Puur, melk, hazelnoot, karamel-zeezout. Wie heeft er niet een reep chocola in huis liggen? Waar cacao vroeger exclusief was voorbehouden aan de elite, is het tegenwoordig wereldwijd ongekend populair. En niet alleen onder consumenten. Cacao kan een interessante grondstof zijn om in te investeren, zowel voor de korte- als de lange termijn. De waarde van cacao fluctueert echter behoorlijk.
Dit maakt beleggen op de korte termijn aantrekkelijk maar ook risicovol. Je kan er veel mee verdienen, maar ook veel mee verliezen. De juiste inschatting en kennis van de markt is dus cruciaal. Dit artikel legt uit op welke manieren je kan beleggen in de cacao & chocolade industrie en welke risico’s je hierbij in de gaten moet houden.
1. Waar kun je investeren in cacao?
DEGIRO - Investeren in Cacao futures & ETF's
Bezoek DEGIRO- Geschikt voor ETF's
- Veel aandelen van Cacao bedrijven
- Mogelijkheden voor futures
DEGIRO is een van de grootste brokers van Europa. Via DEGIRO kun je op uiteenlopende manieren investeren, waaronder de in dit artikel besproken investeringsmogelijkheden. DEGIRO biedt toegang tot meer van 50 beurzen wereldwijd.
Bezoek DEGIRO2. Waarom beleggen in cacao & chocolade?
Schommelende koersen bieden kansen
De cacaomarkt kenmerkt zich door haar schommelende koersen. Belangrijke redenen hiervoor zijn de kwetsbaarheid van de cacaoboom en de politieke en economische omstandigheden van de landen waarin cacao wordt geproduceerd. Een cacaoboom is veeleisend en heeft veel zon nodig. Temperatuur, neerslag en bodemvruchtbaarheid moeten optimaal zijn. Een kakkerlakkenplaag of droogte kan funest zijn. De oogsten zijn zeer wisselend wat de prijs uiteraard doet schommelen.
70% Van de totale cacaoproductie vindt in (West)-Afrika plaats. Het politieke klimaat in deze landen kan de cacaoprijs behoorlijk beïnvloeden. Zo zorgde de burgeroorlog in Ivoorkust in 2011 voor een flinke stijging van de cacaoprijs. Het is ook niet uitzonderlijk dat cacaoboeren enorme voorraden cacao aanleggen in afwachting van stijgende prijzen om dan tot verkoop over te gaan. Factoren als deze maken dat de cacaomarkt minder voorspelbaar is.
De aanzienlijke schommelingen in prijs maakt investeren in cacao risicovol, maar ook aantrekkelijk. Juiste timing is alles. Houd daarom het lokale nieuws en weersverwachtingen goed in de gaten. Stap je in op een moment dat de prijzen dalen dan is het wachten op een slechte oogst zodat er schaarste ontstaat en jij kunt cashen. De één zijn verlies, de ander zijn winst zullen we maar zeggen.
Cacao wordt alleen maar populairder
Cacao is een grondstof waar net als koffie en suiker op de lange termijn vraag naar blijft. Het is een luxeproduct en ongekend populair in westerse landen. De gemiddelde Europeaan eet bijna 5 kilo chocolade per jaar om maar even een voorbeeld te geven. Azië en Afrika volgen deze ontwikkeling. De vraag naar cacao vanuit deze continenten zal in de toekomst enorm toenemen terwijl de productie naar verwachting hetzelfde blijft of afneemt. Schaarste kan uiteindelijk het gevolg zijn, wat de prijzen laat stijgen.
Verantwoord investeren
Veel Afrikaanse landen kampen met sociaaleconomische en klimatologische problemen. Denk aan hoge werkloosheid, corruptie en extreme weersomstandigheden. De vraag naar cacao blijft stijgen, evenals de druk op het klimaat. Duurzaam investeren wordt met het jaar belangrijker en, laten we eerlijk zijn, pure noodzaak. Wanneer je investeert in bedrijven die hun cacao op een duurzame manier met goede werkomstandigheden produceren is dit niet alleen leuk voor jouw eigen portemonnee maar draag je ook op een positieve manier bij aan de maatschappij.
3. Cacao Exchange Traded Fund (ETF)
Een ETF is een beleggingsinstrument dat de mogelijkheid biedt om te investeren in een reeks uiteenlopende activa in plaats van direct te focussen op één of twee bedrijven (wat bij beleggen in aandelen bijvoorbeeld het geval is). Een ETF is als het ware een boodschappenmandje waarin alle aandelen van een index zijn opgenomen in een gelijke verhouding. Het voordeel van een ETF is dat je een breder bereik hebt en gevarieerdere bedrijven bereikt. ETF’s zijn daarnaast laagdrempelig en kennen een goede (risico)spreiding. Dit is ideaal als je start met beleggen of de cacaosector nog minder goed kent. Aandachtspunt bij deze manier van investeren is dat je wel minder controle hebt dan wanneer je bijvoorbeeld aandelen koopt van één of twee bedrijven. Door te investeren in ETF’s kun je expertise opbouwen in de brede cacaomarkt en dit later wellicht inzetten in beleggingsinstrumenten die meer risicovol zijn.
Wil je gaan investeren in ETF’s in cacao? De twee bekendste ETF’s zijn de ETF iPath Cocoa ETF (NIB) met een beheerd vermogen van $75 miljard en iPath Pure Beta Cocoa (CHOC) met een vermogen van ongeveer $5 miljard.
4. Cacao futures
Een andere manier om te investeren in cacao is door te beleggen in cacao futures. Futures zijn contracten die doorgaans op de beurs worden verhandeld. Door te investeren in futures krijg je de mogelijkheid om een bepaalde hoeveelheid cacao op een toekomstige datum voor een overeengekomen prijs te kopen of verkopen. Hiermee kun je dus een specifieke prijs veiligstellen.
Hoe werkt een future?
Een future werkt op basis van een hefboom. Koop je een future dan schat je in of de onderliggende waarde gaat stijgen of gaat dalen. De waardeverandering wordt uitgedrukt in punten. Wanneer jij denkt dat de waarde van cacao gaat stijgen dan koop je een future (long). Je maakt winst bij elke index punt stijging en verlies bij elke index punt daling. Verkoop je je future (short) dan maak je winst bij een daling en verlies bij een stijging van de onderliggende waarde. De grootte van de winst of verlies is afhankelijk van de grootte van het contract dat je bent aangegaan.
Beschik je over goede kennis van de cacaomarkt dan zijn futures een aantrekkelijke optie. Het voordeel van futures is namelijk dat je met een relatief kleine investering een groot rendement kan behalen (door het hefboomeffect). De risico’s zijn echter groot. Futures worden sterk beïnvloed door prijsveranderingen, een slechte beslissing kan veel geld kosten. Daarnaast heb je te maken met de initial margin: een bedrag dat je moet reserveren om aan eventuele verplichtingen te voldoen als jouw inschatting niet uitkomt.
Dit bedrag wordt afgetrokken van de bestedingsruimte. Afhankelijk van de risico’s kan deze initial margin bij sommige futures erg hoog zijn en daarmee veel geld kosten. Ga je beleggen in cacao futures informeer jezelf dan goed over deze risico’s. Beginnende beleggers kunnen beter wachten met deze manier van investeren en bijvoorbeeld starten met ETF’s.
5. Cacao Contract For Difference (CFD)
CFD’s lijken qua constructie op de hiervoor besproken futures. Een CFD is een contract waarbij partijen afspreken om het waardeverschil van een onderliggend product zoals cacao te compenseren. Handel je in CFD’s dan speculeer je dus over mogelijke prijsstijgingen of -dalingen. CFD’s werken net als futures op basis van een hefboom. De grootte van de winst of het verlies hangt af van de grootte van het contract dat je bent aangegaan. Het verschil tussen CFD’s en futures is dat een CFD geen einddatum heeft. Wanneer een partij verwacht dat er geen winst meer te behalen valt, kan hij het contract op ieder gewenst moment ontbinden.
Heb je een goede kennis van de cacaomarkt dan zijn CFD’s net als futures een aantrekkelijke optie. Het voordeel van CFD’s is dat je met een relatief kleine investering een groot rendement kan behalen (door het hefboomeffect). De risico’s zijn echter groot; een slechte beslissing kan veel geld kosten. Daarnaast heb je net als bij futures te maken met de initial margin: een bedrag dat je moet reserveren om aan eventuele verplichtingen te voldoen als jouw inschatting niet uitkomt. Dit bedrag wordt afgetrokken van de bestedingsruimte. Afhankelijk van de risico’s kan deze initial margin bij sommige CFD’s behoorlijk hoog zijn en daarmee veel geld kosten. Zet je in op CFD’s informeer jezelf dan goed over deze risico’s. Beginnende beleggers kunnen beter wachten met deze manier van investeren en bijvoorbeeld starten met ETF’s.
6. Verschil Cacao futures en CFD’s
Futures en CFD’s lijken enorm op elkaar. Toch zijn er een aantal nuance verschillen. Futures worden meestal verhandeld op de beurs, CFD’s vaker via makelaars. Het nuanceverschil zit in de liquiditeit en financiering. CFD’s hebben lagere toetredingsdrempels dan futures en worden daarmee gemakkelijker afgerond. Bij futures zijn de contracten vaker groter dan bij CFD’s wat CFD’s ook iets toegankelijker maken. CFD’s hebben daarentegen te maken met hogere spread (verschil tussen de bied- en laatprijs) en transactiekosten omdat de prijs van een CFD is gebaseerd op de prijs van futures. Bij CFD’s bestaat daarnaast de kans dat de makelaar de prijzen bewerkt, wat CFD’s minder transparant maakt dan futures. We raden aan om deze nuanceverschillen en jouw eigen expertise van de cacaomarkt kritisch af te wegen bij de keuze welk beleggingsinstrument het meest geschikt is voor jou.
7. Aandelen van bedrijven in de cacao industrie
Het merendeel van de bedrijven die cacao produceren zijn niet beursgenoteerd. Wel zijn er veel bedrijven die verbonden zijn met deze grondstof en daarmee sterk afhankelijk zijn van de cacaoprijs. Cacao is immers het hoofdbestanddeel van bedrijven die chocoladeproducten produceren. Aangezien chocolade het grootste gedeelte van de wereldbevolking erg kan bekoren zijn er behoorlijk wat bedrijven waaruit je kan kiezen.
Overzicht van bekende Amerikaanse bedrijven:
- Hershey Co. (HSY)
- Mondelez International (MDLZ)
- Rocky Mountain Chocolate Factory (RMCF)
- Tootsie Roll Industries (TR)
Overzicht van bekende Europese (Zwitserse) bedrijven:
- Barry Callebaut (BARN)
- Chocoladefabriken Lindt & Spruengli (LISP)
- Nestlé (NESN)
Voordeel van het kopen van aandelen in chocolade is dat het een vrij toegankelijke en laagdrempelige manier is van beleggen is. Je hebt grote controle en kunt zelf bepalen wanneer je de markt betreedt en verlaat. Bovendien is er een ruim aanbod van bedrijven waaruit je kan kiezen. Blijf echter kritisch en alert als je investeert in één bedrijf, in plaats van een gevarieerder pakket zoals bijvoorbeeld bij futures het geval is. Hoe staat het bedrijf ervoor en wat zijn de bedrijfsmatige risico’s? Houd daarnaast in het achterhoofd dat de schommelende cacaoprijzen kunnen doorwerken in de prijzen van chocola en daarmee jouw investering kunnen beïnvloeden.
8. Investeer in cacaobonen
Wil je het groter aanpakken dan alleen maar digitaal beleggen in cacao? Dan kun je er ook voor kiezen om fysiek cacaobonen te gaan kopen om ze later voor meer geld te verkopen. Een voorbeeld van iemand die dat 8 jaar geleden deed is de Engelsman A.Ward. Hij heeft destijds voor maar liefst 800 miljoen euro aan cacaobonen gekocht. Hij hoopte dat de prijs omhoog zou gaan zodat hij de boel weer kon verkopen en dat is ook gebeurd. Om zelf een grote partij fysieke cacaobonen te kopen dien je als allereerst een grote goede opslag te hebben en ten tweede is het van belang om goede handelscontacten in die branche te hebben. Een hoop werk dus als je daar niet in thuis bent, maar het is zeker een optie. Waar een wil is.
Conclusie
Cacao is ongekend populair. Het is een grondstof waar, net als koffie en suiker grote behoefte aan is en blijft. De verwachting is dat deze behoefte alleen maar toeneemt. Het kan daarom zowel op de korte- als lange termijn renderen om te investeren in cacao bijvoorbeeld met cacao ETF’s, futures, CDF’s of aandelen in bedrijven die chocoladeproducten produceren. Voor een goed rendement is het essentieel dat je je bewust bent van de markt waarop je je richt en de risico’s die de verschillende investeringsmogelijkheden met zich meebrengen.
Realiseer je dat dat politieke, economische en klimatologische omstandigheden in de landen waar cacao wordt geproduceerd de prijzen sterk laten fluctueren. Dit kan een goed rendement opleveren, maar ook tot grote verliezen leiden. Beschik je over expertise over de cacaomarkt dan kun je voor meer risicovolle beleggingen gaan zoals futures of CDF’s. Ben je nog in een startende fase dan kan beleggen in aandelen in de chocolade industrie een goede optie zijn.