met een CFD is het eenvoudig om veel geld te verdienen, maar ook om te verliezen. Een groot voordeel van een hefboomproduct is dat je er betrekkelijk weinig geld voor hoeft te investeren, om toch veel geld te verdienen. Het risico is dan wel hoog, maar met een kleine inleg kan de winst toch groot zijn.

CFD’s voor olie werken zo: je koopt een aandeel olie met een hefboomverhouding van 1:20. Je belegging is 1000 euro, maar de uiteindelijk hefboom is 20.000 euro waard, want hij is 20 keer zoveel waard. Stel dat het aandeel van olie vervolgens 10% stijgt, dan ontvang je 2.000 euro, want het gaat dan om 10% van 20.000 euro. Aan de andere kant is het ook weer makkelijk om je 1.000 euro te verliezen, want als het aandeel 5% zakt, ben je je inzet al kwijt.

Hoewel het dus erg aantrekkelijk lijkt om in CFD’s te beleggen, moet je wel een zekere ervaring hebben met hefboomproducten. Anders kan het nog weleens een hele dure les worden. Zeker met de enorme schommelingen die we weleens op de markt zien, kan je binnen een paar uur je volledige inleg al kwijt zijn. Begin dus altijd op kleine schaal wanneer je met olie CFD’s aan de slag gaat.


Handelen in olie opties

Er zijn ook nog mogelijkheden om te handelen in olie opties. Dit lijkt een beetje op het handelen in olie futures, maar er is een belangrijk verschil tussen de twee. Je bent namelijk niet verplicht om te handelen. Bij een olie optie krijg jij het recht (of de plicht) om op een vastgesteld moment in de toekomst, tegen een vooraf afgesproken prijs, een aandeel olie te kopen of verkopen.

Bij een olie optie heb je twee mogelijkheden. Een put-optie en een call-optie. Een put-optie gaat altijd om verkopen, en bij een call-optie koop je juist olie. Dit zijn dus opties om zowel in te spelen op een koersdaling, of een koersstijging.

In het geval van de put-optie, ga jij ervan uit dat de koers daalt. Je kan dan nu afspreken om over 1 maand een aandeel olie te verkopen voor dezelfde prijs als vandaag. Daalt de prijs van olie dan met 10% wanneer jouw optie afloopt, verdien je dus het verschil. Hetzelfde geldt bij de call-optie voor olie, maar in dat geval speculeer je op een koersstijging, waardoor het goedkoper kunnen kopen van olie gunstig uitkomt.


Investeren in fysieke olie(vaten)

Neem jij het beleggen in olie serieus en wil jij daadwerkelijk beleggen in fysieke olie(vaten)? Dat kan niet echt. Olie is een product dat we overal voor gebruiken, maar toch is het niet bepaald veilig. Een vat bevat al gauw honderden liters olie, en dat zou een ramp veroorzaken wanneer dat ergens lekt. Wat betreft veiligheid is het dus waarschijnlijk niet toegestaan om de olievaten te kopen en ergens op te slaan.

Daarnaast moet je het sowieso niet willen. Stel dat je een olievat koopt voor 40 dollar. Je hebt dan de kans dat het laten bezorgen of stallen van die olie nog zomaar enkele tientallen euro’s extra kan kosten. Die uitgaven ga je aan rendement nooit meer terugverdienen natuurlijk. Dus het beste blijft om gewoon te investeren in niet-fysieke olie producten. Het scheelt tijd, geld en een hele hoop opruimwerk.


Hoe wordt de olieprijs bepaald?

Olie is één van de meest volatiele beleggingen die je kunt doen. Soms keldert de prijs gedurende enkele maanden, om vervolgens weer in volle glorie 40% te stijgen in enkele maanden tijd. Dagelijkse schommelingen van 10% zijn ook absoluut geen uitzondering. Maar wie of wat bepaalt die prijs precies?

Vraag en aanbod

De meest voor de hand liggende oorzaak is vraag en aanbod. Wanneer er veel vraag is naar olie, stijgt de prijs enorm. Dat komt omdat het een grondstof is waar maar een maximaal aantal vaten per dag van gemaakt kan worden.

Aan de andere kant zie je ook dat olieproducten enorme problemen hebben wanneer er geen vraag is, zoals in maart 2020. De olieproductie kon niet stilgelegd worden, maar de vaten konden niet ongelimiteerd opgeslagen worden. Daardoor moesten ze zeer goedkoop van de hand worden gedaan.

Politieke invloed

Als Trump of een andere grote politieke leider besluit om bepaalde import- of exporttarieven in te voeren, of de olieproducten af te remmen, merk je dit meteen op de beurs. Olieprijzen schieten omhoog, of verliezen juist enkele procenten, omdat de politiek voor veel onzekerheid kan zorgen op de internationale beurzen.

Speculeringen

Beleggers zelf zorgen ook voor een prijsdaling of -stijging. Dat komt omdat beleggers futures kopen, die een bepaalde waarde voor de toekomst representeren. Wanneer andere beleggers zien dat andere beleggers denken dat de prijs een bepaalde kant op beweegt, kunnen zij meegaan in een bepaalde trend. Het resultaat is dat de beleggers dus gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor prijsschommelingen.


Waarom kan je niet beleggen op basis van de spotprijs?

De spotprijs van olie is de prijs die wordt gerekend voor het eerst aflopende future contract. Dat betekent dat de prijzen die je betaalt voor olie, altijd zijn gebaseerd op een moment in de toekomst. Bij hele scherpe dalingen of stijgingen van de olieprijs, is het dus niet mogelijk om daar volledig van de profiteren. Daarom was het in april 2020 bij de grootste oliecrash ooit, niet mogelijk om voor een bedrag onder nul te beleggen. Tenminste, niet voor gewone retail beleggers. Zij moesten olie gewoon kopen voor een prijs ‘ver’ boven nul, voor die tijd.

De spotprijs en de prijs van future’s worden overigens ook gebruikt bij ETF’s. Hier wordt vaak gekeken naar de gemiddelde prijs van aflopende future contracten. Vervolgens wordt daar de prijs van de tracker op aangesloten. Dat maakt het dus onmogelijk om te beleggen om te betalen op basis van de huidige spotprijs. Een beetje jammer, maar anders zou de oliemarkt vast nog een stuk volatieler zijn.

De artikelen op beleginfo.nl zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De inhoud van de artikelen is om bezoekers te informeren en dienen niet als aanbeveling. Let op, beleggen is risicovol.
foto auteur Martijn Troch
Dit artikel is geschreven door Martijn Troch

Zelfstandig ondernemer bij Martijn Troch | Communicatie en Organisatie

LinkedIn

Tip van Beleginfo.nl

degiro
© BelegInfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies