Beleggen kan voordelig zijn maar het is niet zonder risico. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen. - We ontvangen mogelijk een commissie als u zich inschrijft via onze affiliate links.

20 tips om de waarde van je huis & vastgoed te verhogen

20 tips om de waarde van je huis & vastgoed te verhogen

Laatst bijgewerkt: 27 december 2022

Met de juiste aanpassingen kun je de waarde van je huis of vastgoed flink verhogen. Dit is niet alleen handig als je overweegt om je huis te verkopen. Ook als je net een huis koopt of jouw investering op de lange termijn wil laten renderen is het goed om na te denken welke aanpassingen de moeite waard zijn en welke investeringen je beter vermijdt. Met de 20 tips uit dit artikel kun je de waarde van jouw pand op een slimme manier verhogen.


1. Maak goed schoon

De eerste indruk is alles bepalend. Een fris huis geeft een uitnodigend gevoel. Met een vies huis sta je direct 1-0 achter terwijl dit gemakkelijk te vermijden is. Je weet dus wat je te doen staat. Verwijder de spinnenwebben waar al tijden niet naar omgekeken is, poets de badkamertegels extra op en dweil alsof je leven ervan af hangt. Een kind kan de was doen.


2. Verwijder oude accessoires, bijv. luxaflex en gordijnen

Een ruim en licht huis is aantrekkelijk. Door oude accessoires te verwijderen creëer je optische ruimte, ook als je huis niet zo groot is. Loop daarom kritisch door alle ruimtes heen. Verwijder oude luxaflex en gordijnen. Vermijd prullaria in vensterbanken, oude posters aan muren en zorg ervoor dat er geen losse spullen rondslingeren


3. Richt het geheel in met moderne meubels

Wanneer je je huis verkoopt is het belangrijk dat het huis als een potentieel ‘thuis’ aanvoelt voor kopers. Let er daarom op dat de inrichting niet gedateerd is. Een aantal vernieuwingen in het meubilair kunnen wonderen doen.

\Dit hoeft niet altijd bij de duurste winkels vandaan te komen. Wanneer je je goed oriënteert op de huidige woontrends en de tijd neemt om marktplaats af te struinen kun je voor weinig geld een ‘nieuwe’ inrichting creëren. Maar ook met kleinere aanpassingen kom je een heel eind zoals een fris vloerkleed, kussens en neutrale kunst aan de muur.


4. Verbouwen: extra vierkante meters creëren

Extra ruimte betekent vaak extra waarde. Het is hierbij wel belangrijk om te onderzoeken of de investering zich uiteindelijk uitbetaald. Denk goed na over het voordeel dat een verbouwing oplevert.

Kijk eens hoe je bestaande ruimtes op een andere manier kunt gebruiken. Zo kan een rommelzolder met schuine wanden met een dakkapel transformeren naar een ruime slaapkamer. Het uitbreiden van een kleine woonkamer kan nuttig zijn om een eethoek te creëren. Denk dus niet alleen in termen van meer ruimte, maar vooral met het doel dat je ermee bereikt.


5. Verven en stucen: kies voor neutrale en basic kleuren

verfen

Een likje verf in en rondom het huis maakt het huis direct fris aantrekkelijk. Bij oneffenheden en gaten in de muren is het de moeite waard om dit weg te werken of te stucen. Houd in het achterhoofd dat felle kleuren veel mensen afschrikken. Kies daarom voor neutrale tinten, dit vindt bijna iedereen mooi.


6. Een goede vloer

Wanneer jouw huis naast fris geverfde muren ook een goede vloer heeft is de ‘basis’ van het huis goed. Een mooie vloer geeft sfeer en draagt niet alleen bij aan jouw eigen leef comfort maar ook aan het ‘thuisgevoel’ dat je wilt creëren voor potentiële kopers.

Kijk naar wat er past bij de ‘look’ van jouw huis en laat je goed informeren naar de mogelijkheden. Er zijn populaire vloeren die passen bij verschillende stijlen zoals visgraat of marmoleum. Investeer je in een nieuwe vloer overweeg dan ook direct of je dit wil combineren met vloerverwarming. Dit verhoogt het leef comfort, is duurzaam en aantrekkelijk voor potentiële kopers.


7. Zorg voor een goed lichtplan

Veel licht in huis maakt een huis ruimtelijk en aangenaam. Een goed lichtplan is daarom essentieel. Er zijn verschillende aspecten waar je op kunt letten om een ruimte lichter te maken. Kijk in donkere gedeeltes van het huis of het plaatsen van ramen, lichtkoepels of open deuren de lichtinval in het huis optimaliseert.

Dit kan ook voor de badkamer en het toilet wonderen doen. Naast het plaatsen van ramen is het belangrijk op welke plaatsen je welke verplichting plaatst. Let erop dat donkere hoeken goed verlicht zijn en kies hierbij voor indirect licht. Spiegels weerkaatsen het licht, wat een slimme truc kan zijn om de ruimte lichter en ruimtelijker te laten lijken. Plaats de spiegel tegenover een raam of lamp. Let er tenslotte op dat ramen het licht optimaal kunnen doorlaten. Kies daarom voor licht doorlatende gordijnen.


8. Nieuwe ramen, deuren en kozijnen

Dubbele beglazing, goed onderhouden kozijnen en deuren zijn tegenwoordig essentieel. Het draagt bij aan energiebesparing en maakt de ‘basis’ van je huis af. Dit scheelt op termijn in jouw eigen portemonnee en het is ook een pluspunt voor potentiële kopers.

Een vrij gemakkelijke manier om de duurzaamheid van een huis te verhogen is door mogelijke ‘tochtbronnen’ aan te passen zoals ramen, deuren en kozijnen. Deze onderdelen vallen potentiële kopers daarnaast direct op waardoor de eerste indruk van een huis ook positief is.


9. Update badkamer

Een frisse en schone badkamer is een groot pluspunt. Ziet een badkamer er niet aantrekkelijk uit dan kunnen potentiele kopers dit zien als een grote kostenpost. Als er niets meer te redden valt is het een goede keuze om de badkamer te verbouwen. Luxe is hierbij fijn, maar houd wel in het achterhoofd dat grote investeringen voor de meerwaarde van een huis niet altijd meer opleveren. Uitgangspunt is dat de basis goed is.

Een volledige verbouwing is daarom niet altijd noodzakelijk. Met relatief kleine ingrepen kun je de badkamer een goede metamorfose geven. Maak muren schimmelvrij en verf ze met speciale badkamerverf. Vervang onderdelen die vuil, beschadigd of verouderd zijn zoals de wastafel, spiegel en douche. Je houdt de kosten hierdoor laag, met een groots effect.


10. Kies voor basic kleuren

Met neutrale kleuren creëer je een ruimtelijk, licht en ‘clean’ effect. Het geeft een rustige sfeer en wordt door de meeste mensen gewaardeerd. Wanneer je twijfelt of het nodig is om je huis te verven vraag let dan op de volgende zaken:

  • Zijn er meerdere kleuren aanwezig in huis?
  • Zijn er veel sporen zichtbaar op de muren van zaken die aan de muren hebben gehangen?
  • Is er gerookt?
  • Heb je langer dan vijf jaar in het huis gewoond?

Wanneer je deze vragen positief beantwoord is het slim om jouw huis een likje verf te geven. Er zijn verschillende nuances mogelijk. Denk eens aan verschillende wit- en grijstinten. Ook voor de buitenkant van het huis is het belangrijk de kleuren neutraal te houden en niet meer dan drie tinten te gebruiken.


11. Goedkope nieuwe keuken met nieuwe frontjes en handgrepen

De keuken is een belangrijke ruimte in een huis. Veel mensen zijn geneigd om te investeren in een dure keuken. Dit betaalt zich echter niet altijd uit. Vaak is het mogelijk om met kleine aanpassingen een groot verschil te maken. Denk bijvoorbeeld aan het verven of vervangen van kastfrontjes, handgrepen, tegels of het plaatsen van een nieuw aanrechtblad. Deze onderdelen zijn relatief goedkoop te verkrijgen bij bouwmarkten.


12. Ingebouwde keukenapparatuur

Goede keukenapparatuur is voor veel mensen belangrijk. Gemak dient immers de mens. Je kunt een keuken een goede upgrade geven door oude apparatuur te vervangen door apparatuur van nu. Wanneer dit is ingebouwd heeft dit bovendien een meerwaarde voor jouw huis. Denk bijvoorbeeld aan het inbouwen van een koelkast, oven of afwasmachine. Let bij de aanschaf van de apparatuur ook op het duurzaamheidslabel.


13. Kijk goed naar huidige woontrends

Smaken verschillen. Het is misschien een cliché, maar dit dien je voor de waardevermeerdering van een huis goed in de gaten te houden. Jouw specifieke smaak is van ondergeschikt belang. Jij kan blij worden van een kleurrijke wereldse inrichting met reissouvenirs, jouw vrienden vinden dit misschien helemaal niet mooi. Houd daarom de huidige woontrends goed in de gaten. Zorg voor een neutrale inrichting van jouw huis en let erop dat je dit doortrekt door het hele huis.


14. Muren verwijderen of plaatsen (grondplan)

blank

Een goede manier om waarde toe te voegen is het grondplan van een huis te optimaliseren. Kijk eens of het plaatsen of verwijderen van muren tot een betere indeling leidt. Soms kan het creëren van open ruimtes tot een ruimtelijker gevoel leiden, bijvoorbeeld door het samenvoegen van de keuken en de woonkamer. Houd bij het verwijderen van muren goed in de gaten of de constructie van het huis gewaarborgd blijft (dragende muren).


15. Gevelrenovatie

Voor een goede eerste indruk van een huis is de gevel allesbepalend. Een goed onderhouden gevel suggereert dat het huis er ook van binnen mooi uitziet. Dit beïnvloedt de waarde van jouw huis. Zorg ervoor dat kozijnen goed onderhouden zijn, herstel metselwerk waar nodig, zorg voor een nieuwe regenpijp etc. Let erop dat het geheel een neutrale uitstraling heeft en ga voor neutrale kleuren.


16. Repareer het dak

Een dak dat er niet goed uitziet schrikt potentiële kopers af. Een slecht onderhouden dak springt helaas ook direct in het oog. Veel mensen zijn bang dat dit een grote kostenpost gaat zijn en vermijden dergelijke verbouwingen.

Je kunt een dak een goede opfrisser geven door het te coaten of te verven. Daarnaast is vervangen van kapotte tegels een kleine investering die ervoor zorgt dat het dak er weer als nieuw uit ziet. Hiermee is de eerste indruk van een huis een stuk beter en schrik je potentiële kopers niet af.


17. Traprenovatie

Staat de trap in de hal dan is dit een bepalend onderdeel bij binnenkomst van een huis. Staat de trap in de woonkamer dan is het helemaal een blikvanger. Een nieuwe trap kan een aardige kostenpost zijn. Met wat tijd en aandacht kun je de trap gemakkelijk zelf opknappen.

Kleine aanpassingen kunnen al een wereld van verschil maken. Door de trap te verven of overzettreden te plaatsen ziet het er weer als nieuw uit. Denk ook eens aan het plaatsen van ledverlichting. Dit is relatief goedkoop in aanschaf en geeft de trap een chique look.


18. Verduurzaming

Energiebesparende aanpassingen hoeven niet altijd duur te zijn en kunnen op langere termijn behoorlijk wat geld besparen. Verduurzaming is bovendien een aandachtspunt waar steeds meer potentiële kopers veel waarde aan hechten. Isoleer bijvoorbeeld de zolder. Dicht kieren en gaten en let er bij de aanschaf van apparatuur zoals een boiler of cv-ketel op dat je een energiebesparend type kiest.


19. Kies voor een goed onderhouden (onderhoudsarme) tuin

Een goed onderhouden tuin kan een huis aantrekkelijker maken voor potentiële kopers. Het is de moeite waard om een tuin een kleine make-over te geven. Maak de tuin netjes met her en der wat groen en kleur (je hebt al vanaf een paar euro mooie planten).

Let erop dat de tuin onderhoudsarm is, bijvoorbeeld door het plaatsen van onderhoudsarme planten en een (tegel)terras. Verwijder onkruid, maak de tegels schoon of plaats nieuwe tegels en zorg voor een gestructureerde indeling zodat duidelijk is welke mogelijkheden de tuin biedt (bijvoorbeeld een zithoek of barbecue plaats).


20. Goede foto’s laten maken

Goede foto’s zijn essentieel bij de presentatie van een woning. Laat dit aan een professional over. Het is belangrijk dat er een goede lichtinval is. Zorg er voor dat luxaflex en gordijnen allemaal open zijn, dat de hal leeg is, dat er zo weinig persoonlijke spullen in beeld zijn (foto’s e.d.), dat de vensterbanken leeg zijn (beter een paar grote planten dan veel kleine potjes) en uiteraard; dat je de overige tips uit dit artikel zo veel mogelijk opvolgt.


Conclusie

Om de waarde van je huis & vastgoed te verhogen is het goed om kritisch te kijken welke investeringen iets opleveren. Grotere investeringen als het optimaliseren van bestaande ruimtes kunnen zeker de moeite waard zijn.

Toch zijn grote aanpassingen niet altijd noodzakelijk. Met relatief kleine cosmetische ingrepen in de keuken of badkamer kan een groot effect worden bereikt. Houd in het achterhoofd dat voor de verhoging van de waarde van een huis jouw eigen smaak niet altijd relevant is. Let erop dat een breed publiek zich thuis kan voelen in jouw huis en houd de inrichting neutraal.


Bekijk ook deze gerelateerde artikelen

De artikelen op beleginfo.nl zijn niet bedoeld als beleggingsadvies. De inhoud van de artikelen is om bezoekers te informeren en dienen niet als aanbeveling. Let op, beleggen is risicovol.
foto auteur Lydwine Huizinga
Dit artikel is geschreven door Lydwine Huizinga

Lydwine Huizinga, tekstschrijver voor www.datisgoedgeschreven.nl. Maakt ingewikkelde materie toegankelijk, taaie kost uitnodigend, een tekst ‘die niet loopt’ goed leesbaar.

Tip van Beleginfo.nl

degiro
© BelegInfo.nl 2024 | Onderdeel van Dik B.V. | KvK 74390708 | Stationsplein 3 8011 CW Zwolle | Privacy & Cookies